Home A múlt rejtélyei Hol lehet a Szent Grál?

Hol lehet a Szent Grál?

0
Fotó: Jose Claudio Antolinez

A Szent Grál egy legendás tárgy, amelyről sokféle elképzelés létezik. Egyesek szerint a Szent Grál egy kehely volt, amelyben Jézus Krisztus vére lehetett, míg mások szerint ez egy különleges kő, amelynek gyógyító ereje volt. Mások úgy vélik, hogy a Szent Grál egy általánosabb jelentéssel bír, és valami olyasmi, amelyet a keresők szeretnének megtalálni, mint például az igazság, a szabadság vagy az örök élet.

Ami a Szent Grál valós helyét illeti, a legendák és történetek szerint számos helyen előfordulhat. Néhányan úgy vélik, hogy a Szent Grál Jeruzsálemben található, mások szerint pedig Spanyolországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában vagy más helyeken van elrejtve.

Kevés olyan lelet van tehát, amely a történelem során több vitát váltott ki, mint a legendás Szent Grál.

Az évszázadok során a Grál-legendának számos értelmezése született – köztük olyan is, amely szerint a Grál valójában Jézus felesége, Mária Magdolna volt -, de a legelterjedtebb értelmezés szerint a Grál egy fizikai kehely vagy ivóedény volt.

A kehely hollétének kutatása mára már olyannyira legendássá vált, hogy a legenda szinonimájává vált minden értékes vagy forradalmi dolog keresésének, azonban a mai napig nem lehet tudni, hol van, és a történészek még abban sem tudnak megegyezni, hogy egyáltalán létezett-e. A Grál holléte a mai napig nem derült ki.

Az utóbbi években azonban néhány történész egyre inkább úgy véli, hogy a jelenleg a spanyolországi Valencia katedrálisában kiállított ősi csésze lehet az, amit keresnek.

A legenda szerint a Szent Grál két részből áll: egy vörösesbarna achátkőből készült kelyhből és egy faragott arany ereklyetartóból, amelyen a kelyhét helyezték el.

Korábbi elemzések szerint a valenciai kelyhet Jézus idejéből származik, és Egyiptomból vagy Palesztinából származik – ezek az egyetlen helyek, ahol ez a különleges achátkő megtalálható.

Jose Verdeguer kurátor, aki a lehető legjobban ismeri a témát, azt sugallja, hogy a Grál akkor kerülhetett oda, amikor Szent Márk elmenekült Jeruzsálemből a Kr. u. 70-es római invázió idején.

Érvelése szerint a Grál Rómában való letelepedése után különböző pápák között szállt tovább, majd valamikor a 15. században Valenciába került.

A dolgok jelenlegi állása szerint azonban szinte lehetetlen biztosan tudni, hogy mindez igaz-e.