Home Kriptozoológia Különös találkozások gollamszerű lényekkel

Különös találkozások gollamszerű lényekkel

0

Számos beszámoló létezik, melyek ismeretlen lényekkel való találkozásokat mesélnek el. Szellemek, szörnyek, a jeti, a loch nessi szörny, a mokele mbembe, chupacabra és még sorolhatnánk. És persze a gollamok. Hogy mik? Nos, ha emlékeznek még a Gyűrűk Urára, akkor biztosan rémlik az a bizonyos vékony, alacsony termetű szürke lény, aki folyton a gyűrűt kereste. Most azonban nem a filmből fogjuk őt jobban megismerni, hanem a való életből olyanok által, akik elmondásuk szerint már látták ezt, vagy legalább is ehhez hasonló lényt. Mielőtt azonban belevágnánk, elmondanánk, hogy ezeknek a vékony, humanoidszerű lényeknek a kinézete és különös mivoltuk túltesz a képzeleten is. Hogy miért? Hamarosan látni fogjuk.

Rettenet az erdő szélén

Az egyik legismertebb eset a kaliforniai Fresnoban történt egy családi birtokon az 1990-es években. Több éjszakát követően a család arra lett figyelmes, hogy a kutyák vadul ugatnak odakint. Mivel tartottak a betörőktől, úgy döntöttek, hogy biztonsági kamerákat szerelnek a garázsra, amely az udvarra fog nézni. Amikor másnap megtekintették a felvételt, nem kicsit lepődtek meg: az udvaron két alak gyalogolt végig, akiknek látszólag nem voltak karjaik, ellenben két hosszú, vékony lábuk, melyek mintha hátrafelé hajlottak volna és valamiféle nadrágot viseltek. Az egész testük fehér volt. Mozgásuk simának és kecsesnek tűnt.

A videót itt lehet megtekinteni: https://www.youtube.com/watch?v=fMv85lRAmuk

A család annyira megrémül a látottaktól, hogy értesítették a rendőrséget. Többek szerint ezek a lények egy másik világból származnak. Én is úgy gondolom. Elképzelhető, hogy néha valamilyen módon összemosódnak a dimenziók és átjön rajta valami? Lehet, hogy ezek a lények fel se fogták, hogy a mi világunkban járnak? A videót persze lehet hoax is. Meg is vizsgálta egy szakértői csapat, akik azonban eredetinek vélték. Ezt szerintük az is indokolja, hogy hasonló videót próbáltak szerkeszteni, sikertelenül.

Egy 1994 nyarán történt eset a kaliforniai állambeli Willow Creekben történt. A szemtanú nagyszüleit ment meglátogatni azon a nyáron, akiknek a háza egy erdős helyen állt a Trinity folyó mellett. Az egyik éjszaka úgy döntött, hogy a szabad ég alatt fog aludni a ház napozóteraszán egy hálózsákkal, hogy gyönyörködhessen a csillagokban. Éjszaka azonban valamilyen oknál fogva felébredt és félelmet érzett, mintha valahonnan fenyegetné valaki. Ekkor vette észre, hogy egy magas lény áll a szomszéd kerítése mentén. A lény szne olyan volt akár a Holdé. Hosszú karok és lábok jellemezték és nem volt világos, hogy átmászott vagy átlépett-e a kerítésen. A kisfiú annyira megijedt, hogy visszabújt a hálózsákjába. Vele volt testvére is, akit nem akart felébreszteni. Néhány másodperc múlva kipillantott a hálózsákjából és a napozóterasz üveges ajtaján keresztül meglátta a lény szürke lábait miközben próbálta lélegzetétis visszatartani. A következő emléke az volt, hogy az apja rázza őt miután elájult. Az eset színhelyén mem voltak nyomok, sem más jelek, melyek a lényreutaltak volna. Apja szerint csupán rossz álom lehetett.

Egy másik történet a Reddit egyik fórumáról származik. A kommentelő még gyerekként, 2006-ban Arkansas állam egy elszigetelt vidékén élt egy házban, melyet erdő vesz körül. A ház egyetlen kapcsolata a külvilággal egy keskeny út, amely átszeli az erdőt. Nem tudni, hogy van-e bármi köze a történtekhez annak a ténynek, hogy a közelben korábban vágóhíd működött, valamint háznak, amely korábban leégett. A kommentelő egyszer egy családi veszekedést követően kiment az udvarra, hogy némi megnyugvást találjon. Az udvart, ahol kinn élt, egyedül a holdfény világította meg. Ahogy teltek-múltak a percek, az illető hirtelen mozgást vett észre az út irányából és valami közelít felé. Először azt hitte, hogy a kutyájuk az, de kiderült számára, hogy mégsem. Az eseményt átélő személy emlékezett arra, hogy a lény fehéres színű volt, amikor pedig rávilágított a holdfény, bőre mintha nedves lett volna. Megfigyelte azt is, hogy négy végtagja volt és ezeken járt, de képes volt kiegyenesedni is. Ahogy viszont egyre közelebb került a gyerekhez, az ijedtében berohant a házba, amilyen gyorsan csak tudott. Szülei szerint halálra volt rémülve amikor meglátták. Évekkel később, ahogy idősebb korában beszámolt a személy erről a történetről elmondta, hogy a lény egy gollamnak tűnt és szerinte félig intelligens lény lehetett, talán egy kísérlet eredménye.  

Ugyanilyen, vagy ehhez hasonló lényeket fedeztek fel egy videón 2011 márciusában, melyet a Kaliforniai Yosemite Nemzeti Park kamerái rögzítettek. A park biztonsági szolgálat őrei azért döntöttek a kamerák felszerelése mellett, mert attól tartottak, hogy vandálok lehetnek a környéken. A felvételeken fehéres lények haladtak végig a domboldalon, csakúgy mint a fresnoi esetben. Ennél az esetnél viszont egy újabb elmélet merült fel, miszerint az itt élő egykori őslakosok szellemei láthatók.

Egy másik eset a National Cryptid Society adatbázisában található, amely 2012-ben történt az Indiana állambeli Michigan Cityben. Egy baráti társaság észlelt valamit egy háznál a Michigan tó partján egy viharos éjszaka során. Egy meztelennek tűnő emberszerű lényt láttak kúszni a tengerparton, amely egy világtó zseblámpát tartott a kezében és rá is világított a társaságra. A lénynek hosszú végtagjai voltak. Az eset után a barátokban felmerült a gyanú, hogy esetleg egy ittas férfi lehetett, de a lény rendkívül hosszú végtagjai nem erre utaltak.

Egy másik történet szintén a Redditről származik. Ennél az esetnél nincs megemlítve konkrét helyszín, csak egy kieső területről van szó, ahol egy család lakik. A birtokot erdők és ösvények veszik körbe. A szemtanúnak két lova volt nem messze az otthonától, melyeket minden nap meglátogatott és lovagolt is egy kicsit, hogy gyönyörködjön a tájban. Az egyik pillanatban viszont a ló megállt és idegesen nyeríteni, zihálni kezdett. A lovon ülő rögtön észre is vette, mi az oka a ló nyugtalanságának: egy fehéres lényt látott kimászni a fák közül. Kis szemei és szája volt, megnyúlt, hosszú végtagokkal és újakkal. A bordái meglehetősen kilátszódtak. A szemtanú elmondása szerint lova halálosan nyugodt természetű volt és az a tény, hogy így viselkedett, merőben szokatlannak bizonyult. Nyilvánvaló volt, hogy az állat nem akart visszamenni a helyszínre.

Miután a lovat visszavezette az istállóhoz, maga ment vissza a helyszínre, hogy újra megpillantsa azt a valamit, de nyomokon kívül semmi mást nem talált. Itt azonban nem ért véget a történet, mert a szemtanú szerint azon a nyáron a lény folyamatosan a birtok körül ólálkodott. Látta, hogy a kerítés mögött próbálja felvenni velük a tempót lovaglás közben, ami szintén ijesztő volt. 2013 nyarán a birtok tulajdonosa meghalt és bezárták a területet. A lovakat a szemtanú egy barátjához vitte és ő maga elment dolgozni egy másik birtokra, ami mögött szintén erdő húzódott. Ez a birtok azonban sokkal újabb volt és jobban ki volt világítva. Ezt követően ismét látta a lényt, ahogy időnként ki-be járkál az erdőbe: voltak időszakok amikor ritkábban, más időszakokban sűrűbben látta. Hogy ez ugyanaz a lény volt-e, mint amit korábban észlelt, nem tudni. Ugyanakkor látott egy másikat is, amely a szomszéd birtok udvarán ült minden nap és figyelte a szemtanút ahogy minden nap lovagol. Az illető készített képeket is, de azok nagyon rossz minőségűek voltak, mindenesetre megmutatta azokat barátainak, akik szintén azt állították, hogy már látták ezt a lényt. Egyszer pedig, amikor az ilető egy másik birtokra ment némi ellátmányért, észrevett egy jóval nagyobb lényt, amely szalad ki az erdőből.

Egy másik birtokon, 2014 novemberében a szemtanú kiment az udvarra, hogy élvezze a hűvös éjszakát a holdfény társaságában. Ekkor vett észre három ilyen alakot, melyek az erődől jöttek ki és három másikat, melyek az erdőben sétáltak. A lovak minden bizonnyal érzékelték a jelenlétüket, mert idegesen nyerítettek úgy is, hogy messze voltak ezektől a lényektől. Ezen az estén kívül az illető látta többször is ezeket a lényeket, melyek közül az egyik többször bebámult házának ablakain és előfordult, hogy furcsa, visító hangot adott.

Egy másik eset egy 15 éves szemtanúval történt, aki szintén egy elszigetelt helyen élt és egy sötét éjszaka arra lett figyelmes, hogy egy fehér, gollamszerű lény figyeli őt az ablakon keresztül odakintről egy fenyőfa mellől. Ami feltűnő volt, azok a lény fekete szemei és nagy izomzattal rendelkező szőrtelen, fehéres teste. Guggoló helyzetből figyelte a szemtanút. Ekkor a fiú annyira megijedt, hogy az anyukája után kiáltott, aki szintén látott valamit az ablakon keresztül. Az anya kiszaladt a tornácra, követte őt a fiú is. A nő kiabálni kezdett, hogy akárki is van az udvaron, jobb, ha eltűnik. Ekkor visszamentek a fiú szobájába, kinéztek az ablakon, de már nem láttak senkit.

2016 telén egy másik szemtanú a kecskéit etette birtokán. Amikor végzett a munkával, elindult befelé a házba, de a közeli bokrokból zajt hallott. Az elemlámpával odavilágított és megpillantott egy szintén fehér, hosszú, nyúlt végtagokkal rendelkező valamit. Ekkor a lény észrevette őt és elkezdett rohanni a szomszédos mezőre, melynek közepén egy domb állt. A lény felszaladt a dombon, majd eltűnt. A szemtanú pedig félelmében magára zárta az összes ajtót a házban.

Egy másik érdekes beszámolót a The National Cryptid Society weboldalán találni, ahol szintén egy hasonló, fehéres-szürkés lénnyel találkoztak. Ennél az esetnél egy általános iskolás gyerek egy alakot pillantott meg az ablakon keresztül, amely az udvaron mászott. Mérete nem volt nagyobb egy mosómedvénél. A következő reggel kiment a kutyájával az udvarra, ahol ismét megpillantotta a lényt. Ragyogó szemei voltak és a nyakán is ragyogott valami, akárcsak egy gyűrű. A kutya eközben idegesen ugatott és rohangált fel-alá. A gyerek annyira megijedt, hogy megfeledkezve anyjáról és a kutyáról, berohant a házba. Mire megnyugodott és vissza kiment az udvarra, a lény már eltűnt. A szemtanú azóta se mer annak a birtoknak az erdejébe menni és mindig el kell kísérni autójához, amikor meglátogatja szüleit – ennyire hatással volt rá ez az eset.

A következő eset a phantomandmonster.com nevű weboldalon jelent meg szintén egy beszámolóként, amely 2017 Kaliforniában, a Big Bear Lake közelében történt. A szemtanú egy Best Western nevű motelban szállt meg egy hideg téli éjszakán. Mivel valamit az autójában felejtett, vissza ki kellett mennie érte. A sötétségben ahogy kinyitotta az autót, annak fényei kissé megvilágították az utat. Ekkor vett észre valamit az úton, amire először azt hitte, hogy szarvas. A szemtanú először meg sem lepődött, mert Coloradoban nőtt fel, ahol eleve gyakoriak a szarvasok, így hozzászokott a vadvilághoz. Ez a valami azonban nem szarvas volt. Úgy nézett ki, mint egy meztelen ember, négy lábon állt, de nem sokkal később már két lábon tartotta magát. Miután kis ideig farkasszemet nézve álltak egymással szemben, a lény befutott az erdőbe és a szemtanú látta, ahogyan a lény ugrál egyik fa tetejéről a másikra. Mondanunk sem kell, hogy az illetőnek megfagyott a vér az ereiben, de nem a hidegtől. Itt azonban több furcsaság is felmerült a lénnyel kapcsolatban: mit akart valójában? becserkészni a szemtanút? És hogyan bírták el a lényt a fák ágai? A lény ugyanis körülbelül akkora volt mint egy ember, tehát kellett hogy legyen valamekkora súlya. Mégis, a fák mozdulatlannak tűntek, mintha hozzájuk sem ért volna. Akármi is volt ez a lény, azon a területen egyébként is jellemző a gollamszerű lények észlelése.

A Redditen egy Buckeye Brute nevű kommentelő is beszámolt egy külünös találkozásról. A kommentelő nagyapját említi meg, aki egy Ohio állambeli bányavárosban lakik, akit rendszeresen látogatott egy gollam. A komment írója szerint nagyapja mindig is egy beszédes, társaságkedvelő ember volt, azonban az utóbbi időben megváltozott: fél, fegyverrel vagy kutyával jár ki a házból és állandóan figyeli az ablakot. Amikor megkérdezte tőle mi ütött bele, a nagyapja elmondta, hogy egy fehéres, hosszú végtagú lényt pillantott meg az egyik nap a hátsó kertjében a fák mellett. Csak állt és figyelte a házat, majd eltűnt. Akkor az észlelések már két hónapja elkezdődtek és a kommentelő tanácstalan volt, mit tehetne.

Egy másik esetről egy CatheStar nevű Reddit felhasználó számol be. Az eset Mexikóban történt egy város külterületén egy erdős helyen. A szemtanú barátnőjénél töltötte az idejét egy hideg, decemberi éjszakán. A TV nézést követően elmosogattak, majd elindulkifelé a WC irányába, amely az udavaron helyezkedett el. Útban a WC felé azonban hirtelen szokatlan csend lett, a tücskök is elhallgattak. Nyugtalanító érzés kerítette hatalmába és inkább visszarohant a házba. Végül mindketten folytatták a TV nézést. Barátnője alaludt, ő azonban fennmaradt és hangokat hallott odakintről, mintha valaki gallyakat törne. A nappali nagy ablakán kinézett és ekkor látta meg azt amire nem számított. Egy vékony, hosszú végtagokkal rendelkező szürkésfehér lényt vett észre, amint figyeli őt. A lény szemei és szájai nem voltak számára túl élesek a sötétség miatt, de azokat foltként ki tudta venni. Elmondása szerint a lény ijesztő volt.

A szemtanú azt kívánta, bárcsak barátnője felébredne és alátámasztaná ő is amit lát, de nem akarta felébreszteni, mert nem akart moccanni sem, hogy továbbra is farkasezemet nézzen a lénnyel. A teremtmény feje kis idő múla balra fordult, majd ismét vissza a szemtanúra és ez megismétlődött párszor. Ekkor olyan hangot adott ki magából, melyet a szemtanú békák hangjához hasonlított és támadó, fenyegető testtartást vetett fel. Végül aztán lassan elindult visszafelé, be az erdő sötétjébe. Ezt követően a barátnője is felébredt, akinek fogalma se volt arró, mi zajlott éppen az elmúlt percekben. Ám ekkor még nem ért véget a dolog. A lény ismét megjelent és ezúttal láthatóvá váltak a fogai is: a szája a nyakán helyezkedett el és nem függőlegesen, hanem vízszintesen nyílott. Eközben folyamatosan adta ki magából a brekegő hangot. Fenyegető testtartása csak mégjobban megijesztette a két szemtanút. A lény végül elindult jobbra, ott hagyva őket döbbenten, akik mozdulni sem mertek a félelemtől.

Rémület az utakon

Sok olyan beszámoló is van, melyek utakon történt észlelést mondanak el. Az egyik ilyen eset a Coast To Coast AM, paranormális jelenségekkel foglalkozó műsor egyik részében hangzott el egy Nate nevű kamionsofőr által. A szemtanú Ilinous állam egyik elszigetelt részén vezetett az I 80-as úton, kelet felé. Azon a bizonyos napon a sofőr Des Moinesben vett egy pihenőt, majd folytatta útját Chicago felé. Az út eleinte eseménytelen volt, majd később, ahogy halad az úton, jobb oldalt észrevett egy alakot, így lassítani kezdett. A sofőr először azt hitte, hogy egy ember álldogál az úton, de rá kellett jönnie, hogy csupán annak tűnt. Nem ember volt ugyanis: legnagyobb döbbenetére az alaknak nem voltak üregei az arcán. Se szemek, se száj, se orr. Mintha csak egy csontváz lett volna, melyet fehér bőr borít, mely úgy tűnt mintha csurom vizes lett volna. Pár másodpercig nézte a férfit, majd a sofőr ijedtében elhajtott, mondani se kell, hogy vissza se nézett.

Egy másik, szintén Redditen megosztott bejegyzés alapján elmondhatjuk, hogy vannak még hasonló érdekes esetek. 2004 januárjában egy Albert Rosales nevű kutató dokumentált egy esetet, ahol egy szematanú az Indiana állambeli Manchaster külterületén haladt egy vidéki úton. Az autó éppen egy kanyarba ért amikor az illető megpillantott egy fehér lényt, amely egy pocsolya fölé hajol. A szemtanú elmondása szerint a lény vékonynak tűnt, csontjai kilátszódtak a testéből és esetlenül mozgott. A lényt akkor más szemtanúk is látták: egy idős pár is elhaladt a lény mellett és megerősítették a látottakat. Szerintük sem tűnt eviláginak az alak. Egyébként Indiana államból több hasonló esetet jelentettek már.

Egy másik Reddit kommentelő, DistinctEarthling szintén beszámol egy esetről, amely 2007 Karácsonyán történt New York államban. A szemtanú egy elhagyatott úton haladt, melynek mindkét oldalán kietlen mezők és fák álltak. Ahogy haladt az úton, nem messze a kocsi előtt észrevett valakit sétálni. Kissé lassított, de tovább folytatta útját, gondolván hogy majd elhalad mellette. Amikor mellé ért, akkor vette észre, hogy nem emberről van szó: egy magas, izmos testű, vékony végtagokkal rendelkező fehéres-szürkés lény sétált mellette. A szája jellegzetesen nagy volt. A hátán volt valami, de nem tudta megmondani micsoda. Feje tetején pedig szarvak álltak ki. Bőre simának tűnt, de mégis kissé érdes volt. Ahogy az oldalsó ablakon pillantást vetett a szemtanú a lényre, az tágra nyitotta száját és félelmetes sikolyba kezdett. Ezt egy mély hang kísérte. Olyan hang volt ez, melyet a szemtanú soha életében nem fog elfelejteni. Ráadásul annyira erős sokk érte, hogy el se ment a barátja házába, hanem egyenesen hazament és onnan hívta fel barátját, elmondva neki mi történt.

Egy másik esetről egy cspin360 nevű felhasználó számol be, aki egy amerikai autóúton találkozott egy különös dologgal. A szemtanú menyasszonyával tartott barátaihoz egy éjszakai medencés buliba. A pár a vőlegény szüleinek a házától indult el. Ahogy haladtak az úton, elérték az állami park határát. Ekkor pillantottak meg egy gollamszerű lényt, amely az út mentén guggolt. A lénynek feltűnő volt a gerince, ahogy kitüremkedett a hátán a bőre alatt. Meg kell jegyezni azt is, hogy a pár azelőtt nem hitt a paranormális jelenségekben, tehát még csak nem is voltak elfogultak a látottak felé.

Egy másik történet Ilinois államban történt melyet a Ranker nevű weboldalon osztott meg egy személy. A férfi egy barátjánál töltötte az estét barátnőjével. Amikor távoztak, mindketten külön autóba szálltak, mert a lányak dolgozni kellett mennie egy benzinkútra. Miután a pár elbúcsuzott egymástól, a férfit pánikolva hívta barátnője telefonon. A lány zokogva számolt be arról, hogy útközben meg kellett állnia, mert egy gyermeket látott az út mentén guggolni. Megállt a kocsival és amikor gyalog odament hozzá, akkor derült ki, hogy nem gyermekről van szó, hanem egy magas, szőrtelen lényről, amely sikoltott egyet és berohant az erdőbe a Kaskaskia folyó irányába.

Különös dolog történt egy Lon Strickel nevű szemanúval Dél Texasban, Brownswille közelében 2009-ben. A férfi barátjával haladt egy úton a hajnali órákban, amikor egy szőrtelen, humanoidszerű lény ugrott ki eléjük a bokrokból. A lény rájuk sikoltott, majd erre reagálva gyorsan elhajtottak.

Egy másik történet szintén a phantomsandmonster.com weboldalon olvasható. Ez az eset Kanadában történt. Egy baráti társaság egyik tagja hajnalban úgy döntött, hogy itt az ideje hazatérni a hosszú csevej után, így autóba szállt. A barátja és a saját otthona két különböző városban volt, melyek között atávolság körülbelül 45 percre tehető. A két város között azonban van egy tíz perces sötét erdő, melyen keresztülvezet az út. Mivel korábban az illető itt már elütött egy szarvast, azóta lassabban haladt. Az erdő végén volt egy balra vezető kanyar, a túloldalon pedig egy földút fehér kerítéssel, amely egy dombra vezetett fel, majd tűnt el – feltehetően valakinek a birtokára vezetett. Ahogy fordult volna a szemtanú, a kerítés szélén megpillantott egy fehér, szőrtelen és ruhátlan lényt. Néhány pillanat múlva azonban a lény eltúnt. A szemtanú ekkor úgy döntött, hogy visszatolat, és az autó fényszórójával megpróbálja ismét megpillantani a lényt, sikertelenül. Ehelyett inkább jobbnak látta, ha folytatja útját, mert nem tudhatta mi vár rá ha folytatja a lény után való kutatást.

2018 augusztusának elején megjelent az interneten egy videó, melyen azt lehetett látni, mintha egy gollamszerű lény lenne az erdőben. Az érdekes videót a kanadai Quebecben, Gaspesia közelében készítették július 29-én. Audree Tanguay egy jávorszarvast videózott az út szélén. Megnézve azonban a videót amit csinált, egy furcsa alakot lehetett látni a háttérben balra. Néhány hozzászóló arra lett figyelmes, hogy a lény hasonló egy gollamhoz, ami a Gyűrűk Urából is jól ismert, míg mások szerint egy idegent látni amely hasonló a Támad a Mars! című filmben szereplőkhöz. Azonban többen megfigyelték, hogy ha a videón követjük a lényt, olyan mintha együtt mozogna a kamerával. Egyesek felvetették, hogy nincs is szó semmiféle lényről, hanem a kamera lencséje vagy az autó ablaka lehetett a felelős a látottakért. Ez lehet a magyarázata annak amit látunk?

A videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=EdBcLo7ThfY

A temető démonjai

Ezek a lények temető közelében is felbukkannak, melyet néhány további beszámoló támaszt alá.

Az Ilinous állambeli Effingham környékén szintén történt egy rémisztő eset 2010-ben. Egy másik baráti társaság három tagja a helyi Kasbar nevű temetőbe tartott egy éjszaka. A temetőt a helyiek kísértetjárta helyként tartják számon. Éjjel 1 óra lehetett amikor az autó fényszórója megvilágított valamit az úton. A barátok hamar rájöttek, hogy nem állat volt.Egy szürke, csupasz, hosszú végtagokkal rendelkező emberszerű lényt pillantottak meg az útmenti csatorna túloldalán. A társaság ereiben megfagyott a vér amint elhaladtak a lény mellett, ami folyamatosan figyelte őket. Nem is volt kérdés, hogy utána nem mentek a temetőbe. A szemtanú szerint valamiféle démon lehetett, de nem volt ebben sem biztos. Később arra a következtetésre jutott, hogy a lény egy ghoul lehetett, melynek halott testek jelentik a táplálékot. Ezt későbbi kutatására alapozta, mely szerint a ghoulok temetők közelében tartózkodnak, ahol értelemszerűen sok a holttest. Néha azonban előfordul, hogy a táplálék utáni keresgélés során felfedik magukat emberek előtt is. Elképzelhető, hogy valóban a legendás ghoult látta az illető?

Egy másik eset 2010-ben történt az Ilinois állambeli Rossvilleben. A szemtanú egy esti sétát tett barátjával egy úton, amely a temetőből vezetett egy közeli parkba. A környéket erdők és kukoricaföld vette körül. A látási viszonyok jók voltak, tekintettel arra, hogy nagy volt a Holdfény. Ahogy sétáltak az úton, az egyik pillanatban zajra lettek figyelmesek. A zaj forrása egy szürkés, humanoidszerű alak volt, amely négy lábon rohangál a sírok között, mintha a két barát felkeltette volna a kiváncsiságát. Nagyon gyorsan mozgott, így az egyik szemtanú szerint akár sakál is lehetett, de nem volt biztos benne mert a feje nem hasonlított kutyafélékre és farka sem volt.

A Kentucky állambeli Ballard megyében egy másik személy egy temető hátsó részéhez tartozó úton haladt éjjeli 2 óra körül amikor a fényszóró megvilágított valamit. Úgy tűnt, hogy az útmenti árokból valaki ki akar mászni és a férfi kishíján el is ütötte. Káromkodott egyet és megállt. Ekkor vette észre a visszapillantó tükörben, hogy az a valaki inkább valami: egy hosszú végtagokkal rendelkező emberszerű lény. A férfi annyira megijedt, hogy rátaposott a gázra, hogy mihamarabb eltűnjön. A lény azonban négy lábra állt és követni kezdte őket egészen addig, amíg végül el nem tűnt a sötétben. A férfi azóta se megy vissza arra a bizonyos útra.

Mint látjuk, a temetőben történt esetek alapján is nehéz megmondani, mivel állunk szemben. Amennyiben nem átverésről van szó, nem világos, hova soroljuk ezeket a lényeket de az tény hogy aligha akar bárki is találkozni velük. Addig is talán legjobb, ha maradunk a legendáknál és gollamoknak nevezzük őket.

Megszólít a félelem

Most pedig olyan eseteket fogunk áttekinteni, melyeknek közös jellemzője a félelem érzése. Ezeknél az eseteknél mint látni fogjuk, olyan, mintha ezekből a lényekből valamiféle kellemetlen sugallat áramolna ki, melyet a szemtanúk éreznek.

Különös, gollamokkal kapcsolatos találkozások színhelye alól a a Kanadában található British Columbia sem kivétel. Erről ugyancsak a Redditen számolnak be. Egy onionstarseed nevű kommentelő elmondása szerint 2010-ben barátjával és annak kutyájával az erdőt fedezték fel éppen amikor felmentek sziklára, ahova egy ösvény vezetett fel. A szikla az alatta elterülő erdőre nézett, ahol egy patak is csordogált. Ahogy a két barát nézelődött, egyikük megpillantott egy magas, fehéres lényt amint kecsesen a fák között mozog, jobbra-balra himbálózva miközben egy hangot nem adott ki magából. Miközben a szemtanú próbált kivenni arcvonásokat, teljesen elvarázsolta a látvány. A szemtanú megkérdezte barátját is, hogy látja-e a jelenséget, aki igennel felelt. Mindketten csendben álltak és nézték a lényt, amikor a szemtanú mellkasára nehezedő féjdalmat érzett és libabőrös nem lett. A lény mintha tudatta volna velük, hogy ne zavarják meg. Ekkor szólt társának, hogy nem tetszikez neki és jobb ha inkább odébb állnak. Így is tettek.

Az esetet követően a szemanú további kutatómunkát végzett. Megkérdezte a helyi őslakosokat, hogy tudnak-e erről a lényről. A törzs tagjai elmondták neki, hogy a lényt Sisiutl-nak nevezik, amely egyfajta szellemként van számontartva. Sajnos azonban az indiánok nem szívesen mondtak többet a szemtanúnak, így többet nem lehetett megtudni róla. Az egyik jellemző dolog, hogy sok ilyen találkozásnál a szemtanúk félelmet éreznek. Mintha a lény azt sugallná, hogy ne közelítsenek. Ugyanilyen félelemérzetről számol be egy másik Reddit felhasználó, aki gy rejtélyes lényt említ a pensylvaniai erdőkben. Ennél az esetnél a szemtanú az nagynénjét vitte a repülőtérre éjjeli 1 óra körül Philadelphia külterületén. Az út aznap éjszaka ködös és sötét volt. Ekkor pillantott meg egy gollamot, amely egy villanyoszlopot ölelt. A lény ebben az esetben is szőrtelen és fehér színű volt, hosszú végtagokkal és valamilyen fekete dolgot viselt. A szemtanú nyomást érzett e mellkasában és félelem öntötte el. Imádkozott, hogy a lény ne forduljon meg ésne vegye észre.  Az eset kapcsán leginkább a szörnyű érzésre emlékszik, amit a lény váltottki.

Szintén a Ranker weboldalán találni egy másik beszámolót. Egy nő szüleinél töltötte az idején Texasban és éppen egy napozóágyon élvezte az időt. Amikor kinyitotta szemeit, nem számított arra amit látott. Egy kistermetű lényt látott az ágy mellett, melynek magassága alig érte el a fél métert. Bőre szőrtelen és szürkés volt. A szemtanú a mai napig élénken emlékszik a rettenetes pillanatra.

Vérfagyasztó esetek az otthon melegében

Mint látjuk, nem csak odakint, hanem otthonunkban is találkozhatunk olykor ezekkel a lényekkel, csakúgy mint ahogy arról egy Reddit kommentelő is írt. Az író szerint amikor az eset történt 14 éves volt és éppen próbált elaludni este 10 óra körül amikor kaparásszerű hangokra lett figyelmes, ami már csak azért is tűnt érdekesnek, mert a családnak nem volt háziállata egyáltalán.

A hangok olyanok voltak mintha valaki súrolta volna a szőnyeget, amely néhány méterre volt a szemtanú ágyától. Néha úgy hallatszott mintha valaki közelebb ment volna az ágyához, majd visszament a szőnyegre. A következő pillanatban a szemtanú vetett egy pillantást a hang forrására és ekkor valami döbbenetessel szembesült: egy meztelen, szürke, emberszerű lény tartózkodott a szőnyegen négykézláb, de úgy, hogy nem a háta nézett felfelé, hanem testének elülső része. A szemtanú szerint olyan volt mintha a lény egy horrorfilmből csöppent volna előtt. Biztos volt abban is, hogy nem álmodott.

Sok a találóskérdés

Amit azonban elmondhatuk róluk, hogy az eseteknek van közös vonása: mindegyik észlelés során hosszú végtagokat és szőrtelen, szürke színt tulajdonítanak a lényeknek, melyek hirtelen előbukkannak a semmiből; hol két, hol pedig négy lábon járnak.

Mint láthatjuk, rengeteg beszámoló van ilyen lényekről. De mik lehetnek ezek? Szörnyek, szellemek, démonok vagy földönkívüliek? Mit csinálnak itt? Itt élnek vagy idejöttek valahonnan? Ha idejöttek, akkor egy másik dimenzióból vagy egy másik bolygóról? És mihez vezetne ha komolyabban elkezdenénk kutatni utánuk?  Kacques Vallee és John Keel paranormális kutatók szerint ezek a lények itt élnek közöttünk és valamilyen módon kötődnek az emberiséghez. Vagy ha egy másik dimenzióból jöttek, elképzelhető, hogy valamilyen céllal látogatnak minket? Persze azt sem lehet kizárni, hogy a beszámolók mind kitalációk.

Hogy ez így van-e, azt nehéz megmondani, mert a szóbeli beszámolókat nem lehet megfelelően ellenőrizni. Mindenesetre a téma sok kérdést felvet de ha ezek a lények valóban léteznek, akkor az, hogy ezek ők egy különös és bizarr világ teremtményei, megkérdőjelezhetetlen. Nehéz meghatározni ezeknek a lényeknek a mibenlétét. Éppen ezért talán  legegyszerűbb, ha külön tipusba, úgynevezett gollamként kezeljük őket. Remélhetőleg egyszer pontosabb meghatározásra kerül,hogy szellemekről, földönkívüliekről, interdimenzionális lényekről vagy egy ismeretlen állatfajról van-e szó.

Mysterious Universe | Reddit | Ranker |  Phantoms and Monsters | The National Cryptid Society | paranormal.hu | A képet Catalina Lady Joker készítette (public credit)