Home Cikkek Ideért az ISON – üstökös vagy űrhajó?

Ideért az ISON – üstökös vagy űrhajó?

17

ison3A misztikus, titkokkal övezett ISON-ról napokon belül kiderül, hogy az évszázad üstököse, vagy szétesik a Nap mögött és soha többet nem látjuk. Esetleg, hogy űrhajó-e, mint ahogy több UFO kutató feltételezi. Az égitest csütörtökön tűnik el a szemünk elől a Nap mögé, hogy két hosszú nap után szombat hajnalban megint kibukkanjon. Ha szerencsénk van és szombaton napfelkelte előtt harminc perccel a horizontra nézünk, megláthatjuk a hosszú csóvát. Amennyiben valóban üstökösről van szó és nem űrhajóról, ahogy sokan vélekednek.

Amíg ez ki nem derül, addig azonban kár bármit is feltételeznünk róla. Először vizsgáljuk meg csillagászati szempontból. A C/2012 S1, más néven ISON üstököst 2012. szeptember 21-én fedezték fel Vitalij Nyevszkij és Artyom Novicsonok csillagászok egy automatikus aszteroidafelderítő programon. Egy nappal később erősítették meg a felfedezést egy olaszországi csillagvizsgálóban. Bár a Földtől viszonylag távol marad ? a NASA számításai szerint december 26-án kerül legközelebb a Földhöz, akkor 64 millió kilométerre lesz ?, hónapok óta az évszázad üstököseként hivatkoznak rá, annyira jól lehet majd látni szabad szemmel, ha minden optimálisan alakul.

A csillagászok a felfedezése óta nem veszik le a szemüket az ISON-ról, amely a Naprendszer külső tartományában lévő üstököszónából, az úgynevezett Oort-felhő vidékéről érkezett – olyan messzeségből, amely 100-200 ezerszer meghaladja a Nap-Föld távolságot. Az ISON üstökös legutóbb 10 millió éve járt a Nap közelében.

Mostani útján november 28-án kerül napközelbe, vagyis a Naphoz legközelebbi pontot, 1 800 000 kilométert a csillag középpontjától ezen a napon éri el. Ez több szempontból is fontos. Egyrészt ekkor lesz a legfényesebb az égitest, bár a Naphoz való közelsége miatt ezt nem láthatjuk.

Ha látjuk egyáltalán valamikor, mert az sem biztos, hogy az üstökös túléli a Nap közelségét. A csillagászok év elején még arról beszéltek, hogy ilyenkorra már teliholdként fog ragyogni az éjszakai égbolton az ISON. Ez nem így történt és a kutatóknak számos elmélete van az okról, ám biztosan senki nem tud. De kezdjük az elején.

Az ISON felfedezésekor szabad szemmel még nem, de nagyobb távcsövekkel már látható volt. Az első videókat a NASA Deep Impact nevű űrszondája készítette, amikor az még háromszáz millió kilométerre járt a Földtől. Később a Hubble űrteleszkóp kapta le április elején, ekkor még úgy tűnt, igazuk lesz a csillagászoknak és az üstökös látszólagos fényessége tényleg eléri a teliholdét.

 Itt megállunk egy pillanatra, hogy elmagyarázzuk, mit jelent a látszólagos fényesség. Az üstökösöknek nincs saját fénye, úgy lesznek egyre világosabbak, ahogy a Naphoz közeledve egyre többet vernek vissza annak sugaraiból. Az üstökös csóvája is ezért nő meg: a fokozódó napsütés miatt folyamatosan olvad az üstökös kőzetdarabjait összetartó jég. Az ISON kómája, vagyis a jégből kiolvadó gázok és szilikátok alkotta légkörszerű terület a mérések szerint áprilisban 5000 kilométer átmérőjű, a mögötte látható csóva 92 000 kilométer hosszú volt.

A kiolvadó gázok jelentik a lényeget: ha túl sok jég olvad el a Nap közelsége miatt, akkor szét is eshet az üstökös. Az ISON-nál ahogy teltek a hónapok, egyre több jel mutatott arra, hogy mégsem lesz olyan látványos az égi jelenség, mint először előrejelezték a csillagászok. A fényesedés ugyanis megtorpant és hónapokig nem történt semmi. Ez komoly aggodalommal töltötte el a csillagászokat. A kutatást egy időre megállította a tény, hogy június elején olyan alacsonyan látszott az égen az ISON, hogy már nem lehetett észlelni a Földről.

Két hónapnyi várakozás következett, amíg az üstökös Földhöz képest a Nap átellenes oldalán tartózkodott. Augusztus második hetében távolodott el ismét annyira a Naptól, hogy észlelni lehessen. Az üstökös a nyár eleji 16 magnitúdóról 14 magnitúdóra fényesedett. Mindez, és a megjelenése arra utal, hogy az üstökös magja jó erőben van.

Az ISON szeptember végén érte el a Marsot, tízmillió kilométerre suhant el mellette. Ekkorra a Földről már 11-12 magnitúdójúnak látszott, megfigyeléséhez elég volt egy közepes méretű csillagászati távcső is. Fényessége viszont csak a becslések alsó határát érte el akkor.

Októberben aztán felgyorsultak az események, egyszer felröppentek olyan hírek is, hogy szétesett az üstökös magja, de a Hubble felvételei cáfolták ezt. A kutatók mindenesetre két csoportra oszlottak. Az egyik szerint az üstökös még azt sem éri meg, hogy elérje a Napot, mások szerint a a látszólagos gyengélkedés természetes folyamat. Utóbbiaknak lett igazuk, az ISON csütörtökön épen és egészségesen érte el a kritikus pontot.

Az izgalmaknak azonban nincs vége. A keddi képeken úgy tűnik, minden rendben van, egyben van a mag. Viszont az is igaz, hogy megint leállt az ISON fényesedése. A fényességét legutóbb 4,5 magnitúdónak mérték a képeken.

Az ISON csütörtökön tűnik el a Nap mögött, ezen a linken nyomon lehet követni útját a SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) napfigyelő műhold segítségével. Ha minden jól megy, két nap múlva bukkan elő az eddigieknél jóval fényesebben. Innentől kezdve heteken át meg lehet majd figyelni szabad szemmel is, bár fénye folyamatosan halványul. A Földhöz legközelebb karácsony második napján, december 26-án lesz.

Az ISON november 30-án, szombaton harminc perccel napfelkelte előtt lesz a legfényesebb, ekkor még nagyon alacsonyan látható, alig valamivel a horizont felett. A napok előrehaladtával aztán egyre magasabban találhatjuk meg, ahogy a fenti ábrán is követhetjük. A lényeg, hogy napfelkelte előtt keressük az üstököst és kelet-délkeleti irányba nézzünk. Ha tiszta lesz az ég, és az ISON túléli a kritikus órákat, biztosan megtaláljuk – de hogy tényleg olyan fényes lesz-e, mint a Hold, azt senki nem tudja biztosan megjósolni.

Egy biztos: ha űrhajó lenne, akkor azt már észlelték volna, de az UFO kutatók egyelőre még nem vonnak le semmilyen következtetést. Talán érdemes kivárnunk, míg egyértelműbb lesz a helyzet – hiszen sose lehet tudni.

És ahogy a NASA jelenleg látja az üstököst. (lapee linkje)

Az Index cikkét egészítettük ki

17 COMMENTS

 1. Én azt gondolom hogy az üstökösök nem szoktak lassítani! Japán csillagászok megállapítása szerint augusztusban egy kicsit a fékre léptek és utána megint felgyorsult ISON! Vajon miért lassult?
   

 2. wolfi elég ellentmondásos hírek érkeznek ezzel kapcsolatban de állítólag a felvételeken látszik, hogy előkerült a nap mögül. Igaz úgy tűnik, hogy csak a mag egy része maradt meg de még megvan.

 3. Ha  űrhajó,  mi a fészkes fenének ment  a naphoz  1,4  millió km közelségre, ahol a gravitáció és a 3 000  fokos hőség  darabokra  szedi !
  A  földönkívüliek ennyire  hülyék lennének  ??

 4. Én csak azt nem bírom felfogni, hogy ha jön egy üstökös akkor tuti van pár elvetemült UFO hívő aki azt hiszi, hogy egy űrhajó. És ha mondjuk kiderül, hogy csak egy kődarab akkor is ragaszkodnak az igazukhoz. Nem tudom ez valami ostoba kibúvó lehet, hogy naivan reménykednek, hogy majd jön egy üstökösnek álcázott UFO és kimentenek minket a szarból hátha akkor majd nem kell tovább élniük a begyöpösödött, unalmas kis életüket.

  • Gery222, nyugi, felesleges ezen idegeskedni. Ha valaki erre azt hiszi, hogy földönkívülieket szállító űrhajó, szíve joga azt hinni, de ha egyszer annyira bolond és nem veszi észre, hogy egy előre megjósolt pályán halad, akkor így járt, mert oké, nem írhatjuk le azt, hogy nem léteznek földönkívüliek, de biztos vagyok abban, hogy nem tehetetlenül sodródnának az űrben. Azt még aláírom, hogy néha tehetetlenül lebegnek valamilyen város felett és eliszkolnak, de ez már számomra is túlzás lenne azt állítani, hogy ez a gyönyörű üstökös, ami lehet, hogy meggyötörten szárnyal most, de magához fog térni, csak kis idő kérdése, annyiszor le lett már írva az elmúlt hónapokban és mégis repül még a semmiben.
    
   Kis infó a Hale-Bopp idiótáiról…
   1996 novemberében egy houstoni amatőr csillagász, Chuck Shramek CCD felvételt készített az üstökösről, amelyen egy hosszú tárgy látszik a közelben. Nem sikerült azonosítania és bejelentette, hogy felfedezett egy Szaturnusz-szerű objektumot, amely a Hale-Bopp üstököst követi. Egyes UFO hívők szerint hamarosan arra a következtetésre jutottak, hogy egy földönkívüli űrhajó volt. Valójában egy egyszerű, 8,5 m fényességű, SAO141894 jelű csillagról volt szó.
   Néhány hónappal később, 1997 márciusában a Mennyország Kapuja nevű szekta tömeges öngyilkosságra buzdító jelnek tekintette az üstökös megjelenését. Állításuk szerint itt hagyják földi testüket, hogy tovább utazzanak az üstököst követő földönkívüli űrhajóval.

   • Helloka mindenki! Nem találjátok furának? Bejelentették még egy ideje,hogy ez lesz az évszázad üstököse,stb,stb…Ki mit tudott hozzátett az most mindegy,hogy mit mert olvasható az előzőekben. Nekem az a fura,hogy mi a Földnek ezen a részén lévő emberek csak fotokról láthatjuk…Mind a többi valamilyen égi jelenséget is..A nem gondolkodóknak ott van és mit ad a Nasa olyan felvételeket amiket csak a birkák láthatnak..

    • Ha már itt tartunk úgy tűnik, hogy az ISON nem ott bukkant fel a nap mellett elhaladva ahol a csillagászok várták tehát módosult a pályája. Elképzelhető, hogy ebből következően valamivel közelebb fog elhaladni a Föld mellett mint várták.

     • Nem kell egyből a legdurvább dolgokra gondolni, így is több millió kilométeres távolságban haladt volna el a Föld mellett, nem történt akkora változás, csak egy picit látszólag lelassult a sebessége és ezért hitték azt, hogy nem élte túl az ELSŐ találkozását a Naprendszerünk középpontjával. És később bukkant elő egy olyan helyen, ahol nem figyelte éppen űrszonda, így nem tért le a pályáról, mert az ilyen dolgokat alapból beleszámolják a pályájába. Amúgy minden lehetséges tényezőt megvizsgáltak már a felfedezése után egyből, mert megvannak hozzá a szükséges matematikai képletek.

    • Fotókról láthatod, igen, mert jelenleg olyan helyen van, ahova ha néznél egyrészt kisülne a szemed, másrészt a megfelelő védőfelszerelések mellett is elvenné a nap fénye a láthatóságát, kizárólag speciális műszerekkel látható. Másrészt ha 4-5 napja felnéztél volna reggel az égre, mielőtt a nap felkel (néhány perccel), láthattad volna saját szemmel is, mert látható volt. Én momentán láttam az elmúlt 3 fontos üstököst saját szemmel is.
      
     Hale-Bopp, Lovejoy és már az ISON-t is, remélem fényessége maximumán is látni lehet majd. Apropó, nem mindegy, hogy melyik féltekére esik rá a látószög, momentán a Lovejoy csak a déli féltekéről volt látható, így nem láthatta mindenki. Ez olyan, mint a Napfogyatkozás. Jó szögben kell rálátni és akkor a legtökéletesebb. Az, hogy a mostani képeken nem látszik a nagy csóva, az sem hátrány, mert a Nap fényével egy vonalba esik a csóvája.
      
     Olvass utána.

     • Az egészbe csak az a legszomorúbb, hogy aki már hónapok óta írogat, hogy mért is nem lehet földönkívüli szekér a jelenség, azt itt lehordták mindenféle materialista gyökérnek.
      Félreértés ne essék! Nem a megsértődésemnek adok hangot csupán azt kérdezném, hogy akkor ennek a ténynek a tükrében vajon tényleg nincs helye az oldalon olyan embernek aki nem mindenben földönkívüli tevékenységet lát, olyan embernek aki maga is hisz az idegenekben de nem bólogat mindenféle alaptalan hülyeségre?  A legszomorúbb talán mégis az hogy még azok után is hogy minden tele lesz videókkal és gyönyörű képekkel a jelenségről, még ezek utáni is lessz aki vakul állítja majd hogy ez bizony űrhajó és még abban is egész biztos vagyok hogy lesz köré szőve valami kis összeesküvés elmélet is..