Home Paranormális jelenségek Lángok martaléka

Lángok martaléka

0

Kay és Mike Fletcher számára 1966 február 11-e örökre emlékezetes nap maradt. Kay arra lett figyelmes, hogy a testéből füst kezd el áradni. A nő először azt gondolta, hogy ég a pulóvere. A nő gyorsan le is vette ruháját és szólt a férjének, hogy nézzék át a testét mert attól tartott, hólyagok vagy égési sérülések keletkeztek rajta. Nem találtak azonban semmi olyat, ami tűzre vagy lángokra utalt volna. Pedig tüzetesen átnézték azt. Férje szerint azonban a füst oka maga Amy teste lehetett mert úgy tűnt, hogy az a bőrből jön, lángok nélkül. Mivel a füst olyan sűrű volt, ki kellett nyitniuk az ablakokat. Mike krematóriumban dolgozott és pontosan ismerte a szagot is: olyan volt a levegő a szobában, mint az égett húsé. Biztosan neked is feltűnt, hogy nem lehetett valami kellemes pillanat. Lehetséges, hogy  házaspár spontán emberi égést tapasztalt? Ha igen, Amy igen szerencsésnek mondható: hiszen túlélte a jelenséget azzal, hogy időben felismerték azt. Egyes esetek halállal végződnek ugyanis.

1986 március 16-ám Kendall Mott több órája nem hallott apjáról, Georgeról. George, aki tűzoltó volt, komoly tüdőproblémákkal küzdött. Pumpára volt szüksége ahhoz, hogy megfelelően lélegezzen. Amikor fia belépett George házába, már akkor érezte, hogy valami baj van. Az ablakok bebarnultak, a kilincs pedig meleg volt. Odabent sötétség volt és égett szagot lehetett érezni. Amikor Kendall rátalált az apjára, mindössze hamu és csontok maradtak belőle. Képzelhetjük, mennyire szörnyű lehetett megtapasztalni azt amit a fia átélt: látni egy szerettét, hogy nem maradt semmi belőle. Ráadásul úgy élni, hogy senki nem ad megfelelő magyarázatot. Az orvosszakértők szerint, akik később megvizsgálták a maradványokat elmondták, hogy elképesztő nagyságú kárt tettek a testben. Ahhoz, hogy ezt el lehessen érni, olyan mintha a testet 1500 fokon égették volna egy kemencében 12 órán át. Ami furcsa volt és egyben jellemző az öngyulladásos esetekre, hogy a TV megolvadt, de az ágy nagy része érintetlen maradt. Az ágy közelében elhelyezett doboz gyufa is érintetlen maradt. A lélegeztetőgép pedig működésben volt, pumpálva a levegőt.

Joe Nickell újságíró szerint azonban létezhet egy racionális magyarázat erre az esetre. Akik közelebbről ismertk George Mott-ot, azok tudták, hogy korábban ivott és cigarettázott. A halála előtt azonban leszokóban volt. Könnyen elképzelhető, hogy valamilyen oknál fogva rá akart gyújtani mert szükségét érezte, így ez megmagyarázza, miért hevert egy doboz gyufa az ágy mellett és azt is, miért ment a lélegeztetőgép. Ezek alapján tehát összerakható, hogy cigaretta okozhatta az esetet. Igen, ez egy kényelmes magyarázat lenne. De ha cigaretta is okozta a tüzet, képes-e egy ilyen balszerencse ezt tenni az emberi testtel? OK, lehet, hogy mégiscsak van ilyen eset, 100 millióból 1. Iszonyatosan véletlen.

A következő esetre azonban már nehéz lenne magyarázatot adnod. 1966-ban egy Don Gosnell nevű gázóraleolvasó elment a 92 éves orvos, Irving Bentley otthonába. Mint ahogy mindig is tette, lement az alagsorba. Amikor Don Gosnell leért ez alagsorba, furcsa, égett szagot érzett a levegőben. Ekkor felnézett és azt látta, hogy felette a mennyezet át van égve egy lyuk jelenlétében, körülötte parázslottt a fa. Ekkor felrohant a fürdőszobába, ahol a lyuk is tátongott. Amikor benyitott a helyiségbe, nem látott mást, csak egy elégett emberi lábat. Az ijedtségtől azonnal el is rohant a helyszínről.  Amit nem lehet megmagyarázni, hogy mi tudta ilyen mértékben elpusztítani az orvos testét, melynek többi része hamu volt odalent, az alagsorban. Úgy tűnt, hogy a férfit akkor érte a tűz, amikor a WC előtt állt, végezve dolgát. Aztán az egyik pillanatban tűzgömbbé vált. Ez a tűz aonban mégsem termelt elegendő hőt ahhoz, hogy megolvassza a WC mellett lévő alúmínium kapaszkodót vagy hogy kárt tegyen a fürdőkádban. Mégis, ahhoz viszont elég volt, hogy lyukat égessen alul tölgyfából készült padlózaton. Mintha irányított lett volna a tűz.

Akárcsak a Mott esetben, itt is megvizsgálták közelebbről az ügyet és maga a személy letmódja adott némi magyarázatot a tűzre. Azt tudni kell, hogy Irvin Bentley imádta a pipát és köztudott volt, hogy pipázás közben párszor véletlenül meggyújtotta a ruháját. Öltözéke egyébként is tele volt égési nyomokkal a pipázásnak köszönhetően. Ebben az esetben három dolog táplálhatta a tüzet: az egyik a testzsír, amely éghető. A másik a linóleum padlózat, amely ha egyszer tűzre kap, nehéz eloltani. A harmadik dolog pedig a fa, amiből a padló is állt. Ez is jól éghető, így keletkezhetett a lyuk a földön. Ez a magyarázat sem kielégítő, mégis ad valamilyen irányt. De ha leejtünk egy cigarettát egy linóleum padlóra, akkor mennyi az esély arra, hogy porrá égeti a padló egy részét kör alakban?

Larry Arnold, a téma szakértője évekkel ezelőtt azt a magyarázatot adta, hogy a jelenség oka a test elektromossága lehet: testünkben ugyanis több ezer volt áramlik. Ha az áramerősség elég erős, akkor az lángra lobbanthatja a teste, melyben áramlik; azaz belülről kezdünk el égni. Lehet-e ez a tudományos, hivatalos magyarázat? Egyelőre nem, mert ez sem kellően meggyőző és bizonyíték sincs rá.

Egy biztos: akik keresik a választ és tragikus módon meggyulladnak, azoknak nem kell tűzbe tenniük a kezüket az igazságért.

Seres Gábor – paranormal.hu