Home A tudomány rejtélyei Idegen életformák élhetnek a Vénusz felhőiben

Idegen életformák élhetnek a Vénusz felhőiben

0

Egy új tanulmány azt az elképzelést vetette fel, hogy a Vénuszon olyan élet lehet, amilyet eddig még nem láttunk.

A 860 fokot is meghaladó felszíni hőmérséklettel és a saját bolygónkénak több mint százszorosát kitevő, nyomasztó légköri nyomással a Vénuszon kétségtelenül pokoli körülmények uralkodnak.

Bár az élet jeleinek megtalálásának valószínűsége a felszínen továbbra is csekély, a tudósok már régóta sejtik, hogy a felhők magasan a felhők között kezdetleges életformák is létezhetnek.

Különösen figyelemre méltó az ammónia megmagyarázhatatlan jelenléte a Vénusz felső légkörében – egy olyan gáz, amelyet a Földön legalábbis jellemzően vízi életformákkal hoznak összefüggésbe.

Most a Cardiffi Egyetem, az MIT és a Cambridge-i Egyetem tudósai által készített új tanulmány kimutatta, hogy ez az ammónia potenciálisan lakhatóbbá teheti a Vénusz légkörét.

“Tudjuk, hogy a Földön savas környezetben is fejlődhet élet, de semmi olyan savas, mint amilyennek a Vénusz felhőit hittük” – mondta a tanulmány társszerzője, Dr. William Bains.

“De ha valami ammóniát termel a felhőkben, akkor az semlegesíti a cseppek egy részét, és így potenciálisan lakhatóbbá teszi azokat.”

A kutatók szerint a Vénuszon található ammónia inkább biológiai, mint geológiai vagy meteorológiai eredetű.

“Ammóniának nem kellene a Vénuszon lennie” – mondta a tanulmány társszerzője, Sara Seager professzor.

“Hidrogén kapcsolódik hozzá, és nagyon kevés hidrogén van a környéken. Minden olyan gáz, amely nem tartozik a környezetébe, így eleve gyanús, hogy az élet hozta létre”.