Home Cikkek Lehet, hogy galaktikus karanténban élünk

Lehet, hogy galaktikus karanténban élünk

0

Egy nemzetközi tudósokból álló találkozó volt Párizsban, melyen azt vitatták, miért nem találkoztunk még földönkívüliekkel.

Annak a kérdése, hogy egyedül élünk-e az Univerzumban, a filozófiai egyik legnagyobb rejtélye. Mialatt az, hogy a civilizáción egyedül él a világmindenségben elképzelhetetlen, addig továbbra is várat magára a bizonyíték.

A Fermi paradoxon szerint annak a valószínűsége, hogy léteznek földönkívüli civilizációk és a tény, hogy még nem találkoztunk eggyel sem, arra utal, hogy vagy nem léteznek idegenek, vagy pedig annyira kevés van, hogy nem fogunk találkozni velük.

De mi van, ha létezik egy másik magyarázat?

A METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence ? Üzenés Földönkívüli Lényeknek) találkozón több magyarázat is elhangzott arra, miért nem találkoztunk még földönkívüli lényekkel.

A beszélgetés a Nagy Csend (The Great Silence) köré épült, amely egy elmélet, miszerint a földönkívüliek tudnak rólunk, de szándékosan nem akarnak kapcsolatba lépni velünk.

Douglas Vakoch, a METI elnöke szerint a földönkívüliek figyelik a Földet ugyanúgy, mint amikor mi is megfigyelünk egy állatkertet. Hogyan vehetnénk rá az álaltkert gondozóit, hogy felfedjék magukat?

Hogy tovább gondoljuk a kérdést: mi van, ha maga a Föld egy karanténban van?

Jean-Pierre Rospars, a METI tisztje szerint azért lehetünk karanténban, mert a földönkívüliek nem akarnak kárt tenni a kultúránkban azzal, hogy felfedjék magukat.

Azt is hozzátette, hogy kognitív evolúció véletlenszerű jegyeket mutat, ugyanakkor mégis melőre megjósolható utakat követ. Összevetve az általános és véletlenszerű tényezőket, természetes hogy elvárjuk hogy hozzánk hasonló más lények is éljenek az Univerzumban, többé-kevésbé hasonló életfeltételek mellett.

Ugyanakkor nincs okunk azt gondolni, hogy az ember elérte a gondolkodás legmagasabb fokát. Lehet, hogy a Földön magasabb intelligencia fog kifejlődni, de az is lehet, hogy ez az intelligencia már máshol is jelen van.

EarthSky.org | paranormal.hu