Home A tudomány rejtélyei Kutatást végeztek a DMT és a halálközeli élmények közötti összefüggésekről

Kutatást végeztek a DMT és a halálközeli élmények közötti összefüggésekről

0

A kutatás célja, hogy hasonlóságokat fedezzen fel a halálközeli és a DMT-s tapasztalatokról. A DMT (dimetiltriptamin a triptaminok közé tartozó pszichoaktív alkaloid, nagyon erős hallucinogén. A dél-amerikai esőerdőben a benszülöttek az ayahuasca nevű növényből nyerik ezt az anyagot és rituális szertartáskor használják fel).

Mindkét tapasztalásban jelen van a testelhagyás, annak észlelése, hogy átlépünk egy másik valóságba valamint sokan számolnak be arról, hogy más lényekkel kommunikálnak.

Hogy megerősítést nyerjen, mekkora az összefüggés a két élmény között, kísérletbe kezdtek. Az egyik csoport placebot kapott, a másik csoport DMT-t. A kutatók a Greyson Skálát használták annak megállapítására, hogy a DMT tapasztalások megfelelnek-e a halálközeli élményeknek.

A Greyson Skála egy kérdőív, melyen 16 kérdés szerepel. Ezek a kérdések összefüggnek a halálközeli élmények tapasztalásával úgy mint a béke érzése, a testelhagyás tapasztalása vagy találkozás halott hozzátartozókkal.

Minden egyes kérdésnél három pontot lehet megadni. 0, ha nem tapasztaltak semmit, 1, ha enyhe fokú tapasztalás történt és 2, ha intenzív volt az élmény.

Miután összehasonlították a DMT-s kérdőívet a halálközeli élményekkel kapcsolatos kérdőívvel, azt találták, hogy a két jelenség ugyanolyan élményeket okozott.

Mindez arra enged következtetni, hogy a DMT képes utánozni a halálközeli élmények tapasztalatát.

Ha azonban nem a tudományos megközelítést nézzük, maga a halálközeli élmények és a DMT által okozott élmények spirituális természete mégis más a beszámolók szerint. A halálközeli élmények többnyire a szeretet jegyében történnek, az elhunytakkal való találkozás és a ?hazatérés? az ami szerepet kap. Tipikus tapasztalás még a visszatérés küszöbén való tartózkodás, az elmúlt élet áttekintése, találkozás halott vagy spirituális lényekkel. A DMT-s élmények között magasan szerepel a megváltozott érzékelés, a béke érzése, misztikus lényekkel való találkozás.

A DMT?s élményekben belső megvilágodás történés, ráébredés egy magasabb tudati síkra való belépés történik, ahol meglátjuk az életben történő személyes cselekedetek ok-okozati összefüggéseit soha nem látott szemszögből.

Ezeknek a tartalmaknak azonban nincs tudományos vizsgálata.

De nézzük meg a skála eredményeit:

Az eredmények szerint összefüggés áll fenn a két élmény között és a tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a DMT felel a halálközeli élményekért.

Felmerülhet a kérdés, hogy a DMT hogyan játszhat szerepet egy halál szélén álló személy esetén ha nincs szó droghasználatról?

A DMT droghasználat nélkül is jelen van a szervezetünkben, azaz találtak már ilyen molekulát az emberi testben. Legalább is nyomokban, azon belül is az agyban. A tudósok úgy vélik, hogy a DMT a tobozmirigyben jön létre, mivel ez az a mirigy, ahol más, endogén triptaminok, mint például a szerotonin vagy a melotonin és is létrejön. Ez azonban még nincs bizonyítva. Nincsenek olyan vizsgálatok, melyek a DMT termelődést vizsgálták volna. Arról van csak szó tehát, hogy jelen van a szervezetben (megfigyelték a vérben és a vizeletben is), de nem biztosak benne, pontosan hol termelődik.

Az eredmények tehát arra utalnak, hogy a DMT felszabadulhat fel az agyban halálközeli élmények során.

Ezeket az eredményeket azonban vannak akik cáfolják. Ide kapcsolódik Dr. Michael Potts (Methodist University) kijelentése 2013-ból, aki már akkor arra a következtetésre jutott, hogy mind a halálközeli, mind a DMT-s élmények külön jegyekkel rendelkeznek. Hasonlóság csupán akkor van közöttük, ha általánosságban beszélünk mindkét tapasztalásról, de a különbség a részletekben van.

Potts éppen ellentétes dolgokat állított a mostani eredményekkel kapcsolatban: az összefüggés a halálközeli és DMT-s élmények között nem olyan erős, mint ahogy azt hangoztatták és a DMT biztosan nem az egyedüli molekula, amely a halálközeli élményekért felel.

A kutató szóba hoz egy másik drogot, a ketamint, amely szintén képes halálközeli élmények előállítására. Aztán ott van még a foszforiloxi-N,N-dimetil-triptamin, másnéven pszilocibin is. Ez utóbbi szintén okozhat megváltozott létszemléletet, érzelmi megvilágosodást, az emlékek más szemléletű megközelítését. Az lizergsav dietilamin szintén produkál spirituális megnyílást, egyesek szerint megnyitja a tudat mélyebb rétegeit. Lehet, hogy ezek olyan molekulák, melyek csak közvetítő szerepet játszanak? Anyagok, melyek képesek minket elvinni egy másik tér-időbe?

Továbbá hogyan definiáljuk a halálközeli élményeket? A test reakciójaként, mely küzd, hogy túlélje a halált, figyelmen kívül hagyva a pszichológiai tapasztalatokat?

A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség a tanulmánnyal kapcsolatban.

Beckeley Foundation | Daily Grail | paranormal.hu