Home A múlt rejtélyei Kiderült, miért tűnhetett el egy fejlett kínai civilizáció

Kiderült, miért tűnhetett el egy fejlett kínai civilizáció

0

A tudósok megállapították, mi okozta a Liangzhu civilizáció összeomlását körülbelül 4300 évvel ezelőtt.

A neolitikum egyik rég elfeledett csodája, a Liangzhu-kultúra először körülbelül 5300 évvel ezelőtt keletkezett Kelet-Kínában, majd korának csodájává vált – egy olyan nép, amely kifinomult vízépítési megoldások építésében jártas, és lehetővé tette csatornák, gátak és víztározók építését, amelyek egész évben vízzel látták el mind az embereket, mind a termést.

Liangzhu városa különösen a civilizációjuk vívmányainak csúcsát jelentette, de valamikor 4300 évvel ezelőtt a Liangzhu civilizáció összeomlott, és a várost elhagyták.

Hogy pontosan mi okozta ezt, az évek óta vita tárgyát képezi a régészek körében, és általában valamilyen árvízeseményt tartanak a legvalószínűbbnek.

Most egy új tanulmány szinte teljesen megerősítette ezt a hipotézist – jelezve, hogy a Liangzhu népe olyan intenzív esőzésekkel és áradásokkal szembesült, amelyek olyan szélsőségesek voltak, hogy lehetetlenné tették számukra az ottmaradást.

Christoph Spotl geológus, az ausztriai Innsbrucki Egyetem geológusa és kollégái a város helyén található ásványokat és lerakódásokat vizsgálva bizonyítékot találtak az éveken át tartó, rendkívül magas csapadékmennyiségre.

“A masszív monszun esőzések valószínűleg olyan súlyos áradásokhoz vezettek a Jangce és mellékágai felett, hogy még a kifinomult gátak és csatornák sem tudtak már ellenállni ezeknek a víztömegeknek, elpusztítva Liangzhu várost és menekülésre kényszerítve az embereket” – mondta Spotl.

Az ebből eredő pusztítás végül az egész civilizációjuk összeomlásához vezetett.

thatbaldguy képe a Pixabay -en