Home A tudomány rejtélyei Gyorsabban tágul az Univerzum mint ahogyan eddig mérték

Gyorsabban tágul az Univerzum mint ahogyan eddig mérték

0

A tudósok ellentmondásokat fedeztek fel annak megértésében, milyen gyorsan tágul az Univerzumunk.A rejtélyt az okozza, hogy a Hubble és a Gaia űrteleszkópok mérései alapján a tágulás 73.5 km/másodperc/megaparsec. Ez viszont nem egyenlő egy korábbi méréssel, ahol a távoli Univerzum tágulása 67 km/másodperc/megaparsec volt.

Még különösebb, hogy a két számadat távolodik egymástól, ahelyett, hogy közeledne. Ezzel egyidőben még több tudós igyekszik finomítani a számításaikat.

“Ennél a pontnál nyilvánvaló, hogy nem mérési hiba történt.” – mondta Adam Riess, a Tudományos Űrteleszkóp Intézetének (Space Telescope Science Institute (STScI)) a tanulmányvezetője Baltimore-ban.

“Ez olyan, mintha előre megmondanánk hogy mekkora lesz egy gyerek a növekedés során, aztán a gyerek jóval nagyobb lesz mint amit előre megjósoltunk. Össze vagyunk zavarodva.”

Ez a jelenség még egy kérdést hozzátesz a listához, amely az Univerzum tágulásával kapcsolatos. Miért tágul egyáltalán? Miért gyorsul a tágulás? És hova tágul?

Egyesek szerint a megoldás kulcsa a sötét anyagon és sötét energián alapszik. Két láthatatlan, de mégis nagy hatással rendelkező anyag és energia, melyeket nem lehet közvetlenül észlelni.

Mások szerint egy eddig fel nem fedezett szubatomi részecske a felelős. A válaszokért folyó kutatás továbbra is tart.

Space.com | paranormal.hu