Home A múlt rejtélyei Hol van Jézus sírja?

Hol van Jézus sírja?

0

2015 áprilisában egy Arye Shimron nevű régész és Simha Jacobovici filmrendező azt állították, hogy megtalálták Jézus Sírját. A két kutató kapcsolatot vélt felfedezno egy 2002-ben talált, Jakab Osszáriumának (csontokból álló gyűjtemény) nevezett doboz és Jézus Családjának Sírhelye között (Talpiot Sírhely), melyet 1980-ban fedeztek fel Jeruzsálem keleti részében.

A Jakab Osszáriumon lévő feliratok Jézus temetésére utalnak. Shimron és Jacobovici azt állította, hogy amit találtak, az azt bizonyítja hogy Jézus kilenc másik személlyel együtt let eltemetve Jeruzsálemben, állítólagos feleségével és fiával együtt.

Azt azonban, hogy Jézusnak volt-e felesége, nagyon sokan elutasítják és semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy let volna. A Jakab Osszárium azért is keltette fel a figyelmet, mert a rajta lévő feliratok a következők: Jézus, József fia, Mária, József, Júdás, Jézus fia.? A hivatalos és elfogadott meggyőződés szerint azonban Jézusnak nem volt fia és Jeruzsálem ezt a leletet hamisítványnak jelentette ki.

Ugyanakkor a felfedezésről 2007-ben filmet is készített James Cameron Jézus Elveszett Sírja címmel. A lelet napvilágra kerülését követően nem sokkal Ayre Shimron engedélyt kapott arra, hogy mintákat vegyen az osszáriumból. Miután rengeteg tesztet lefuttattak számos különböző osszáriumról, a kutató azt jelentette ki, hogy a Jakab osszárium kémiai összetétele megegyezik a Talpiot Sírhely kémiai összetételével és így a Talpiot Sírhely valóban Jézus családjáé.

A felfedezéssel kapcsolatban azonban nagymértékű kétségek merültek fel. Megkérdőjelezhető ugyanis, hogy mennyire volna igaznak vélhető a felfedezés még akkor is, ha a a bizonyítékok alátámasztják ezt az elméletet. James Tabor, az Észak Karolinai Egyetem egyik kutatója nem foglalt állást sem Shimron mellett, sem ellene. A médiában azt nyilatkozta a felfedezéssel kapcsolatban, hogy ha valóban Jézus csontjait találnák meg, akkor az sokmindent felforgatna, mert az azt jelentené, hogy nem támadt fel a halálból.

Időről-időre akadnak felfedezések, de nehéz ezekről kijelenteni, hogy bármilyen komoly hatással bírnának a Bibliában leírt történetekre. Az ott szereplő eseményeket világszerte hírdetik és aligha lenne bármilyen felfedezés, amely megváltoztatná a hitet. Talán ez így a jó.

Seres Gábor | paranormal.hu