Home Pszichikus képességek Látók és eltűnt személyek

Látók és eltűnt személyek

0

Látók, paranormális képességekkel rendelkező személyek, boszorkányok ? olyan emberek, akik segíthetnek eltűnt személyek felkutatásában. Lehet, hogy nagyobb jelentőséget kellene szentelnünk a látókra rendőrségi nyomozások során?

2015 augusztusában a brit rendőrségnél új irányelveket vezettek be, melyek közül az egyik megköveteli azt, hogy vegyék figyelembe a nyomozók a látók munkáját.

Az irányelvekben az lett megfogalmazva, hogy eltűnt személyek esetén a rendőrök fordítsanak nagyobb figyelmet azokra az emberekre, akik paranormális képességekkel rendelkeznek. Nem szabad azonban teljesen elfogulttá válni és teljes mértékben ezekre az információkra hallgatni.

Ha egy olyan különleges képességű emberről beszélünk, akit a jó szándék vezérel, akkor általában segítenek és hozzájárulnak a nyomozás sikeréhez. Ha a média felfigyel egy esetre, akkor ezek az emberek szintén. Ez a döntés tehát arra irányult, hogy mindenképp vegyék figyelembe a látók álláspontját, de csak olyan mértékben, amely nem hátráltatja a nyomozást és nem vezetheti félre őket. Azt is meghatározták, hogy az állítások igazságtartalmát mindig ellenőrizni kell.

Az óvatoság azonban itt is fontos: ha ugynis a rendőrség pénzjutalmat ajánl fel, akkor hirtelen mindenki látó lehet. Nem is kell bizonygatnunk, hogy közülük számos csalót találunk majd. Az irányelvek szerint a rendőröknek és a nyomozóknak rá kell kérdeznie a látók módszereire; vagyis arra, hogyan tettek szert az adott információra.

Csak hogy kiemeljünk egy nyomozást: 2002-ben történt egy eset, ahol egy 13 éves lány, Milly Dowler tűnt el, majd a testét 6 hónappal később találták meg. A rendőrség a nyomozás során többször beszélgetett egy médiummal, aki nagy segítséget nyújtott a lány holttestének megtalálásában.

Ugyancsak médium segítségét vette igénybe a portugál rendőrség 2007-ben, amikor Madeleine McCann, egy három éves kislány eltűnt 2007-ben egy algarve-i apartmanból 2007-ben.

Volt egy olyan alkalom is, hogy egy médium besétált Londonban a rendőrségre azt állítva, hogy meglátogatta őt Sally Anne Bowman szelleme, akit halálra szúrtak.

Számos médium segítette a munkáját Yorkshire-i Mészáros felkutatásában is az 1970-es és 1980-as években. Érdekesség továbbá, hogy a 2015-ös rendelet nem csak a médiumok bevonását teszi kötelezővé adott esetben, hanem az eltűnt személy Facebookos weboldalának a megtekintését is. Ez szintén támpontot adhat ugyanis. Az online megfigyeléshez azonban már engedélyek szükségesek, mert személyiségi jogokba ütlözhetnek.

Ráadásul az online megfigyelés elvezethet olyan számítógéphez is, ahol bűntény történt. Ezt a lehetőséget szintén mérlegelni kell. Ha a weboldalon található adatok, melyek a személyt érintik egyértelműen segíthetik a nyomozást, akkor a weboldal üzemeltetőjének minden eszközzel biztosítania kell a rendőrség számára a hozzáférést.

Telegraph | paranormal.hu