Home A tudomány rejtélyei Leszállt egy aszteroidán a NASA Osiris-REx nevű szondája

Leszállt egy aszteroidán a NASA Osiris-REx nevű szondája

0

A The Guardian számolt be arról, hogy a NASA űrszondája sikeresen leszállt a Bennu nevű, körülbelül 500 méter átmérőjű aszteroidán. A test nagyjából 300 millió km-re van a Földől és a tudósok szerint ismereteket adhat a Naprendszer korai szakaszáról.

A szonda 2018 decemberében lépett az aszteroida pályájára, de csak most sikerült leszállni rajta. A leszállást követően a szonda begyűjtötte a szükséges anyagmintákat, majd felszállt onnan biztonságos távolságra.

Dante Lauretta, a program vezetője alig hitte el, hogy sikeres lett a küldetés és hogy a szonda minden feladatot elvégzett amit terveztek.

Most annak kiderítése fog megtörténni, hogy vajon mekkora mennyiségű mintát sikerült a szonának begyűjtenie. Ha ugyanis a mennyiség nem elegendő, akkor a szondának meg kell ismételnie a leszállást. A szondát 2023-ra várják vissza a Földre.

Jim Bridentine, a NASA egyik munkatársa szerint a legnagyobb mintát fogjuk a Földre hozni az Apollo küldetések óta. Ha pedig minden jól megy, rengeteg tudósra vár majd a minták megvizsgálása.

Képünk illusztráció!

Alexander Antropov képe a Pixabay -en