Home Hírek Lehet, hogy nem is létezik a sötét energia

Lehet, hogy nem is létezik a sötét energia

311
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 1 percig tart

Egy új, ellentmondásos tanulmány arra utal, hogy az elméleti szinten létező sötét energia valójában nem is biztos, hogy létezik. A sötét energia az univerzum tágulásáért felelős erő, melynek pontos mibenléte egyelőre nem ismert. Erre az energiára évek óta hivatkoznak az asztrofizikusok, annak ellenére, hogy sohasem tudták észlelni vagy közvetlenül megfigyelni.

Létezését az indokolta, hogy a szupernóvák egyre távolabb kerülnek tőlünk az univerzum növekedése miatt. Ezt pedig az adott szupernóvából eredő fény útjának változásaiból figyelték meg.

Most viszont, a Szöuli Yonsei Egyetem kutatói kételkednek abban, hogy a szupernóvákból származó adatok továbbra is alátámasztanák a sötét energia létezését.

A kutató vezetője, Young-Wook Lee szerint különleges állításokhoz különleges bizonyítékokra van szükség, viszont nem biztos, hogy nekünk lesznek ilyen bizonyítékaink a sötét energiára.

A sötét energia elmélete, amiért 2011-ben Nobel díj járt, lehet, hogy képlékeny lábakon és feltételezéseken áll. A cáfolat abból született, hogy fiatalabb galaxisokban lévő egyes szupernóvák fénye halványabb, mint más szupernóvák fénye idősebb galaxisokban. Márpedig ha ez igaz, akkor ellentmond annak az állításnak, hogy a szupernóva fényerőssége nem növekszik idővel (itt évmilliókra kell gondolni).

Ez megkérdőjelezi azt, amit korábban a sötét energiával kapcsolatban feltételeztek és az univerzum tágulását is.

Azonban nem mindenki van meggyőződve arról, hogy ez az új felfedezés pontos és vannak más bizonyítékok is a sötét energia létezésére a szupernóvákon kívül.

Akárhogy is, az új tanulmány valószínű, hogy a következő hetekben tudományos vitákat fog szülni.

Space.com | paranormal.hu