Home Cikkek Különös dolgot találtak az egyik piramison

Különös dolgot találtak az egyik piramison

0

20151110piramis-homersekleti-elteresA gízai nagy piramis hőletapogatása érdekes anomáliát tárt fel a köveknél. A hőmérséklet-eltérés azt jelezheti, hogy valami eddig ismeretlen dolog rejtőzhet a 4500 éves falak mögött.

?Ez az anomália igazán elég lenyűgöző, és itt van az orrunk előtt, a talajszinten? ? mondta Mehdi Tayoubi, a párizsi székhelyű Heritage Innovation Preservation Institute alapítója a Huffington Postnak. Ez az intézet végzi a Scan Pyramids (A piramisok szkennelése) nevű kísérleteket, amelyekhez infravörös hőletapogatást, müonradiográfiát és 3D-rekonstrukciót használnak.

A hőmérsékleti anomália a Hufu-piramis keleti oldalán található. A letapogatásokat a nappal és az éjszaka különböző időpontjaiban végezték. A hőmérsékletet mérték, miközben a kövek felmelegedtek, és lehűltek. Míg a hőmérsékleti eltérések a legtöbb szomszédos kőnél jellemzően 0,1?0,5 Celsius-fok között változtak, ennél az adott résznél 6 Celsius-fokos eltérést tapasztaltak.

20151110piramis-homersekleti-elteres

?Több elképzelésünk is van, de egyelőre még nincs kialakult álláspontunk? ? mondta Tayoubi. Mamdúh el-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter elmondta, hogy neki is számos feltételezése van, de meg akarja várni a további kutatások eredményeit, mielőtt részletezné ezeket. Annyit azért elmondott az AP tudósítójának, hogy a hely közelebbi vizsgálata során olyasmit találtak, ami a földbe ásott kis átjárónak tűnik?.

Beth-Ann Judas egyiptológus elmondta, hogy valószínűleg nem véletlen, hogy az anomáliát a piramis keleti oldalán fedezték fel, ugyanis ez sok szempontból a piramis ?fókuszpontja?, több nagyobb templom és sír helyezkedik el ezen az oldalon. ?A Nílus is keletre fekszik a piramistól, és szinte mindenkinek keletről kellett megközelítenie az építményt? ? mondta Judas. ?A piramisok összefüggésben állnak a nap járásával is, és Ré napisten kultuszával az ősi egyiptomi vallásban.?

20151110piramis-hoterkep

Judas, aki többszezonnyi terepmunkát végzett Egyiptomban, azt is hozzátette, hogy a Hufu-piramis foglalja magában a legösszetettebb járatrendszereket az összes piramis közül, és valószínűleg több tervezési változást végrehajtottak az építése közben. Az eredeti sírkamra például a föld alatt van. A fáraó végső nyughelyét, a Király kamráját végül mégis a piramis teteje közelében alakították ki.
Judas elmondta, hogy bármi is felelős az anomáliáért, valószínűleg az építés legkorábbi szakaszaival és az első sírkamrával áll összefüggésben.

A legkevesebb az, hogy ez az anomália további ismerteket szolgáltat a 4. dinasztiabeli egyiptomiak építési technikájáról?
? mondta Judas. ?Valóban meglehetősen izgalmas. Az elmúlt néhány évben az archeológusok sokat tudtak meg a piramisépítéssel kapcsolatban álló munkásokról és tisztviselőkről, és ez most további információt ad a munkájukról.?

Origo