Home A tudomány rejtélyei Kutatók szerint a galaxisunk hemzseg az élettől

Kutatók szerint a galaxisunk hemzseg az élettől

0

A földönkívüliek kutatása ma már nem egy fantasztikus dolog, hanem a tudomány részét képezi. Az elmúlt napokban csillagászok (University of Copenhagen) arra a következtetésre jutottak, hogy a galaxisunk tele lehet élettel.

Az elmélet abból indul ki, hogy kezdetben minden bolygó kavicsszerű képződmény volt, melyek egyre nagyott tömeget vettek fel. Ezeknek a kavicsoknak a jelentős része jeges volt, így már eredetileg is jelen volt a víz valamilyen formában a már kialakult bolygókon. Ahol pedig a víz jelen van, ott nagyobb valószínűséggel lehet élet.

Anders Johansen, a kutatás vezetője szerint az élet azért is lehet gyakori a galaxisban, mert kezdetben minden kialakuló bolygó ugyanannyi vízzel és szénnel érintkezett mint a Föld – ezek az élet alapkövei. Ha pedig a hőmérséklet megfelelő, akkor a körülmények kedvezőek az élethez a galaxis más részein is. A kutató szerint sokkal gyakoribb lehet a szénalapú élet mint gondolnánk, ezért sokkal több elemzést kellene végezni az exobolygókkal kapcsolatban.

Eddig már annak is örültünk, ha a kőzetbolygók csupán kezdetleges életet tudnak hordozni mikroorganizmusok formájában. Napjainkban azonban egyre több tudós feltételezi, hogy léteznek folyékony óceánokkal teli bolygók, a jég világához alkalmazkodott élőlényekkel, vagy szárazföldi élőlényekkel azok kontinensein.

A reményben tehát nincs hiány, így nagy a valószínűsége annak, hogy előbb-utóbb ténylegesen találunk is valamit.

Lorenzo Sestini képe a Pixabay -en.