Home Földönkívüliek Kozmikus könyvtár létrehozásán dolgoznak

Kozmikus könyvtár létrehozásán dolgoznak

0

Jonathon Keats filozófus arra bátorítaná az idegeneket, hogy adatcserével megismerjük egymást. A projekt az úgynevezett Library of the Great Silence (A Nagy Csend Könyvtára) név alatt műküdne az észak kaliforniai Hat Creek Radióobszervatóriumban.

Az elnevezés ugyanakkor utal egy különös jelenségre is: az univerumban ugyanis igen nagy a csend, ami a kutatók számára ellentmondásos, hiszen elképesztő mérete miatt hemzsegni kellene az élettől. Erre az lehet a magyarázat, hogy fejlett kultúrák elpusztítotték magukat. Ha ugyanis egy civilizáció elér egy bizonyos fokú fejlettségi szintet, akkor azt nehezen tudja irányítás alatt tartani.

Ennek alapján könnyen lehet, hogy mi is így járunk, vagy már most az önpusztítás állapotában vagyunk, amire utalnak is a természeti katasztrófák, a klímaváltozás és a járványok is. Így lehet, hogy egy másik civilizáció tudna nekünk hasznos tanácsot adni, mit tegyünk.

A kozmikus könyvtárban olyan emberiségtől származó leletek lesznek elérhetők, mint például korai szerszámok, kihalt állatok fosszíliái, atombomba kísérletekkel kapcsolatos tárgyak. Ugyanezen elv alapján, a földönkívüliek is megosztanának információkat a saját történelmükről, kultúrájukról.

Keats univerzálisan mindenki számára elérhetővé akarja tenni a könyvtárat anélkül, hogy bárkinek beszélni kellene bármilyen nyelvet is.

A projekt megalkotói szerint az emberi történelem alakulásáról szóló archívumnak globális értéke lesz, amely akár hozzájárulhat ahhoz is, hogy saját magunkat mégjobban megértsük, de segítségével átértékelhetjük helyünket az univerzumban.

Keats közölte azt is, hogy kutatnak már létező könyvtárok után is. A csapat emellett tervezi egy Holdon lévő könyvtár felállítását is. A project talán választ adhat olyan, idegeneknek címzett kérdésekre, melyeket eddig nem tudtunk feltenni, mert nem tudtuk, hogyan kell azokat feltenni egyáltalán.

Az, hogy a projekt felkelti-e majd a földönkívüliek igyelmét, kiderül.

Michal Jarmoluk képe a Pixabay -en.