Home Paranormális jelenségek Gyilkos köd

Gyilkos köd

0

Biztosan sokan emlékeznek azokra a horrorfilmekre, melyeknek központi szereplője a köd volt. A köd közkedvelt eleme ennek a műfajnak, hiszen borzongó atmoszférát teremt. A filmekből jól ismert jelenet, amikor előbukkannak belőle vámpírok, rémisztő szörnyek, kullogó zombik vagy földönkívüliek. A ködöt misztikum övezi.

Mindezeken túl számtalan hajószerencsétlenség és autóbaleset okozója. A rossz látási viszonyok miatt néha a világító tornyok fényét sem lehet látni. Elővigyázatossági okokból San Franciscóban a partok mentén webkamerákat állítottak fel, melyeket bárki megnézhet. Így aki ki akar hajózni a vizekre, nagy köd esetén inkább meggondolja magát.

Mindenek előtt nézzünk meg néhány érdekes tényadatot, melynek során a halálesetek közvetlenül a köd számlájára írhatók:

– Hat belga meghalt 1930-ban amikor a köd szennyező anyagokkal koncentrálódott a Meuse völgyben.

– Majdnem Donora (Pennsylvania) lakosainak a fele megbetegedett abban a ködben, amely 1948 októberében ütötte fel a fejét. A köd rendkívül erős ipari szennyező anyagokat tartalmazott. Olyan sűrű volt, hogy nem lehetett átlátni az út túloldalára. 20 ember meghalt.

– Londonban százak haltak meg 1952 decemberében, amikor egy toxikus anyagokat tartalmazó köd telepedett az angol fővárosra. A köd szén és egyéb mérges anyagokat tartalmazott. Ez volt az egyik leghalálosabb ipari szennyezés amit feljegyeztek. A fekete köd olyan sűrű volt, hogy a gyalogosok nem látták saját cipőjüket az utcán. Az áldozatok száma körülbelül 12 ezerre volt tehető.

– 1989 május 3-án az angol Culham városában többen pestist és iszonyatos torokfájást kaptak a felbukkanó ködtől.

– 2005 októberében Nigériában egy olyan köd keletkezett, amely számos ember megbetegedését okozta. Miután az emberek hasi fájdalmakra és szemégésre panaszkodtak, a kormányzó úgy döntött, bezáratja a környék összes iskoláját és közintézményét. Az embereket hazaengedték munkahelyükről mert annyira elviselhetetlen volt a szag és a látótávolság is lecsökkent 50 méterre. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a köd igen magas arányban kénsavat tartalmazott. Valószínűleg egy eltört kőolajvezeték okozhatta a ködöt.

A köd nem csak embereket ölt már. Bay of Fundy környékén, Kanadában több mint 5000 énekesmadár pusztult el, ahogy belerepültek a sűrű homályba. Egy halász szerint a madarak egyszerűen csak lehullottak az égről. A vizsgálatok kimutatták, hogy a madarak hipotermiában haltak meg, azaz megfagytak pillanatok alatt.

Ezek voltak a köd által okozott halálesetek megmagyarázható példái. Azonban vannak paranormális jellegű ködök is.

A fénylő ködök, örvények, melybe ha belép valaki, időutazást él át vagy másik dimenzióba kerül, a sci-fi filmeknek gyakori alapja. Jenny Randles: Időviharok című könyvében az író rengeteg esetet ír le, melyben gyanútlan emberek vezetés vagy sétálás közben rejtélyes eredetű fehéren ragyogó köddel találkoztak.

Bár könyvében az előszónál leírja az író, hogy témái csak kitalált történetek, melyeknek semmi valóságalapja nincs, tudunk néhány esetről, melynek során emberek, akik érintkeztek a köddel eltűntek, majd újra megjelentek egy teljesen más helyen. Egy sofőr, aki a könyv olvasója is, több mint 250 km-el odébb bukkant fel, mint ahol belépett a ködbe.

Az írónak írt levelében így fejti ki tapasztalatát:

“Hazafelé vezettem, amikor le akartam térni az országútról, hogy a város felé vegyem az irányt. Éppen le akartam húzódni az útról, amikor egy fényes ködszerű valamit pillantottam meg. Hogy közelebbről is megnézhessem, közelebb mentem hozzá. A belsejébe érve egy benzinkutat pillantottam meg. Kiszálltam a kocsiból, mert gyanús volt az egész, hiszen sohasem volt itt azelőtt. Amikor megközelítettem az épületet, egy férfi jött ki. Megkérdeztem tőle, hogyan lehetséges, hogy itt benzinkút van? Tegnap még nem volt itt, ilyen gyorsan felépítették? A férfi mérgesen rámnézett és azt mondta, hogy ez a kút már nyolc éve itt van. Kiderült, hogy 250 km-el odébb kerültem az otthonomtól!”

Három katona is szemtanúja volt annak, hogy egy egész hadsereget felemésztett egy köd 1915-ben. Mindez a Gallipoli tábor mellett történt. A Royal Norfolk-i térség egysége Suvla Bay felé menetelt, de miután találkoztak a köddel, soha többé nem kerültek elő. A szemtanúk szerint a ködben eltűnő katonákat a köd a magasba, a felhőkbe emelte.

Ariele D. így meséli el az esetét: “éppen az egyik ismerősömtől mentem el kocsival délután öt óra körül, amikor megpillantottam valamit nem messze tőlem. Úgy tűnt mintha egy kékesen világító köd lenne. Minél közelebb kerültem hozzá, annál jobban kezdtem félni. Ekkor megpillantottam benne egy alakot. A bőre olyan volt, mintha megégett volna. Régimódi ruhát viselt, lábain mintha bakancsok lettek volna, de én inkább az arcát néztem. Szerencsére volt egy kis időm megfigyelni, olyan 30 év körüli nőnek tűnt, de aztán hirtelen szó szerint köddé vált.”

kalhh képe a Pixabay -en