Home Hírek ÍGY NÉZ KI AZ APOKALIPSZIS KÍNÁBAN

ÍGY NÉZ KI AZ APOKALIPSZIS KÍNÁBAN

962
1
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 3 percig tart

20161221szmog-kinaKínai síközpontokba, Ausztráliába, Japánba menekül, aki csak teheti. Az észak-kínai repterek le vannak bénulva, mert az emberek tízezrével próbálják elhagyni súlyosan légszennyezett városaikat. Aki nem tud sehova lelépni, az az otthonában légtisztító berendezésekkel és maszkokkal próbál védekezni. Brutális az ?airpocalypse? Kínában, érdemes tehát megbarátkozni a szóval: szmogmenekült.

A péntek óta tartó vörös riasztás miatt már több tízezer kínai hagyta el az ország ipari központjának számító Észak-Kínát, annak is elsősorban a keleti részét. Ebben a régióban olyan méreteket öltött a légszennyezettség, hogy az emberek már napok óta nem látták az eget, helyette viszont a sárgás, szürkés színű szmogtakaró alatt fulladoznak. A Kína középső vidékeinek egy részére is kiterjedő vörös riasztás körülbelül 460 millió embert érint, ezeknek egy része az utóbbi napokban pedig úgy döntött, hogy megpróbál elmenekülni a fojtogató levegő elől.

20161221szmog-kina

Ez itt nem köd, hanem szmog: Egy Greenpeace-aktivista Twitterén úgy számolt be az ?airpocalypse?-ról, mint ami elől képtelenség óvóhelyre bújni, mert az az ember lakásában is pusztít. Lauri Myllyvirta azt írta, hogy két légtisztító berendezéssel vészeli át a hálószobájában az éjszakákat, viszont reggelre a konyhában és a nappaliban is szennyezett lesz a levegő, ezért ő otthon is maszkot visel. Sokan azonban nem vállalják be, hogy a kritikus napokat észak-kínai, pekingi otthonukban vészeljék át, és több tízezren elutaznak néhány hétre, hogy kíméljék a tüdejüket. Vannak, akik Chongliba, a Pekingtől három órányira található síközpontba tartanak, mert ott még friss a levegő. Beszámolók szerint Chongli lassan kezd egy menekülttáborra emlékeztetni, mert tele van szmogmenekültekkel. Sokan tartanak az ország délnyugati részébe, és többeket a munkahelyük küld el a vörös riasztás idejére szabadságra.

20161221residents-in-chinas-north-complain

Mások az egész országot elhagyják ideiglenesen: a Ctrip, Kína vezető online utazási irodája nagyjából 150 ezer kínainak bonyolítja le ebben a hónapban hirtelen bevállalt vakációját Ausztráliába, Japánba, Indonéziába és a Maldív-szigetekre. A China Daily tudósítása szerint a légszennyezés előli menekülés teljesen lebénította Kína több nagy repterét is, Pekingben és Tianjinben is törölni kellett a járatokat. A pekingi belföldi járatoknak fenntartott Nanyuan repülőtéren teljesen leállt a forgalom, miután a pekingi egyik nemzetközi repülőtéren 273 járatot töröltek. Myllyvirta állítása szerint a Greenpeace már júliusban figyelmeztette Kínát a mostani vészhelyzetre, miután az érintett régió acél- és cementgyártását elkezdték élénkíteni. A kínai kormány nyáron úgy döntött, hogy élénkíti az említett iparágak gazdaságát, és feltolta az acél árát annak köszönhetően, hogy hatalmas építkezésekbe kezdett.

unikornis.hu

1 COMMENT