Home Cikkek Leereszkedtek a szibériai lyukba

Leereszkedtek a szibériai lyukba

2

nxbee6j6edr2rybcxnd8Egy orosz tudósokból, orvosból és profi mászókból álló kutatócsoport leereszkedett a titokzatos szibériai lyuk mélyére, ám még mindig nem tudják, hogyan és mikor keletkezhetett. Júliusban egy körülbelül 80 méter átmérőjű lyukat filmeztek le Szibériában, azóta is csak találgatják, mikor és hogyan keletkezhetett.

A felfedezés után nem sokkal egy csapat megkísérelt lemászni és mintát venni a különös képződményből, ám akkor az expedíció nem sikerült. A lyuk oldalai instabilak voltak, így arra jutottak, hogy inkább megvárják, míg a lyuk peremén a víz megfagy.

Az orosz tudósokból, egy orvosból és professzionális mászókból álló csapat a héten végül leereszkedett a 35 méter mély lyuk mélyére, mintákat vettek és különböző méréseket végeztek, ám az adatokra még várni kell – írja a Guardian.

A szakemberek mind egyetértenek abban, hogy a lyuk természetes úton keletkezett. Vlagyimir Melnikov, az orosz tudományos akadémia tagja szerint a furcsa képződményt a klímaváltozás okozta, a fagyott sziklarétegek felolvadtak, és palagáz szabadult fel. Anton Sinitsky, a Gazprom geológusa pedig azon a véleményen van, hogy a lyukat ugyanazok a gázhidrátok okozták, amelyek a Bermuda-háromszögnél tapasztalt anomáliákért is felelnek.

inside more samples inside ice sample inside just crater 2 inside the group inside one man outside with equipment inside two before going down inside two men go down inside upside down one inside smoke in the air inside one man by the wall information_items_1740 inside blue long wall inside cool wall man goes down inside cool wall with two people coming inside man on a wall inside landed best inside just crater gv nxbee6j6edr2rybcxnd8 x18taic6ae1jsmzwumuz pgsfplbb28ceejttcrnz oyqt0kleixyxhjiakh3g ulux0cjnbtpq0t1sg2ji lc2ejgxdtzm8zyquqzuj fetinxkq5sdorldkrhlh

 

2 COMMENTS

  1. Jellegzetes “tudós”hozzáállás: halványlila fingjuk sincs arról, hogyan keletkezett és hova a bánatba tűnt el belőle az a tömérdek szikla, talaj, de az tuti, hogy nem mesterséges. Hja persze.

  2. Szerintem egyszerű a dolog: Mi kibányásztuk a föld mélyét (ércek, ásványok, gáz, olaj, stb.), a keletkező hiány pedig, mintegy nyomáskiegyenlítődés, pótlódik, s beomlik a mélybe egy-egy terület. Valószínűleg még sok ilyen lyuk fog keletkezni, ettől sokkal hatalmasabbak is! Persze tudománytalan hozzászólás, vicc kategória akár, de eddig jobb ötletem nem támadt.