Home Cikkek Ku­ta­tók ál­lít­ják: egy­szar­vúak lé­tez­tek, de bru­tá­lis fe­ne­va­dak vol­tak

Ku­ta­tók ál­lít­ják: egy­szar­vúak lé­tez­tek, de bru­tá­lis fe­ne­va­dak vol­tak

0

Egy új ku­ta­tás azt su­gallja, hogy az uni­kor­ni­sé­hoz ha­sonló szarv­val ren­del­kező, ősi orr­szar­vú­faj sok­kal ké­sőbb halt, ki, mint aho­gyan azt eddig gon­dol­ták. Így alig­ha­nem köze lehet a mí­ti­kus állat le­gen­dá­já­nak ki­ala­ku­lá­sá­hoz.

A jó hír, hogy egykor tényleg léteztek egyszarvúak, a rossz hír pedig, hogy egyáltalán nem voltak kedves mágikus lények, mint ahogyan azt manapság a gyerekek, de sokszor a felnőttek is elképzelik.

A kihalt Elasmotherium sibiricum egy ősi, egyszarvú orrszarvú, ami nagyjából a mai Délnyugat-Oroszország, keleten Nyugat-Szibériáig és délen Ukrajnáig és Moldováig terjedő területen élt. Az állat marmagassága 2 méter volt, és egy bozontos orrszarvúra hasonlított leginkább. A súlya 4-5 tonna lehetett. Egyetlen, hatalmas szarvat viselt a homlokán, amely elérhette akár a két méter is, és ezzel félelmetes ellenfele lehetett a kor szintén hatalmas ragadozóinak.

A kutatók az oroszországi Tomszk Állami Egyetemen a közelmúltban elemeztek egy jó állapotban megmaradt Elasmotherium sibiricum, más néven szibériai egyszarvú koponyát, amit Pavlodar régiójában találtak Kazahsztánban.

A tudósok korábban úgy gondolták, hogy ez a különös állatfaj  350 000 évvel ezelőtt kihalt. De az új elemzésnek, és radiokarbonos kormeghatározásnak köszönhetően kiderült, hogy a hatalmas szarvas emlősök több százezer évvel később tűntek el a föld színéről.

Amikor a kutatók elemezték az “egyszarvú” fosszíliát, azt találták, hogy az mindössze 29 000 éves. Megállapításaikat közzétették az American Journal of Applied Sciences legfrissebb számában.

A felfedezés azt sugallja, hogy az állat még abban az időben is élt, amikor a vándorló embertörzsek átvágtak a vidéken, majd később a megafauna többi képviselőjével egyetemben kihaltak.

Néhány hír szerint, azonban még pár száz évvel ezelőtt is élhettek kisebb polulációk az elszigetelt vadonban. Erről tanúskodnak olyan beszámolók, amelyeket arab kereskedő jegyzett le, miután megtámadta őket egy, a kihaltnak vélt orrszarvúhoz hasonlatos állat. Hatalmas szarvával felöklelte az egyik lovast, mire a többiek elmenekültek…

Egy állítólagos fotó, amit az 1900-as évek első felében készítettek, de könnyen lehet, hogy hamisítvány…

Egyes orosz kutatók a leírások nyomán még a múlt század elején is expedíciókat szerveztek a rejtélyes lény felkutatására… de csak egy homályos, fotóval tértek vissza…

Ripost