Home A tudomány rejtélyei Kozmikus sugarak bombázzák a Földet és nem tudjuk honnan erednek

Kozmikus sugarak bombázzák a Földet és nem tudjuk honnan erednek

0

Az utóbbi hetekben a csillagászok egy rejtélyes felfedezéssel szembesültek, mivel egy kivételesen magas energiájú részecske bombázza a Földet. A részecske, amely Amaterasu névre hallgat egyike a valaha mért legmagasabb energiájú kozmikus sugaraknak és úgy tűnik, hogy a Közeli Ürességből ered, ami egy látszólag üres terület a Tejútrendszer szélén.

Az ilyen magas energiájú részecskék kozmikus eredete általában hatalmas kozmikus eseményekkel társul, messze meghaladva egy csillag robbanásának mértékét. Azonban Amaterasu esetében, ha követjük a pályáját a forrásáig, akkor az látható, hogy nincs jelen olyan magas energiájú jelenség, amely képes lenne azt előállítani. John Matthews professzor, az Utah Egyetemről, a felfedezést részletező Science című folyóiratban megjelent kutatás egyik társszerzője, kifejezte értetlenségét mivel nincs semmilyen olyan energia, ami előállíthatta volna. Felmerül tehát a kérdés, hogy mi a fenét csinál itt ez a részecske?

Amaterasu enigmatikus részecskéjének energiaszintje még a Large Hadron Colliderben előállított részecskéknél is magasabb, a valaha épített legerősebb gyorsítónál. Hogy egy kicsit pontosabb képet adjunk, helyezzük, az energiája egy golflabdának felel meg, amely elképesztő 95 mph sebességgel száguld. Energetikai szempontból egyedül csupán az 1991-ben felfedezett Isteni részecske múlja felül az Amaterasut, 320 exa-elektrovolt értékkel.

Ugyanakkor a szupernóvákkal kapcsolatos általános kozmikus események nem elegendőek Amaterasu hatalmas energiájának magyarázatához. Egy kutató megjegyzi, hogy az ilyen magas energiájú részecskék jelenléte hatalmas energiamennyiséggel és intenzív mágneses térrel jár. Toshihiro Fujii, a Japán Osaka Metropolitan Egyetem egyetemi docense, szintén hitetlenségét fejezte ki amikor a mérést elvégezték. A kutató azt gondolta, hogy tévedés történhetett a mérés során.

Elméleti szinten a távoli galaxisok magjában lévő szuper-masszív fekete lyukak felelősek lehetnek az ilyen magas energiájú részecskékért. Ezeknek a hatalmas lyukaknak a közelében az anyag a részecskék szubatomikus szerkezetére szakad szét. Protonokat, elektronokat és magokat gyorsítanak fénysebeségre, majd azt kilövik az univerzumba. De az is lehetséges, hogy a Közeli Ürességben mégiscsak található valamilyen ismeretlen forrás, amit még nem ismerünk.

Az Amaterasu részecske felfedezése alapvető kérdéseket vet fel a kozmikus folyamatokkal kapcsolatban. A tudósok most a meglévő modelleken próbálnak finomítani, hogy meg tudják magyarázni ezt a váratlan felfedezést.

Fotó: CC BY-NC-SA Osaka Metropolitan Univ. / L-INSIGHT / Kyoto Univ. et al.