Home A múlt rejtélyei Kétezer éves tekercseket találtak a Júdeai-sivatagban

Kétezer éves tekercseket találtak a Júdeai-sivatagban

0

Egy átfogó régészeti feltárás keretein belül számos, töredékekből álló szövegre bukkantak a Júdeai Sivatagban. A szöveget ógörögül írták és kisebb próféciákat tartalmaz. A helyszínen azonban nem csak tekercseket, hanem egy 6000 éves gyermek csontjai is ott hevertek, valamint egy meglehetősen jó állapotban megmaradt, 10000 éves kosár.

A most előkerült leleteket legalább olyan nagy felfedezésnek tartják, mint a Holt Tengeri Tekercsekét. Az Izraeli Régiségek Hatóságának (Israel Antiquities Authority) elnöke, Israel Hasson szerint fontos megőrizni ezeket a tárgyakat a fosztogatók elől és az államnak tenni kell valamit. A szakember javasolja hogy külön forrásokat tegyenek félre a feltárás befejezéséhez. Hozzátette azt is, hogy minden más adatot be kell gyűjteni a barlangról és annak környékéről, mielőtt rablók ellehetetlenítik azt.

A barlang, ahol a leleteket találták, 80 méteres mélységben rejti a leleteket és egy szikla tetejéről közelíthető meg kötelekkel és hegymászó felszereléssel. A tény, hogy nehezen megközelíthető a lelőhely, valamennyire eltántoríthatja a ugyanakkor a rablókat.

Hananya Hizmi archeológus szerint már az 1940-es években is tisztában voltunk azzal, hogy a Holt Tengeri Tekercseknek óriási kultúrális jelentősége van; a most felfedezett leletek pedig nemzeti program keretében kerültek felfedezésre, amely várhatóan több fényt vet majd az térség ókori világára.

A képet készítette: Shai Halevi | Israel Antiquities Authority