Home Spiritualitás Hopi indián jóslatok és a klímaváltozás

Hopi indián jóslatok és a klímaváltozás

0

A hopi indiánok spirituális természetű nép, akik már régóta figyelik a Föld folyamatait. Sokak szerint érdemes odafigyelni rájuk, mert eseményeket vetítenek elő. Az egyik és talán a legkomolyabb jóslatuk a Föld pólusváltásához kötődik.

Közel száz évvel ezelőtt születette egy hopi indián jóslat, mely szerint az emberek kezdik elveszteni spirituális figyelmüket és ennek következtében katasztrófák fognak bekövetkezni. Ez korábban már megtörtént, melyről írnak is egyes ókori források és most újra meg fog ismétlődni. Olyan eseményekre kell gondolni mint viharok és természet által okozott rombolások, melyek mind fenyegetni fogják az emberiséget.

Aggasztó jelek

Ez már az ezredforduló tájékán elkezdődött és már akkor többen úgy vélték, hogy a politikai vezetők nem szánnak elegendő figyelmet ezeknek az eseményeknek. 2004 augusztusában ugyanakkor a Bush kormány elismerte, hogy az emberi tevékenységnek mégiscsak lehet valami köze a globális felmelegedéshez. A tudósok már évekkel ezelőtt elkezdték vizsgálni a szén-dioxid hatását a légkörre és arra jöttek rá, hogy az valóban képes befolyásolni a klímát. Mindez visszanyúlik egészen 900 millió évre. Az elmélet szerint Földünk 600 millió évvel ezelőtt egy jeges bolygó volt, a földrészeket jég fedte és hideg uralkodott. Időközben azonban vulkánkitörések történtek és ez azt eredményezte, hogy szén-dioxid került a levegőbe, ami miatt üvegházhatás keletkezett. Ez elkezdte felmelegíteni a bolygót, több ezer éven át tartó eső esett és a szén-dioxid végül visszatért a bolygóra ami stabilizálódott. Ettől a pillanattól kezdve indult meg az élet fejlődése: a többsejtűekből kialakultak az egyszerű életformák, majd a bonyolultabbak.

Napjainkban a tudósok azt figyelték meg, hogy a klíma 1830 óta melegszik – ez az Ipari Forradalom kezdete. A leginkább látható jelek az olvadó gleccserek és jégtáblák. Az egyik legszembetűnőbb olvadás az Andokban figyelhető meg, ahol az elmúlt években igen erőteljes az olvadás. A jégmintákból az is kiderül, hogy soha nem volt magasabb a légkör szén-dioxid koncentrációja mint manapság. Ahogy pedig a hopi indiánok megjósolták, lesz egy pont, amin túl a folyamatok már nem fordíthatók vissza.

Alaszkában szintén nő a hőmérséklet. Az itt lévő gleccserek olvadása egyre gyorsul. Elképzelhető, hogy pár évtizeden belül nem lesz gleccser a Glacier Nemzeti Parkban. A megújuló energiahordozók használata tehát nagymértékben megváltoztatja a légkört. Az egyik legnagyobb probléma az Alaszkában található erdők pusztulása, ahol a fák már évek óta pusztulnak a terjedő rovarok miatt. Ezek a rovarok főleg melegebb területeken élnek, de a klímaváltozás miatt egyre északabbra jutnak és a fák kérgével táplálkoznak. Az ezredforduló tájékán Afrikában szintén komoly esőzések történtek, melyek miatt áradások alakultak ki. Ez kolerajárványhoz vezetett, melyet a fertőzött víz okozott. Kenyában megnőtt a szúnyogok száma, melyek szintén felelősek a betegség terjedéséért.

Ahogy tehát a a bolygó melegszik, úgy szárad ki. A nedvesség felszáll a légkörbe, ami szintén felelős a folyamatokért. Nem csoda az sem, hogy a viharok szokatlanul erősek egyre gyakrabban. Az egyik helyen szenvednek az áradásoktól, a másik helyet aszály sújt: pontosan úgy, ahogy a hopi indiánok figyelmeztettek.

A klíma gyorsan tud változni. Hőmérsékletrekordok dőlnek meg. Ha le is állunk a környezetszennyezéssel, a jelenlegi szén-dioxid koncentráció még száz évig a légkörben marad. Sokak szerint ráadásul már túl késő a helyreállításhoz. Az amerikai politikusok – noha ígértek minden szépet és jót a gazdaság növekedésével és a terrorizmus visszaszorításával kapcsolatban – eddig nem jeleskedtek a környezetvédelmi problémák megoldásában.

Hopi mondák

A folyamatokat előrevetítő jóslat része a hopi indiánok küldetésének. A monda szerint ezeket az információkat az úgynevezett Nagy Szellemtől kapták és a feladatuk, hogy megvédjék a bolygót. Jóslatuk egy részében megemlítenek egy bizonyos Kék Csillagot is, amely ha felbukkan, akkor az egyenlő a világvégével. Ekkor lezuhan az égről az általuk elnevezett Égi Lakóhely óriási robaj kíséretében és új világ köszönt be. A monda szerint az új világot Pahana hozza majd el, aki elülteti a bolygón a bölcsesség csíráit is.

Vannak, akik a Niburu bolygó eljövetelével kötik össze ezeket a jóslatokat. Ők úgy vélik, hogy ezek a katasztrófák a bolygó eljövetelének az előjelei. Akár az indián jóslatokban leírt okok, akár a Niburu eljövetele okozza napjaink természeti katasztrófáit é magát a klímaváltozást, tény, hogy valami zajlik. Hogy ura vagyunk-e még a helyzetnek, az aligha hihető – de hogy csökkenteni képesek vagyunk az általunk okozott károkat, az bizonyos. Talán még nem késő.

Indian Country Today | Norman Bosworth képe a Pixabay -en