Home Földönkívüliek Igen ritka az intelligens élet az Univerzumban

Igen ritka az intelligens élet az Univerzumban

0

Egy új tanulmány szerint, amely az Oxford Egyetemen készült, nagyon kevés az intelligens élet az Univerzumban. Az, hogy egyedül vagyunk-e, az emberiség egyik legnagyobb rejtélye és annak ellenére, hogy ezt nehezen lehet elhinni, még mindig várunk a bizonyíték felbukkanására.

Most az Oxford Egyetemen működő Az Emberiség Jövője Intézménye (Future Humanity Institute) arra a következtetésre jutott, hogy a hozzánk hasonló intelligens élet meglehetősen ritka az Univerzumban és hogy valaha hozzánk hasonló civilizációval vegyük fel a kapcsolatot, eléggé reménytelen.

A következtetéshez az vezetett el, hogy a tudósok szerint a mi fajunk kialakulásához több milliárd tényező volt szükséges. Ahhoz, hogy ez más bolygóko is végbemenjen, nagyon valószínűtlen.

Ehhez még az is hozzátesz, hogy az ember körülbelül csak 200 ezer éve van jelen a bolygón, a tudományos álláspont szerint.

A tanulmány szerzői szerint körülbelül 4.5 milliárd év vezetett oda ahol most tartunk. A következő egy milliárd év letelte után pedig a Nap olyan erőssé válik, hogy a Föld lakhatatlan lesz. Ez rövid időszak a Földön lévő intelligens élet számára. Így a soktényezős evolúció létrejötte ilyen rövid időszak alatt majdnem lehetetlen más bolygókon.

A kutatók azonban nem vetik el mindettől függetlenül az idegen élet kutatását a világűrben.

Anders Sandberg szerint azonban csak azért mert rossz eredményeket kaptunk, nem kell lemondanunk az idegen élet kutatásáról.

A képet Pete Linforth készítette a Pixabay-en