Home A múlt rejtélyei KHARÓN, AZ ALVILÁG RÉVÉSZE

KHARÓN, AZ ALVILÁG RÉVÉSZE

251
0
Megosztás

Kharón a régi görögök hite szerint az Alvilág révésze volt, aki a halottat a Sztüx folyón átszállította, aki tulajdonképen ezt követően érkezett meg a túlvilágra. Ezért neki egy obolus járt.

Ezt a pénzt a halott ajkára helyezték a hátramaradottak, hogy amikor szerettük találkozik Kharónnal, ki tudja fizetni a viteldíjat. Élő embereket elméletileg nem vihetett át, csak akkor, ha egy aranygallyat mutattak neki. Ám a mitológia tanúsága szerint többször megszegte ezt a szabályt.

kharon

EGY TITKOS ATLANTISZI BÁZIS ENGEDETLEN ŐRE

Szicilíai Diodórosz szerint a görög hitvilágban Egyiptomból került az isteni révész alakja. Egyes vallás történészek szerint ennek ellent mondani látszik, hogy az etruszkok is ismerték Kharón néven. Szerény véleményem szerint ez egyáltalán nem zárja ki, hogy igaza van Diodórosznak. Ha igaz az az elmélet, hogy az ősi Egyiptom első istenei tulajdon képen atlantiszi emberek voltak, akkor a neves krónikás a valóságot írta le. Neki köszönhetően megerősödött bennem az a feltételezés, hogy a görög istenek ugyan olyan emberek voltak, mint mi, viszont nagyobb tudással és fejlettebb technikával rendelkeztek, mint a korabeli emberi közösségek többsége.

Kharón tevékenységét − aki természetesen szintén tagja volt ennek a magas színvonalú civilizációnak − alaposan félremagyarázták. Kezdeném ott, hogy az a hely, ahol dolgozott, egyáltalán nem a túlvilág volt, hanem a szó szoros értelmében „alvilág”, azaz az atlantisziak titkos földalatti bázisa. Ennek volt a fő őre Kharón. Kizárólag csak azokat engedhette volna be, akik aranyszínű jelvényt viseltek. Ez őrződött meg a mitológiában aranygallyként. Ám ő ettől az utasítástól hajlamos volt eltekinteni. Különösen akkor, ha némi adománnyal rábírták erre. Magyarán, nem volt igazán szerencsés választás erre a fontos pozícióra, mert korrupt volt. Ráadásul nem pusztán megvesztegethető de felelőtlen is.

Engedély nélkül eresztette be a titkos bázisra Orpheuszt, Aeneast, Thészeuszt és Héraklészt is. Utóbbi eset különösen súlyos volt, mert Héraklész lopott a támaszpontról. Méghozzá nem kisebb dolgot, mint a bázis parancsnokának Hádésznak kedvenc kutyáját, Kerberoszt. Erről a kutyáról azt kell tudni, hogy három feje volt és bár soha nem evett semmit, mégis életben maradt. Ez szerintem csak egy módon lehetséges, ha Kerberosz gép. Hádészt azért is érzékenyen érintette a riasztó robot elvesztése, mert ő tervezte a szerkezetet. Bár Héraklész később vissza adta Kerberoszt, ezt az ügyet Kharón nem úszta meg büntetés nélkül. Egy egész esztendőre börtönbe zárták. Ahhoz képest, hogy mennyi minden volt már a számláján, viszonylag olcsón úszta meg.

zeusz

Felmerülhet a kérdés, ha ennyire megbízhatatlan volt Kharón, miért nem bocsátották el? A válasz egyszerű, túl sokat tudott. Még az atlantisziaknak is lehettek olyan titkaik, amelyek ha más emberi közösségek tudomására jutnak (legyenek azok bármennyire primitívek), veszélyt jelentettek volna a számukra. Örökre pedig azért nem hallgathatták el, mert Zeusz érthetetlen módon ragaszkodott személyéhez. Ennek okát a görög mitológia nem árulja el, de lehetségesnek tartom, hogy a jellemtelen Kharón a nagyfőnököt is megzsarolta valamivel. Tény , hogy miután letöltötte a büntetését, hamarosan visszakerült előbbi állásába.

Egy viszonylag kései monda Kharón újabb feladatát árulja el. Volt neki egy hatalmas fekete madara is, ennek hátán ülve rabolta el kiszemelt áldozatait. Egy másik legenda változat nem madárról, hanem szárnyas lóról tud, de ez végül is mellékes. Nagyon úgy tűnik, hogy már az atlantisziak is végeztek „eltérítéseket”, azaz raboltak el embereket. Hogy milyen célból, az az ő titkuk marad. Ennek a felelőse is az „isteni révész” volt. Láthattuk, hogy az atlantisziak is hoztak hibás döntéseket. Kharónnak nem lett volna szabad ilyen fontos megbízásokat kapnia. Azonban mire változtathattak volna ezen, már túl későn volt.

Annak ellenére, hogy az alvilági révész nem tartozik a jelentősebb istenek közé, a görög népdalok máig őrzik alakját, maradandó emléket állítva neki.

Forrás: Hihetetlen magazin