Home Földönkívüliek Honnan fogjuk biztosan tudni, hogy idegen életet találtunk?

Honnan fogjuk biztosan tudni, hogy idegen életet találtunk?

1
Willgard Krause képe a Pixabay -en

Az idegen élet lehetséges jeleinek észlelése egy dolog, de annak minden kétséget kizáró megerősítése egészen más.

A földönkívüli élet megerősített észlelése – és ezzel egyszer s mindenkorra bebizonyosodna, hogy a földi élet nem a véletlen műve – az emberi civilizáció történetének egyik legfontosabb felfedezése lenne.

Egy ilyen lelet jelentőségére való tekintettel azonban fontos, hogy biztosan tudjuk, hogy amikor azt hisszük, hogy idegen életre utaló bizonyítékot találtunk, akkor valóban így van, és ez másképp nem magyarázható.

Már több téves eredmény is történt, többek között a Viking leszállóegység által a Marson gyűjtött mintákban idegen szervezetek kimutatása, fosszilis organizmusok állítólagos felfedezése egy meteoritban, sőt a Vénusz légkörében a közelmúltban foszféngáz kimutatása is.

Még a mai napig is vannak olyanok, akik azt állítják, hogy ezek közül legalább egy valóban az idegen élet bizonyítékát képezi, azonban egyiket sem sikerült széles körben elfogadni.

Ahhoz tehát, hogy mindenkit meggyőzzünk, nem egyetlen bizonyítékra lenne szükség, hanem több olyan megerősített észlelésre, amelyre nem lehet más magyarázat.

Hacsak nem szállnak le intelligens idegenek a Fehér Ház gyepére, akkor például a Marson található idegen organizmusok észlelése valószínűleg akkor nyerné el a legnagyobb elfogadottságot, ha azt több forrásból, egymástól függetlenül lehetne igazolni.

Ha például űrhajósok ellátogatnának a Marsra, és első kézből megerősítenék a bizonyítékot, az sokkal meggyőzőbb lenne, mint amilyenek egy robotrover adatai önmagukban valaha is lennének.

Mivel a nem túl távoli jövőben emberes küldetéseket terveznek a Holdra, majd a Marsra, talán már nem kell sokat várnunk egy ilyen felfedezésre.

1 KOMMENT

  1. Egyetlen baj van,hogy kizárólag Föld tipusú,általunk csak ezt ismert élet után kutatunk. Az Emberiség egója olyan nagy,hogy csak is hasonló entitások létét hiszi el az Univerzumban.Érthetetlen!Lehet más életstruktúrák billiárdjai léteznek és mi vagyunk a kivétel! Ha valaki ezt hiszi azt azonnal kikiáltják eretneknek,áltudományos baromnak!UfoCompany/Facebook