csütörtök, április 25, 2019
Home Hírek Ha 30 év múlva még életben leszel, akkor nagy valószínűséggel megérheted az...

Ha 30 év múlva még életben leszel, akkor nagy valószínűséggel megérheted az 1000 éves kort

1182
0
Megosztás

örök fiatalság élet életkor meghosszabbítás tudomány technológia dns video film dokumentumfilm öregedésgátló gyógyszer egészség-betegség-2017-új világtudatSokak számára őrültségnek tűnhet, de az élet meghosszabítása nagyon is valóságos dolog. Az emögött álló tudomány, az öregedésgátló gyógyszerek, a határozatlan élethosszabbítás, a kísérleti gerontológia és biomedikai gerontológia, az öregedést előidéző folyamatok lassításának vagy visszafordításának tanulmányozása. Az eredmény? A maximális és az átlagos élettartam meghosszabbítása. A kérdés az, hogy szükség van-e a technológiára?

Ha megpróbálja valaki elképzelni, könnyen egy futurisztikus sci-fi film juthat az eszébe, amit korábban látott már. De ez több mint egy koncepció, amely csak filmvászonra alkalmas. Az élet meghosszabbítása nagyon is valóságos tudomány, és jelenleg is sokan dolgoznak rajta.
Egyes tudósok szerint csupán évtizedekre vagyunk az élettartam meghosszabbításától, ami örökre megváltoztathatja az életet, ahogyan ma ismerjük.örök fiatalság élet életkor meghosszabbítás tudomány technológia dns video film dokumentumfilm öregedésgátló gyógyszer egészség betegség-2017-új világtudat
Az ezen tudományágban dolgozók között találhatjuk Ray Kurzweilt, a Google főmérnökét. Kurzweil szerint egy olyan időszakhoz közeledünk, amikor az embereknek jelentősen meg fog hosszabbodni az élettartama. Azt gondolja, hogy mire ez megtörténik, addigra már nem kell aggódnunk az olyan kérdések miatt, mint az egyre növekvő számú ember a bolygón, mivel akkor már nem egy olyan világban fogunk élni, amely verseng a véges erőforrásokért.

Például azt mondja: “Nos, 15 éven belül képesek leszünk kielégíteni az összes energiaigényünket a Nap energiájából. És ezen a ponton a Földre eső napfény tízezred részét fogjuk felhasználni.” Továbbá úgy véli, hogy addigra az “erőforrásokkal kapcsolatos korlátozó tényezőkön” is túl fogunk jutni, amelyek jelenleg a tudósokat és az aktivistákat akadályozzák szerte a világon.

Ha belegondolunk abba, hogy hosszabb ideig lehetünk fiatalok, akkor ezt elég nehéz felfogni. A sejtek és a DNS szerkesztésével, valamint a fiatalos állapothoz visszavezető telomerek újranövesztésével mindez egy olyan koncepció, amire sokan régóta várnak, de eddig elképzelhetetlennek tartottak. De ez biztosan meg fog történni.

A várható élettartam növelhető a megfelelő ételek fogyasztásával, meditálással és rendszeres testmozgással. Talán 90 évig is élhet valaki ilyen életmóddal, de ezzel csak pár évet nyerhetünk. Ezek az életstílus tényezők a genetikai terápiával együtt azonban sokkal inkább képesek fenntartani az ifjúságot és az egészséget, mint azt jelenleg bárki gondolná.

Végül mégis meghalunk? Még ezt a kérdést sem lehet megválaszolni, mivel egyre tágítjuk a szabályokat és új utakat találunk arra, hogy megváltoztassuk az életről és a halálról meglévő ismereteinket. Talán eljön az a nap, amikor a halál már nem lesz egy megváltoztathatatlan tény.


A számítógépes technológiák fejlődése nyitotta ki az ajtót oly sok, egykor kifürkészhetetlen lehetőség előtt. Kétségtelen, hogy számos olyan területen láthattunk előrelépést, amit a tudomány korábban lehetetlennek tekintett, mint például az olyan 3D nyomtatókat, amelyek kódolt tervrajzok alapján készítenek gyógyszereket.

Kurzweil szerint az exponenciális technológiák “robbanása,” mint a kiterjesztett és a virtuális valóság teljes mértékben kézzelfoghatóvá teszik az élet meghosszabbítását: “Tapasztalatainkat csak képzeletünk és neokortexünk bővülése korlátozza, így mélyebb zenét és művészetet, tudományt és irodalmat valamint kapcsolatokat hozhatunk létre. Nem hiszem, hogy az élet unalmas lesz.” (1)

Szenteljünk figyelmet a kisebb előrehaladásokra, amelyek elég nagy mértékben halmozódnak fel ahhoz, hogy az élet meghosszabbítása egyre közelebb és közelebb kerüljön, mert ez minden nappal megtörténik, és sok tudós esküszik rá, hogy sokkal hamarabb fog bekövetkezni, mint azt valaha is képzeltük.

Miért rövidebb az élettartamunk, mint amennyire lehetséges?

Mi van akkor, ha az emberi testet úgy tervezték, hogy több száz évig éljen, de a táplálkozásunk, életmódunk, a környezet mérgező anyagai és így tovább sokkal gyorsabb öregedést okoznak? Ez minden bizonnyal egy olyan gondolat, amelyet feltétlenül meg kell vizsgálnunk, mielőtt agresszíven elindulunk az élet kiterjesztésének technológiai vonalán anélkül, hogy foglalkoznánk azzal, mi lehet a legnagyobb ok. Talán a rossz szokások vagy az emberi élettel kapcsolatos hibás tudomány és információk? Ez nyilvánvalóan egy filozófiai gondolat, de érdemes megfontolni, figyelembe véve modern életmódunkat, melyet egyre több bizonyíték támaszt alá.

(1) – https://singularityhub.com/2016/08/04/ray-kurzweil-explains-why-radical-life-extension