Home A tudomány rejtélyei Hogyan fog változni az ember a következő 10000 évben?

Hogyan fog változni az ember a következő 10000 évben?

0
kalhh / Pixabay

A felismerhetetlenségig fejlődünk vagy nagyrészt ugyanazok maradunk? Mennyire valószínű, hogy a jelenleginél fejlettebb fajjá fogunk fejlődni?

Az emberiség 4 milliárd évnyi evolúció valószínűtlen eredménye. Az önreprodukáló molekuláktól az őstengerekben, a szem nélküli halakon át a kambrium mélyén, a dinoszauruszoktól a sötétben előbújó emlősökig, majd végül, valószínűtlenül, saját magunkig – az evolúció formált minket.

A szervezetek tökéletlenül szaporodtak. A gének másolásakor elkövetett hibák néha jobban illeszkedtek a környezetükhöz, így ezek a gének általában tovább öröklődtek. Újabb szaporodás következett, és újabb hibák, a folyamat több milliárd generáción keresztül ismétlődött. Végül megjelent a Homo Sapiens. De a történetnek nem mi vagyunk a vége. Az evolúció nem áll meg velünk, sőt, lehet, hogy gyorsabban fejlődünk, mint valaha.

Nehéz megjósolni a jövőt. A világ valószínűleg olyan módon fog változni, amit el sem tudunk képzelni. De megalapozott találgatásokat tehetünk. Különös módon a jövő megjóslásának legjobb módja valószínűleg az, ha visszatekintünk a múltra, és feltételezzük, hogy a múltbeli tendenciák folytatódni fognak a jövőben is. Ez néhány meglepő dolgot sejtet a jövőnkkel kapcsolatban.

Valószínűleg tovább fogunk élni és magasabbak leszünk, valamint könnyebb testalkatúak. Valószínűleg kevésbé leszünk agresszívek és kellemesebbek, de kisebb lesz az agyunk. Kicsit olyanok leszünk, mint a golden retrieverek, barátságosak és vidámak, de talán nem annyira érdekesek. Legalábbis ez az egyik lehetséges jövő. De hogy megértsük, miért valószínű ez, meg kell néznünk a biológiát.

A természetes szelekció vége?

Néhány tudós azt állítja, hogy a civilizáció felemelkedése véget vetett a természetes szelekciónak. Való igaz, hogy a múltban domináló szelekciós nyomások – ragadozók, éhínség, pestis, háborúk – többnyire eltűntek.

Az éhezésnek és az éhínségnek nagyrészt a nagy hozamú termények, a műtrágyák és a családtervezés vetett véget. Az erőszak és a háború minden korábbinál ritkább, a modern, nukleáris fegyverekkel felszerelt hadseregek ellenére, vagy talán éppen miattuk. Az oroszlánok, farkasok és kardfogú macskák, amelyek a sötétben vadásztak ránk, veszélyeztetettek vagy kihaltak. A milliókat megölő járványokat – himlő, fekete halál, kolera – a vakcinák, az antibiotikumok és a tiszta víz megszelídítették.

De az evolúció nem állt meg; most más dolgok hajtják. Az evolúció nem annyira a legerősebbek túléléséről szól, mint inkább a legerősebbek szaporodásáról. Még ha a természet kevésbé is gyilkol minket, még mindig szükségünk van arra, hogy társat találjunk és gyermeket neveljünk, így a szexuális szelekció most nagyobb szerepet játszik az evolúciónkban.

És ha a természet már nem irányítja az evolúciónkat, akkor az általunk létrehozott természetellenes környezet – kultúra, technológia, városok – új szelekciós nyomást gyakorol, amely nagyon különbözik attól, amivel a jégkorszakban szembesültünk. Rosszul alkalmazkodtunk ehhez a modern világhoz; ebből következik, hogy alkalmazkodnunk kell.

És ez a folyamat már el is kezdődött. Ahogy étrendünk megváltozott, és gabonafélék és tejtermékek kerültek bele, olyan géneket fejlesztettünk ki, amelyek segítenek a keményítő és a tej megemésztésében. Amikor a sűrűn lakott városok megteremtették a betegségek terjedésének feltételeit, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség mutációi is elterjedtek. És valamilyen oknál fogva az agyunk is kisebb lett. A természetellenes környezet természetellenes szelekciót hoz létre.

Hogy megjósoljuk, hová vezet mindez, megnézzük az őstörténetünket, és tanulmányozzuk az evolúció elmúlt 6 millió évének tendenciáit. Néhány trend folytatódni fog, különösen azok, amelyek az elmúlt 10 000 évben, a mezőgazdaság és a civilizáció feltalálása után alakultak ki.

Új szelekciós nyomással is szembesülünk, mint például a csökkenő halandóság. A múlt tanulmányozása itt nem segít, de láthatjuk, hogy más fajok hogyan reagáltak hasonló nyomásokra. A háziállatok evolúciója különösen fontos lehet – vitatható, hogy egyfajta háziasított majommá válunk, de érdekes módon olyan majommá, amelyet mi magunk háziasítottunk.

Ezt a megközelítést arra használjuk, hogy néhány előrejelzést tegyünk, ha nem is mindig nagy biztonsággal. Vagyis spekulálni fogunk.

Élettartam

Az ember szinte biztosan úgy fog fejlődni, hogy tovább éljen – sokkal tovább. Az életciklusok a halálozási arányok függvényében fejlődnek, vagyis hogy a ragadozók és más veszélyek milyen valószínűséggel ölnek meg bennünket. Ha a halálozási arány magas, az állatoknak fiatalon kell szaporodniuk, vagy egyáltalán nem szaporodnak. Az öregedést vagy a rákot megakadályozó mutációk kifejlesztésének sincs előnye – nem élünk elég sokáig ahhoz, hogy használhassuk őket.

Amikor a halálozási arány alacsony, ennek éppen az ellenkezője igaz. Jobb, ha nem kell sokat várni az ivarérettség elérésével. Az is hasznos, ha olyan adaptációkkal rendelkezünk, amelyek meghosszabbítják az élettartamot és a termékenységet, így több időnk marad a szaporodásra. Ezért van az, hogy a kevés ragadozóval rendelkező állatok – a szigeteken vagy az óceán mélyén élő, vagy egyszerűen csak nagytestű állatok – hosszabb élettartamot fejlesztenek ki. A grönlandi cápák, a galápagosi teknősök és az orrszarvú bálnák későn érnek ivaréretté, és évszázadokat élhetnek.

Az emberek már a civilizáció előtt is egyedülállóak voltak a majmok között az alacsony halandóságuk és a hosszú életük tekintetében. A lándzsákkal és íjakkal felfegyverzett vadászó-gyűjtögetők meg tudtak védekezni a ragadozók ellen; az élelem megosztása megakadályozta az éhezést. Így alakult ki a késleltetett nemi érettség és a hosszú – akár 70 éves – életkor.

Ennek ellenére a gyermekhalandóság magas volt – 15 éves korig megközelítette az 50%-ot vagy még annál is többet. A várható átlagos élettartam mindössze 35 év volt. A civilizáció felemelkedése után is magas maradt a gyermekhalandóság egészen a 19. századig, miközben a várható élettartam a járványok és éhínségek miatt 30 évre csökkent.

Aztán az elmúlt két évszázadban a jobb táplálkozás, az orvostudomány és a higiénia a legtöbb fejlett országban 1% alá csökkentette a fiatalkori halálozást. A várható élettartam világszerte 70 évre, a fejlett országokban pedig 80 évre emelkedett. Ezek a növekedések az egészségügy javulásának, nem pedig az evolúciónak köszönhetőek – de megteremtették a feltételeket az evolúció számára, hogy meghosszabbítsa az élettartamunkat.

Most már kevés szükség van a korai szaporodásra. Ha valami, akkor az orvosi, vezérigazgatói vagy ácsmesterséghez szükséges évekig tartó képzés arra ösztönöz, hogy halogassuk a szaporodást. És mivel a várható élettartamunk megduplázódott, az élettartam és a gyermekvállalás meghosszabbítására irányuló alkalmazkodás most előnyös. Mivel egyre több ember él 100 vagy akár 110 évig – a rekord 122 év -, okkal gondolhatjuk, hogy génjeink fejlődhetnek, amíg az átlagember rutinszerűen 100 évig vagy még tovább él.

Méret és erő

Az állatok idővel gyakran fejlődnek nagyobb méretűvé; ez a tendencia megfigyelhető a tirannoszauruszoknál, a bálnáknál, a lovaknál és a főemlősöknél – beleértve az emberszabásúakat is.

A korai homininok, mint az Australopithecus afarensis és a Homo habilis, alacsonyak voltak, négy-öt láb (120 cm-150 cm) magasak. A későbbi homininok – Homo erectus, neandervölgyiek, Homo sapiens – magasabbak lettek. A történelmi időkben tovább nőttünk, részben a jobb táplálkozásnak köszönhetően, de úgy tűnik, a gének is fejlődtek.

Hogy miért lettünk nagyok, nem világos. Részben a halandóság mozgathatja a méretfejlődést; a növekedéshez idő kell, így a hosszabb élet több időt jelent a növekedésre. De az emberi nőstények is a magas férfiakat részesítik előnyben. Tehát mind az alacsonyabb halandóság, mind a szexuális preferenciák valószínűleg azt eredményezik, hogy az emberek magasabbak lesznek. Ma a világ legmagasabb emberei Európában élnek, élükön Hollandiával. Itt a férfiak átlagosan 183 cm (6 láb), a nők 170 cm (5 láb 6 hüvelyk) magasak. Egy napon a legtöbb ember lehet ilyen magas, vagy még magasabb.

Ahogy magasabbak lettünk, úgy lettünk kecsesebbek is. Az elmúlt 2 millió év során csontvázunk könnyebbé vált, mivel kevésbé támaszkodtunk a nyers erőre, és inkább az eszközökre és fegyverekre. Ahogy a földművelés miatt letelepedni kényszerültünk, életünk egyre mozgásigényesebbé vált, így csontsűrűségünk csökkent. Ahogy egyre több időt töltünk íróasztalok, billentyűzetek és kormánykerekek mögött, ezek a tendenciák valószínűleg folytatódni fognak.

Az emberek más majmokhoz képest az izmaink is csökkentek, különösen a felsőtestünkben. Ez valószínűleg folytatódni fog. Őseinknek antilopokat kellett levágniuk és gyökereket ásniuk; később a földeken szántottak és arattak. A modern munkák egyre inkább megkövetelik, hogy emberekkel, szavakkal és kódokkal dolgozzunk – ezekhez ész kell, nem izom. Még a kétkezi munkások – földművesek, halászok, favágók – esetében is a munka nagy részét ma már gépek, például traktorok, hidraulikák és láncfűrészek végzik. Ahogy a fizikai erőre egyre kevésbé lesz szükség, úgy fognak az izmaink is folyamatosan zsugorodni.

Állkapcsunk és fogaink is kisebbek lettek. A korai, növényevő homininuszoknak hatalmas őrlőfogaik és állkapcsuk voltak a rostos zöldségek őrléséhez. Ahogy áttértünk a húsra, majd elkezdtük főzni az ételt, az állkapcsok és a fogak összezsugorodtak. A modern feldolgozott ételek – csirkefalatok, Big Mac-ek, süteménytésztás fagylaltok – még kevesebb rágást igényelnek, így az állkapcsok tovább fognak zsugorodni, és valószínűleg elveszítjük a bölcsességfogainkat.

Szépség

Miután az emberek 100 000 évvel ezelőtt elhagyták Afrikát, az emberiség távoli törzsei elszigetelődtek a sivatagok, óceánok, hegyek, gleccserek és a puszta távolság miatt. A világ különböző részein a különböző szelekciós nyomások – eltérő éghajlat, életmód és szépségnormák – hatására a külsőnk eltérő módon fejlődött. A törzseknél kialakult a bőrszín, a szemek, a haj és az arcvonások megkülönböztető jegyei.

A civilizáció felemelkedésével és az új technológiákkal ezek a népek ismét összekapcsolódtak. A hódító háborúk, a birodalomépítés, a gyarmatosítás és a kereskedelem – beleértve a más emberekkel folytatott kereskedelmet is – mind-mind eltolták a népességeket, amelyek keveredtek egymással. Ma már a közutak, a vasút és a repülőgépek is összekötnek minket. A bozótemberek 40 mérföldet gyalogolnának, hogy társat találjanak; mi 4000 mérföldet is megteszünk. Egyre inkább egyetlen, világméretű populáció vagyunk – szabadon keveredve. Ez hibridek világát fogja létrehozni – világosbarna bőrű, sötét hajú, afro-európai-ausztrál-amerikai-ázsiaiakét, akiknek bőrszíne és arcvonásai a globális átlag felé tendálnak.

A szexuális szelekció tovább fogja gyorsítani megjelenésünk evolúcióját. Mivel a természetes szelekció legtöbb formája már nem működik, a párválasztás nagyobb szerepet fog játszani. Az emberek vonzóbbá válhatnak, de egységesebbé válhatnak megjelenésükben. A globalizált média is egységesebb szépségszabványokat hozhat létre, ami minden embert egyetlen ideál felé terel. A nemek közötti különbségek azonban eltúlzottak lehetnek, ha az ideál a férfiasan kinéző férfiak és a nőies külsejű nők.

Intelligencia és személyiség

Végül az agyunk és az elménk, a legjellegzetesebb emberi tulajdonságunk is fejlődni fog, talán drámai mértékben. Az elmúlt 6 millió év alatt az emberfélék agyának mérete nagyjából megháromszorozódott, ami arra utal, hogy a szerszámhasználat, az összetett társadalmak és a nyelv miatt a nagy agyakra való szelekció vezetett. Kikerülhetetlennek tűnhet, hogy ez a tendencia folytatódni fog, de valószínűleg nem fog.

Ehelyett az agyunk egyre kisebb lesz. Európában az agyméret 10 000-20 000 évvel ezelőtt érte el a csúcsot, közvetlenül a földművelés feltalálása előtt. Ezután az agyak egyre kisebbek lettek. A modern ember agya kisebb, mint az ősi elődeinké, vagy akár a középkori embereké. Nem világos, hogy miért.

Lehet, hogy a zsír és a fehérje kevés volt, amikor áttértünk a földművelésre, ami költségesebbé tette a nagy agyak növesztését és fenntartását. Az agyak energetikailag is drágák – a napi kalóriánk mintegy 20%-át égetik el. A gyakori éhínséggel küzdő mezőgazdasági társadalmakban a nagy agy hátrányt jelenthet.

Lehet, hogy a vadászó-gyűjtögető élet olyan igényes volt, amilyen a földművelés nem. A civilizációban nem kell túljárni az oroszlánok és antilopok eszén, vagy megjegyezni minden gyümölcsfát és víznyelőt 1000 négyzetmérföldes körzetben. Az íjak és lándzsák készítéséhez és használatához finom motoros irányításra, koordinációra, az állatok és a röppálya követésének képességére is szükség van – talán az agyunknak az ilyen dolgokra használt részei kisebbek lettek, amikor felhagytunk a vadászattal. Vagy talán egy nagy, specialistákból álló társadalomban élni kevesebb agyteljesítményt igényel, mint egy generalistákból álló törzsben. A kőkorszak emberei számos készséget elsajátítottak – vadászat, nyomkeresés, növénygyűjtés, gyógynövény- és méregkészítés, szerszámkészítés, hadviselés, zenélés és varázslás. A modern emberek kevesebb, specializáltabb szerepet töltenek be hatalmas társadalmi hálózatok részeként, kihasználva a munkamegosztást. Egy civilizációban egy szakmára specializálódunk, majd minden másban másokra támaszkodunk.

Ettől függetlenül az agyméret nem minden: az elefántoknak és az orkáknak nagyobb az agyuk, mint nekünk, Einstein agya pedig kisebb volt az átlagosnál. A neandervölgyieknek a miénkhez hasonló agyuk volt, de az agy nagyobb részét a látásra és a test irányítására fordították, ami arra utal, hogy kevesebb kapacitásuk volt olyan dolgokra, mint a nyelv és az eszközhasználat. Nem világos tehát, hogy az agytömeg csökkenése mennyire befolyásolja az általános intelligenciát. Lehet, hogy bizonyos képességeket elvesztettünk, míg más, a modern életben fontosabb képességeket növeltünk. Lehetséges, hogy kevesebb, kisebb neuronnal megőriztük a feldolgozási teljesítményt. Még mindig aggódom amiatt, hogy mit tett a szürkeállományom hiányzó 10%-a.

Érdekes módon a háziállatoknak is kisebb agyuk fejlődött ki. A juhok agytömegük 24%-át veszítették el a háziasítás után, a teheneknél ez 26%, a kutyáknál 30%. Ez felvet egy nyugtalanító lehetőséget. Talán az, hogy hajlandóbbak vagyunk passzívan sodródni az árral (talán még kevesebbet is gondolkodunk), mint a háziasított állatok, belénk is belénk lett belenevelve, ahogyan beléjük is.

A személyiségünknek is fejlődnie kell. A vadászó-gyűjtögetők élete megkövetelte az agressziót. Nagytestű emlősökre vadásztak, társakért öltek, és háborúztak a szomszédos törzsekkel. Mi boltban kapjuk a húst, és a rendőrséghez és a bírósághoz fordulunk a viták rendezéséhez. Ha a háború nem is tűnt el, de a népességhez viszonyítva ma már kevesebb halálos áldozatot követel, mint a történelem során bármikor. Az agresszió, amely ma már maladaptív tulajdonság, ki lehetne tenyészteni.

A változó társadalmi minták a személyiségeket is megváltoztatják. Az emberek sokkal nagyobb csoportokban élnek, mint más majmok, a vadászó-gyűjtögető emberekben körülbelül 1000 fős törzseket alkotnak. A mai világban azonban az emberek hatalmas, milliós városokban élnek. A múltban a kapcsolataink szükségszerűen kevés, és gyakran élethosszig tartó kapcsolatokat tartottak. Most tengernyi ember lakik bennünk, gyakran költözünk a munka miatt, és eközben kapcsolatok ezreit alakítjuk ki, sok közülük múlékony és egyre inkább virtuális. Ez a világ arra késztet minket, hogy nyitottabbá, nyitottabbá és toleránsabbá váljunk. Az ilyen hatalmas társadalmi hálózatokban való eligazodás azonban azt is megkövetelheti, hogy hajlandóbbá váljunk arra, hogy alkalmazkodjunk hozzájuk – hogy konformistábbak legyünk.

Nem mindenki alkalmazkodik pszichológiailag jól ehhez a léthez. Ösztöneink, vágyaink és félelmeink nagyrészt a kőkorszaki őseinké, akik a vadászatban és a családjuk ellátásában találták meg az értelmet, háborúztak a szomszédaikkal és imádkoztak az ősszellemekhez a sötétben. A modern társadalom jól kielégíti anyagi szükségleteinket, de kevésbé képes kielégíteni a primitív ősember agyunk pszichológiai szükségleteit.

Talán emiatt egyre több ember szenved olyan pszichológiai problémáktól, mint a magány, a szorongás és a depresszió. Sokan az alkoholhoz és más szerekhez fordulnak, hogy megbirkózzanak vele. Az ezekre a betegségekre való sebezhetőség elleni szelekció javíthatná a mentális egészségünket, és boldogabbá tehetne minket mint fajt. De ennek ára lehet. Sok nagy zseninek voltak démonai; olyan vezetők, mint Abraham Lincoln és Winston Churchill küzdöttek depresszióval, ahogyan olyan tudósok, mint Isaac Newton és Charles Darwin, és olyan művészek, mint Herman Melville és Emily Dickinson. Néhányan, mint Virginia Woolf, Vincent Van Gogh és Kurt Cobain, öngyilkosok lettek. Másokat – Billy Holliday, Jimi Hendrix és Jack Kerouac – a kábítószerrel való visszaélés tett tönkre.

Nyugtalanító gondolat, hogy a problémás elméket eltávolítjuk a génállományból – de esetleg azon az áron, hogy megszűnik az a fajta szikra, amely látnoki vezetőket, nagy írókat, művészeket és zenészeket hozott létre. A jövő emberei talán jobban alkalmazkodnak – de kevésbé szórakoztatóak a bulizáshoz, és kevésbé valószínű, hogy tudományos forradalmat indítanak el – stabilak, boldogok és unalmasak lesznek.

Új fajok?

Valaha kilenc emberi faj volt, most már csak mi vagyunk. De vajon kialakulhatnak-e új emberi fajok? Ahhoz, hogy ez megtörténjen, elszigetelt populációkra lenne szükség, amelyek különböző szelekciós nyomásnak vannak kitéve. A távolság már nem szigetel el minket, de a reproduktív izoláció elméletileg szelektív párosodással megvalósítható. Ha az emberek kulturálisan elkülönülnének – vallás, osztály, kaszt vagy akár politika alapján házasodnának -, akkor különálló populációk, sőt fajok alakulhatnának ki.

H.G. Wells sci-fi író Az időgépben olyan jövőt látott, ahol az osztályok különálló fajokat hoznak létre. A felsőbb osztályokból a gyönyörű, de haszontalan Eloi-k, a munkásosztályokból pedig a csúnya, földalatti Morlockok lettek – akik fellázadtak és rabszolgasorba taszították az Eloi-kat.

A múltban a vallás és az életmód néha genetikailag elkülönülő csoportokat hozott létre, mint például a zsidó és a cigány népesség esetében. Ma a politika is megoszt bennünket – vajon genetikai szempontból is szétválaszthat bennünket? A liberálisok ma már azért költöznek, hogy más liberálisok közelében legyenek, a konzervatívok pedig azért, hogy konzervatívok közelében legyenek; sok baloldali nem fog randizni Trump támogatóival és fordítva.

Lehet, hogy ez két fajt hoz létre, ösztönösen eltérő nézetekkel? Valószínűleg nem. Mégis, amennyiben a kultúra megoszt bennünket, ez különböző módon, különböző embereknél eltérő módon mozgathatja az evolúciót. Ha a kultúrák sokszínűbbé válnak, ez fenntarthatja és növelheti az emberi genetikai sokféleséget.

Furcsa új lehetőségek

Eddig többnyire történelmi perspektívát vettem, visszatekintve. A jövő azonban bizonyos szempontból gyökeresen eltérhet a múlttól. Maga az evolúció is fejlődött.

Az egyik legszélsőségesebb lehetőség az irányított evolúció, ahol aktívan irányítjuk fajunk fejlődését. Már most is szaporítjuk magunkat, amikor olyan partnereket választunk, akiknek a külseje és személyisége tetszik. A vadászó-gyűjtögetők évezredeken át házasságokat szerveztek, jó vadászokat kerestek lányaiknak. Még ott is, ahol a gyerekek választották a partnert, a férfiaknak általában a menyasszony szüleinek jóváhagyását kellett kérniük. Hasonló hagyományok ma is élnek máshol. Más szóval, mi magunk nemesítjük a gyermekeinket.

És a jövőben ezt úgy tesszük majd, hogy sokkal jobban tudjuk, hogy mit teszünk, és sokkal nagyobb kontrollt gyakorolunk utódaink génjei felett. Már most is szűrni tudjuk magunkat és az embriókat genetikai betegségekre. Potenciálisan kiválaszthatjuk az embriókat a kívánatos gének alapján, ahogyan azt a növények esetében is tesszük. Az emberi embriók DNS-ének közvetlen szerkesztése bizonyítottan lehetséges, de erkölcsileg visszataszítónak tűnik, mivel a gyermekeket gyakorlatilag orvosi kísérletek alanyaivá teszi. És mégis, ha az ilyen technológiák biztonságosnak bizonyulnának, el tudnék képzelni egy olyan jövőt, ahol rossz szülőnek számítana, ha nem a lehető legjobb géneket adná a gyermekeinek.

A számítógépek egy teljesen új szelekciós nyomást is jelentenek. Ahogy egyre több párosítás történik az okostelefonokon, a következő generáció kinézetére vonatkozó döntéseket számítógépes algoritmusokra bízzuk, amelyek ajánlják a potenciális párosainkat. A digitális kód most már segít kiválasztani, hogy milyen genetikai kódot adunk tovább a következő generációknak, ahogyan azt is alakítja, hogy mit streamelünk vagy vásárolunk online. Ez talán sötét sci-finek hangzik, de már most is így történik. Génjeinket számítógépek kurátora állítja össze, akárcsak a lejátszási listáinkat. Nehéz megmondani, hová vezet ez, de azon tűnődöm, vajon bölcs dolog-e teljesen átadni fajunk jövőjét az iPhone-oknak, az internetnek és a mögöttük álló cégeknek.

Az emberi evolúcióról szóló viták általában visszatekintőek, mintha a legnagyobb győzelmek és kihívások a távoli múltban lennének. De ahogy a technológia és a kultúra a gyorsuló változás időszakába lép, úgy a génjeink is változni fognak. Vitathatóan az evolúció legérdekesebb részei nem az élet eredete, a dinoszauruszok vagy a neandervölgyiek, hanem az, ami most történik, a jelenünk – és a jövőnk.