Home Cikkek Hamisítvány a brazil pterodactylus

Hamisítvány a brazil pterodactylus

1

pterodactylfullKorábban nagy hírt keltett egy Brazíliában lencsevégre kapott Pterodactylus. Egy most napvilágot látott, bizonyító erejű kép azonban cáfolja, hogy a lény létezik.

A fotón az látható, amint egy őshüllő átrepül egy brazil mocsár felett. A felvétel készítője szerint a kép 2005-ban készült egy eldobható fényképezőgéppel és bár a készítője sohasem mondta, hogy egy dinoszaurusz látható a képen, nyilvánvalóan látszik, hogy az nem egy gólya. Eredeti a kép? Digitálisan módosították? Csupán optikai csalódás? Vetődtek fel a kérdések. Nem ez volt az első alkalom, hogy ismeretlen lényekről készültek fotók, majd beindultak a találgatások.

A képhez kapcsolódó eredeti szöveg:

Kirándulni voltam Brazíliában a szüleimmel 2005-ben. Vettek egy eldobható fényképezőt. Ez a hatalmas madár perceken keresztül repült a folyó felett, először azt gondoltam, hogy egy gólya. Az apám szerint legalább 2 méter széles a szárnyfesztávolsága. Van néhány ötletem, de kiváncsi volnék arra, hogy ti láttatok már hasonlót?

De mi is ez a lény? Nézzük, mit mond a Wikipeda:

A Pterodactylus a Pterosauria rend egy neme volt, 50-75 centiméter szárnyfesztávolságú repülő őshüllő a késő jura korban. Ragadozó volt; főleg halakkal és más apró állatokkal táplálkozott. Testének az egész külalakja emlékeztet a madarakéra, a csigolyák és végtagcsontok léggel teltek, a koponya pedig hosszú, hegyes csőrben végződik, és derékszöget zár be a nyakkal, miként a madaraké. Eltérés, hogy csőrében hegyes fogak ülnek, ami ismét a gyíkokra vall. Bőrét nem fedve toll, miként a madarakét, hanem csupasz volt. A mellső végtagjának erősen megnyúlt kisujja és a rövid hátsó végtag között kifeszített bőr segítségével repült, erre utal neve is.

A Pterodactylus szárnya első tekintetre a denevérekére hasonlít, de lényegileg sokban eltér attól, mivel a denevér szárny az egyenlően megnyúlt ujjak között feszül. A kis bordákkal körülvett mellkas és a négyujjú hátsó lábak szerkezete egyaránt a hüllőkére emlékeztet. Farka rövid. Mérete erősen, a pacsirta és a sas között változó (l. a Jura-szisztéma mellékletén). Igen szép megtartású példányai ismeretesek a felső jura korú litográfpalákból Bajorországból és Württembergből.

Aki hitt a brazil pterodactylusban, annak rossz hírt kell közülnünk. Egy zoológus rámutatott arra, hogy a kép csupán egy illusztrációból lett merítve, melyet Joe Tucciarone készített. Ezt az illusztrációt használták fel a Jurrasic Park 3-hoz.

pterodactylfulloutput_bBmkrW

 

1 KOMMENT

  1. Az ilyen jellegű bizonyítékoknál, nem ártana, egy pszichológiai elemzés sem, hisz nem akarom elítélni, de egyből lehet tudni, hogy nem más mint egy hencegő gyerek.Persze a fényképező eldobható, és persze, Ő gólyának nézi, de azért mikor rájön nem az csak titokzatoskodik.Nálam ilyen óvodában volt legutóbb.
    A másik fele meg az, hogy a Wikipedia nem feltétlen jó tudományos meghatározásokra, hisz oda kb bárki írhat.A pterodactylusnak nem volt ilyen taraja, mint a képen látható Pteranodonra inkább hajazó példányén.A leletek szerint nagyobb méretűek is voltak, bár ez nem jelent semmit, hisz rengeteg hasonló fajt találtak már.Mindenesetre biztos nem Pterodactylust mondanék rá, még ha hiteles is volna a kép.