Home Paranormális jelenségek Hátborzongató szellemfotók

Hátborzongató szellemfotók

0

Számtalan esettel találkozhattunk már, amikor egy fotó tulajdonosa azt állította, hogy fogalma se volt a közelében lévő szellemről és az csak a fénykép előhívása után, vagy már csak a számítógépen volt látható. Nehéz ilyenkor eldönteni, hogy manapság, a Photoshop korában, amikor bármiyen kép könnyen módosítható, mennyire hiteles. A képszerkesztő programokat ráadásul viszonylag könnyű használni, így sokan lehetnek, akik sajátkezüleg alkotják meg a szellemet.

A szellemfotók hamisítása természetesen létezett a digitális korszak előtt is már és ezek között sok olyan kép van, melyeket nem lehetett kellően meggyőzőre megcsinálni. Közkedveltek voltak a fényes gömbök, melyeket csak ráhelyeztek a fotóra. A kép tulajdonosa pedig kérdően nézett a körülötte állókra, hogy vajon mi lehet az a gömb, amire nincs semmilyen magyarázat? Számos régi képet találunk az interneten, melyeken ezek a gömbök szerepelnek. Kis részük persze lehet valódi.

Vegyünk azonban egy konkrét példát. A Brown Ladyről készült kép a Raynham Hallból származik 1936-ból. Ha ez hamisítvány, akkor igencsak meggyőző. Nagyon nehéz megállapítani, hogy ez a kép hamisítvány-e, mert nem is találni rajta erre utaló nyomokat. Létezik az interneten egy csoportkép is, melyen a Brit Királyi Légierő tagjai láthatóak, mellettük áll azonban egy alak, akiről azt tartják, hogy egy korábban meghalt szerelő szelleme, aki balesetben hunyt el.

Számos olyan kép van, melyről kiderült, hogy hamisítvány: ezeknél trükköket, dupla exponálást alkalmaztak. Sok fotó esetében a fotó készítőjéről viszont nem lehet elmondani, hogy meghamisítaná a képet, mert nincs rá semmi indoka és nem is olyan a jelleme, hogy belemenne a csalásba. Megbízható, őszinte és becsületes emberek, akiket ismeri a környezetük és meg se fordulna a fejükben, hogy ilyet tegyenek.

Mindenesetre ne hagyjuk, hogy ezek a fotók megtévesszenek minket és inkább álljunk kritikusan a dologhoz. Ezek a fotók még nem bizonyítékok, de utalhatnak arra, hogy ltezhet valami odaát.

paranormal.hu