Home Cikkek Izrael titokzatos kőköre

Izrael titokzatos kőköre

0

Tudósok régóta egyetértenek abban, hogy az Izraelben található Galgal Refaim az egyik legidősebb kőépítmény a régióban. Azonban ez az egyetlen dolog, amiben egyetértés van. Az építményt érintő más kérdések a kutatók számára sem világosak és megoszlik a véleményük.

Izrael tele van ókori romokkal és maradványokkal. Találunk itt barlangokat, ősi szentélyeket, amfiteátrumokat, melyek kora évezredekre nyúlik vissza. Előfordulnak erődítmények is, melyek arra várnak, hogy feltárják őket. De van egy olyan lelőhely, amely valahogy kilóg a sorból és nagyon keveset tudunk. Ezt a helyet Galgal Refaimnak nevezik, melynek jeentése a Szellemek Kereke. Ez egyike Izrael egyik legtitokzatosabb romjainak.

A Golan Fennsíkon található kőépítmény sziklafalai öt méterre nyúlnak a magasba. A hely hasonló az angliai Stonehengehez, melynek keletkezését időszámításunk előtt 3000 és 2000 közé teszik és évente mintegy 1.3 millió ember látogatja meg. Más híres régészeti lelőhelyek a Mexikóban található Chichen Itza, melyet 1.4 millióan látogatnak és a Peruban lévő Machu Picchu 1.2 millió turistával. A Galgal Refa azonban nem vonz ennyi embert, pedig kora 5000 évesre tehető. Az építmény körkörös, 42000 tonnás bazaltkövekből épül fel, melyet a legjobban a levegőből lehet látni. Lehet, hogy az ég felé akartak jelezni valakiknek?

Tudományos körökből azonban többen járnak ide: csillagászok és csillagjósok, legfőképp a téli és nyári napforduló idején, amikor a Nap sugarai áthatolnak a szklák repedései és hézagai között. A hely a 808-as és 98-as út között helyezkedik el, 3 km-re Moshav Yonatantól.

A feltárás már évekkel ezelőtt befejeződött és a tudósok számára csak kevés információ áll rendelkezésre. Vannak, akik szerint az építmény egy ősi naptár, melyre a napéjegyenlőségnek megfelelő elrendezés utal. Mások szerint csillagászati megfigyelőközpont lehetett vagy vallási szentély.

De akadnak olyanok is, akik szerint temetkezési hely lehetett, mert a közepén található egy 10 méter magas temetkezési hely és egy 15 méter hosszú temetkezési kamra, ahova a látogatók be tudnak kúszni. Egy másik ötlet szerint halottakat helyeztek el itt abból a célból, hogy madarakat etessenek.

Az egyik legvitatottabb dolog az építmény kora. Amikor a romokat kiásták, korát a Második Bronzkorra tették (3000-2700). Azonban 2010-ben Michael Feikman, a Jeruzsálemi Egyetem egyik kutatója szerint az építmény inkább a Késő Bronzkorban jöhetett létre (1550-1200).

Egyes kutatók arra bíztatják az embereket, hogy látogassák meg a helyet, annak ellenére, hogy nem tűnik többnél egy fennsík közepén található néhány kőrakásnál, melyet benőzz a gaz. Fentről azonban könnyebb észrevenni labirintus szerkezetét és szemhez hasonló alakját. Néhány kőkör teljes, míg néhánban vannak hiányzó darabok.  A legküldő fal öt méter magas, átmérője 320 méter.

A Golan Tanösvényt, amely átszeli a Galgal Refimet, csak gyalogosan lehet megközelíteni és csak hétvégén és ünnepnapokon lehet látogatni – ha valaki szeretne eljutni oda.

Viva Sarah Press | paranormal.hu | hurk képe a Pixabay -en