Home Kriptozoológia Gonosz tündérek

Gonosz tündérek

0

Amikor a tündérek neve felmerül, talán a Pán Péterből vagy más szívmelengető és kedves tündért képzelünk el, akik számos Disney-filmet és gyermekrajzfilmet benépesítenek. Sam George, a Hertfordshire-i Egyetem kutatóprofesszora azonban ráviágított arra,, hogy ezek a lények azonban sokkal sötétebb eredetűek – és egykor inkább élőhalott, vérszívó vámpíroknak tartották őket. Az évszázadokkal ezelőtti népmesék tündérei tehát egyáltalán nem hasonlítottak a mai történetekben szereplő tündérekre.

Robert Kirk folklorista A manók, tündérek és tündérek titkos közössége (1682) című művében azt állította, hogy a tündérek “a halottak”, vagy “az emberek és az angyalok közötti átmeneti lények”. Ez az elgondolás különösen a kelta mondavilágban kiemelkedő. 1887-ben Lady Jane Wilde a következőt írta az ír hiedelemről:

“a tündérek a bukott angyalok, akiket az Úristen taszított le a mennyből bűnös gőgjük miatt… és az ördög tudást és hatalmat ad nekik, és a földre küldi őket, ahol sok gonoszságot művelnek”.

Első pillantásra a tündérvilágról alkotott mai ártatlan elképzelés olyan távolinak tűnik a holtak sötét birodalmaitól, pedig sok hasonlóság van közöttük. A tündéreknek pálcájuk és csillogásuk ellenére sötét történelmük és meglepően gótikus hitvallásuk van. Miért veszítettük el tehát a tündérektől való félelmünket, és hogyan kerültek kapcsolatba a gyermekkorral?

Hogyan vesztették el a tündérek a harapásukat?

Amikor JM Barrie Pán Pétere az 1900-as évek elején megjelent, az akkori társadalomban széles körben elterjedt volt az a nézet, hogy a tündérek egy sötét szellemvilágban élnek. Az angyalok, szellemek és vámpírok által lenyűgözött viktoriánusok (később az Edwardianok) egyre inkább a halottak lelkét látták a tündérekben. Az első világháború és sok szerettük elvesztése ahelyett, hogy elűzte volna a tündéreket, inkább felerősítette a szellemekben és a velük való kommunikáció okkult módszereiben való hitet.

A Pán Péter nagy sikere kiemelkedő karaktere miatt azonban a lények végül elvesztették rosszindulatúságukat, mivel a gyerekszobákba szorultak vissza.

Barrie módon a tündérek eredetét a gyerekekhez vezette vissza:

“Amikor az első csecsemő nevetett… a nevetése ezer darabra tört… ez volt a tündérek kezdete”.

Ez távol áll a rosszindulatú tündérektől és a folklórban szereplő sötét történetüktől. Ezekben a történetekben gyerekeket lopnak, őrületbe kergetik az embereket, megrontják a szarvasmarhákat és a termést – és emberi vért isznak. Barrie természetesen tisztában volt e gonosz oldalukkal.

A Pán Péter, avagy a fiú, aki nem akart felnőni 1904 karácsonyán jelent meg a színpadon. A darabot az olyan népszerű előadásokban fellépő tündérek ihlették, mint Seymour Hicks Bluebell in Fairyland című színmű. A Pán Pétert 1953-ban a Disney zenésítette meg, így született meg a tündér. A mai gyermekeknek készült további karakterek ennek a Disney-feldolgozásnak az eredményei.

Vérszomjas démonok

A folklórban azonban a tündérek gyakran démoni vagy élőhalott erőt jelentenek; olyat, amely ellen az embereknek védelmet kell keresniük. Ahogy Katharine Briggs folklorista megjegyezte a Dictionary of Fairies című művében:

“Az éjszaka egyedül sétáló emberek, különösen a tündérek által kísértett helyeken, sokféleképpen védekezhettek. Az első lehetett a szent szimbólumok, a kereszt jelének megtétele, vagy egy kereszt, különösen egy vasból készült kereszt hordozása; imák, vagy himnuszok éneklése, szentelt vízzel való locsolás vagy hordozás, valamint a templomi penész hordozása és szétszórása az útjukon. A kenyér és a só is hatásos volt, és mindkettőt szent szimbólumnak tekintették, az egyik az élet, a másik az örökkévalóság szimbólumának”.

Mi több, a tündérek éhesek voltak a vérre; a tündéreket így a bosszúálló halottakkal és a vámpírokkal hozták kapcsolatba. A korai beszámolókban a vámpírokat úgy definiálják, mint a halottak testét, akiket gonosz szellemek éltetnek, akik éjszaka előjönnek a sírjukból, kiszívják az élők vérét, és ezáltal elpusztítják őket – ahogy az Oxford English Dictionary egyik 1734-es bejegyzése megjegyzi .

Diane Purkiss tündérekről szóló története egy skót felföldi legendát is tartalmaz, amely arra figyelmeztet, hogy éjjel vizet kell vinni a házba, hogy a tündérek ne a vérünkkel oltsák szomjukat. A korai tündérekről, akárcsak a vámpírokról, azt mondták, hogy friss vér nélkül ráncosodnak és kiszáradnak.

A Baobhan Sith elnevezésű skót zöld tündéreknek lábak helyett patáik vannak, táncolnak és kimerítik férfi áldozataikat, majd darabokra tépik őket. Mint sok tündér, ők is megölhetők vassal.

A Dearg-Due ír vámpírtündérekként vagy Vörös Vérszívókként vannak számontartva. Valószínűleg ők ihlették meg a Sheridan Le Fanu Carmilla (1871) című női vámpírmesét.

A Halloween a népi hagyomány szerint az az időszak, amikor a mi világunk és az árnyékvilág közötti fátyol rendkívül vékony. Ez az az időszak, amikor nagyobb valószínűséggel hallhatunk történeteket az emberek és a tündérek találkozásáról. Ha tehát idén halloweenkor szárnyas barátokat keresünk, lehet, hogy nem is lesznek olyan kedvesek mint amilyenekre számítunk.

A gombakörökről szintén úgy tartják, hogy a tündérek hozták létre őket, amikor körbe-körbe tánconak. A néphit szerint, ha véletlenül belépünk egy ilyen gombakörbe, láthatatlanná válunk, és addig kell táncolnunk, amíg meg nem halunk a kimerültségtől. Tehát a tündérektől való félelem mindig bölcs dolog, a folklór szerint.

Fotó: Lothar Dieterich / Pixabay