Home Tudomány és technológia Kiszámolták az univerzum pontos korát

Kiszámolták az univerzum pontos korát

0

Az ősrobbanás során anyag keletkezett, amely amikor lehűlt, fénnyé alakult. Az akkor kelekezett fény, amely jelenleg is utazik az univerzumban, mikrohullámú háttérsugárzásnak hívjuk és ez alapján becsülik meg az univerzum korát.

Az univerzum keletkezésekor az anyag be volt sűrűsödve, de a tér tágulásával az anyagok közötti távolság is megnőtt. Ezt a tágulást láthatjuk a mikrohullámú háttérsugárzásban is, amely elmondja nekünk, mekkorára nőtt jelenleg az univerzum.

De nem csak a mikrohullámú háttérsugárzás az egyetlen módszer, ami alapján meg lehet becsülni az univerzum korát. A szupernóvarobbanásokból érkező fény is elmondja nekünk, mekkora a tágulás mértéke.

Egy másik módszer az, hogy azt mérik, mekkora a hőmérsékletváltozás az űrben. Az ősrobbanás során ugyanis hő keletkezett, amely folyamatosan csökken. A hőmérséklet változások megfigyelése szintén egy módszer az univerzum korának a megállapítására.

A Chile északi részén található Atacama Teleszkóp szintén a mikrohullámú háttérsugárzást és a sugárzás polarizációját méri.

Kezdetben a fény nem tudott áthaladni az univerzumon, mert az annyira forró is ionozált volt, de 380 ezer évvel az ősrobbanást követően már lehűlt, aminek eredményeképp hidrogén és hélium keletkezett, melyen már könnyen áthatol a fény. A mikrohullámú háttérsugárzás pedig az a fény, ami akkor halat át az univerzumon, amikor az már lehűlt. Éppen ezért ez a fény polarizált, azaz több irányból jön.

A polarizált fény tanulmányozása segít meghatározni a tágulás tulajdonságait. Ezt összevetve az univerzum hőmérsékletének változásaival bizonyos helyeken, ki lehet számolni annak korát. Így jött ki 13.77 milliárd év.

A szupernóvarobbanásból eredő fény tanulmányozása nem adja meg ezt az eredményt, így ezt az ellentmondást még fel kell deríteni.

StockSnap képe a Pixabay -en.