Home A múlt rejtélyei Két millió éves emberi koponyát találtak Észak Afrikában

Két millió éves emberi koponyát találtak Észak Afrikában

0

A koponya, melyet egy Johannesburg közelében egy barlangban találtak, az úgynevezett Paranthropus Robustus nevű fajt képviselte és meglehetősen jó állapotban maradt fenn. A kutatócsoport eredetileg is őskori emberi maradványokat keresett, így munkájuk nem volt hiábavaló.

Ez az eddigi legteljesebb Paranthropus Robstus koponya amit valaha találtak.

A fajt először 1938-ban fedezték fel és az egyik legjellemzőbb vonása nagyméretű fogai voltak. Ez az emberszabású az evolúciónak azon a fokán járt, amikor kezdtek lejönni a fáról. Abban az időszakban a Homo Erectussal élhetett együtt a bolygón.

Angelina Leece paleontológus közölte, hogy a két faj között nagy eltérés volt: a Homo Erectus ugyanis kis fogakkal, de nagy aggyal rendelkezett, míg a Paranthropus Robustusra nagy fogak de kis agy volt a jellemző.

A kutatások azonban azt mutatják, hogy akkoriban ez a faj elterjedtebb volt mint a Homo Erectus és körülbelül 1 millió évig jelen volt a Földön. A koponyát több száz darabból rakták össze egyébként.

Andy Herries archeológus elmondta, hogy ahhoz, hogy egy faj sokáig fennmaradjon, alkalmazkodnia kell a környezethez. Ebben az időszakban Afrika kezdett kiszáradni, amely sok faj kihalásához vezetett, amely negatív hatással lehetett erre a fajra is.

Fotó: Amber Jaeger (Twitter)