Home A tudomány rejtélyei Ismeretlen életformákat találtak az Antarktisz jege alatt

Ismeretlen életformákat találtak az Antarktisz jege alatt

0


Tudósok egy csoportja az úgynevezett Filchner-Ronne jégpolc belsejébe egy olyan kamerát engedett le, mellyel betekintést kaptak a víz mélységének világába. Legagyobb megdöbbenésükre, egy rejtett ökológiai rendszert fedeztek fel egy sziklán, amire szivacsok és ismeretlen vízi élőlények telepedtek le a fagyos, koromsötát vízben.

Ez volt az első alkalom, hogy élőlényeket találtak antarktiszi jégpolcok alatt. A kutatók most a fejüket vakarják, hogy mik lehetnek ezek. Huw Griffiths kutató elmondta, hogy ezeknek a lényeknek nem kellene ott lennie. Úgy tűnik, hogy ezek az élőlények valamiféle szűrővel rendelkezhetnek és a fentről jövő táplálékból tarthatják fenn magukat. Azt viszont nem tudni, mi lehet ezeknek a tápanyagoknak a forrása.

Feltételezik, hogy áramlatok vihetik oda a tápanyagot, de a legközelebbi napsütötte felszíni áramlat is 600 km messze van. Azt se tudni teljes bizonyossággal, hogy mennyire ismeretlenek ezek a lények. A kutató szerint nem csupán valamiféle magukra hagyott, kezdetlenes élőlények gyűjtőhelyéről van szó, ez itt annál összetettebb rendszer.

A felfedezés azt bizonyítja, hogy az élet virágozhat a Föld olyan részein is, melyek teljesen lakatlanok – ami jó hír arra nézve, hogy a Jupiter holdjain mint az Europa, könnyen lehet élet.

A képet készítette: Huw Griffiths / UKRI BAS