Home Cikkek Leszünk valaha halhatatlanok?

Leszünk valaha halhatatlanok?

0

A halhatatlanság iránti vágy az emberiségben már a kezdetek óta ott bujkál.

Erre az orvostudomány fejlődése sok módszert ígér. Ezek már ma is több tíz évvel meghosszabbíthatják az életünket. A félelem a haláltól és az önfenntartási ösztön az élet alapvető megnyilvánulásai. Nélkülük csak vakon mennénk a veszélyek felé, nem fejlődnének ki a testünket a sérülésektől megóvó védekezési reakciók és ez által tömegesen pusztulnánk el sokkal hamarább, mint hogy akár gondolhatnánk az utódokra. Másképpen szólva : hamarább múlnánk ki, minthogy egyáltalán létezni kezdenénk. Éppen ennek a haláltól való félelemnek a következménye, hogy sokan közülünk az örök életre vágyakoznak. A halhatatlanság elixírje a középkorban az alkimisták laboratóriumaina ugyan olyan slágere volt, mint a bölcsek köve.

BORBAN VAN AZ ÖRÖK ÉLET TITKA?

A jelenlegi magas, egyben minőségi orvosi gondoskodásból adódó életnívó az emberek elet tartamát az útóbbi hat évtizedben 15 esztendővel növelte meg. Bizonyos becslések szerint a klaszikus orvosi gondoskodás a testünket akár 160 évig is életben tarthatja. Az ilyen hosszú életre az utódainknak már nem is kell olyan sokáig várniuk, hiszen a prognózisok meg egyeznek abban, hogy ezeket a határokat 250 éven belül elérhetjük. Az állandóan emelkedő élet nívó mellett az orvosok az új gyógyászati eljárások fejlődésével is számolnak. Ezenkívül természetszerűleg fejlődik az élet meghosszabbítására irányuló közvetlen kutatás is. A legújabb slágerek egyike az úgy nevezett szirtuinok . Ezek enzimek,amelyek működése lassítani látszik a sejtek metabolizmusát.

halhatatlan_02000

A biológusok ezek felhasználását olyan szervezetektől lesték el, amelyek a szabad természetben élelemhiánnyal kel küszködniük.Az ilyen körülmények közt lévő szervezetek a lassabb metabolizmus állapotába kerülnek és csupán abban a pillanatban ébrednek fel, amikor van mivel elűzniük az éhséget. Éppen a csökkent aktivitás és a minimális táplálék bevitel időszakába kezdenek kialakulni a szirtuinok, amelyek tisztítják a szervezetet és meghosszabbítják annak élettartamát. A szirtuinok szintjét az éhezésen kívül vörösbor fogyasztásával is növelhetjuk, ami tartalmazza a szirtuinok termeléséhez szükséges anyagokat. Persze arra nyilván senki nem számít, hogy a vörösbor ivásával 150 évet is megélhet, éppen ezért a kutatók igyekeznek a szirtuinokat mesterségesen előállítani. A hibernáció bizonyos fajtájával szeretnék a kutatók megnövelni a szirtuin enzim termelését, amely lasítja a sejtmetabolizmust, következményesen pedig növeli az életkort.

halhatatlan_02100

AZ EMBERI SZÖVETEK GYÁRA

A mai ídős emberek leginkább degeneratív megbetegedésekben és rosszindulatú sejtburjánzásban, daganatos betegségekben szenvednek. Ez utóbbiak elleni gyógymódokból és hatékony anyagokból évente több tucat jelenik meg. Fejlődésük ugyan nem túl gyors, de mindenképpen reményt jelentenek, hogy az elkövetkezendő év században ezen a téren az emberiség győzedelmeskedni fog. Az optimizmushoz hozzá járul a molekuláris biológia és a genetika jelenlegi fejlődése is, amely meghatározza a különböző típusú daganatok eredetének okait és új utat nyit azok gyógyításához.

A degeneratív elváltozásokat, tehát gyakorlatilag a szervezet összes szövetének öregedési problémáját megoldhatja a pótló “alkatrészek” előállítása. A beteg sejtek tulajdonképpen egészséges “fiatal vérre” cserélődnek. A karbantartás e módszeréhez nyújt reményt amerikai és japán kutatók legutóbbi felfedezése is. Sikerült nekik az emberi felnőtt sejteket átprogramozni úgy, hogy azokból a test bármelyik szövetének új sejtjei jöjjenek létre. Ez az első lépés ahhoz, hogy orvosok szöveteket állítsanak elő a laboratóriumokban közvetlenül a páciens sejtjeiből” – mondja James Thomson, a Wisconsin Egyetem munkatársa, aki a tanulmány szerzőinek egyike. Arégi emberi sejtek és szövetek újra cserélése csak a távolabbi jövő ígérete.

AZ ANDROIDOK CIVILIZÁCIÓJA

A problémáink biológiai megoldásán kívül a szervek mechanikai pótlásai is megoldást kínálnak. Míg a szövetek laboratóriumi gyártásának kérdésében teljesen optimisták lehetünk, a test teljes működőképes szervi részét összeállítani néhány kivételen kívül a kutatók nem képesek. Éppen ezért bizonyos esetekben konnyebb a mechanikai gépekhez nyúlni. Manapság például a fejlett kézprotézisekkel az ember újjai éreznek, de a kézprotézis bonyolult mozgásokra és jelentős erőkifejtésre is képes.

Hasonló képen bizonyos mértékig a mesterséges szív is potólni tudja az infarktusban sérült szívet. Nagy port kavart az el híresült dél-afrikai sprinter problémája is, akinek mid két alsó végtagja mesterségesen pótolt és akinek a Nemzetközi Atlétaszövetség nem engedélyezi az egészséges sportolók olimpiáján való részvételt “létezik egy szabály,hogy a versenyben nem engedhető olyan ember, aki bármilyen technikai segédeszközt használ, amely számára előnyt jelenthet a többi részvevővel szemben-magyarázza Lamine Diack, a szövetség elnöke. – Nagyon nehéz megítélni, hogy a modern protézisek ezt az előnyt nem nyújtják-e a sportoló számára”? Ez is példázza hogy a mechanikus szervek nagyon rövid ídőn belül jelentős mértékben javíthatják az emberi testet.

halhatatlan_bor_33

HALHATATLANSÁG EGYESEKBEN ÉS NULLÁKBAN

Az ember műszaki eszközökkel, mesterséges szervekkel való “javítására” irányuló extrém törekvések közé sorolhatók az úgynevezett transzhumanisták jelenlegi kutatásai is, akik az emberiség jövőjét a virtuális valóságban látják. A természetes szervek rendszeréből álló emberi szervezetet fölösleges koloncnak tartják. Igyekeznek az emóciókból, tapasztalatokból és az agy sejtjeinek elektromos potenciáljaiban anyagi formába öntött gondolatokból álló emberi személyiséget számítógépes kódokká változtatni. Az álmuk(meg kell jegyezni, hogy teljesen meg valósítható)a halhatatlan és fizikai test nélküli elektronikus lelkek világa.

A jelenlegi korban törekvéseiket csupán a számítógépek tökéletlensége és az emberi agy működésére vonatkozó ismeretek hiánya korlátozza. A jövőben azonban sok etikai és filozófiai problémával is szembe kerülnek. A digitalizált tudat csupán az eredeti minta másolata lesz. Ennek a másolatnak ugyan lesznek az eredeti személyiségről különböző emlékei, tehát azt gondoljuk, hogy ő az a személyiség, az eredeti minta élete azonban ettől nem lesz hosszabb. Kérdés az is, hogy az ilyen anyag nélküli, halhatatlan, “embernek” milyen motivációja lesz a további létezéshez. A transzhumanisták ilyen “apróságokkal” azonban nem foglalkoznak, buzgón kutatják az agy aktivitását és terjesztik nézeteiket. Az utóbbi hét évben a tagságuk háromezer fővel bővült, tehát több mint a kétszeresére nőtt. Az emberi szervezet megújításának csúcspontját a humanoid lények jelentik, amelyek agyát számítógépes technológiával kombinálják.

A 3 MILLIÁRDNYI ÉLET

Az életkor abszolút csúcstartói a jégtakaró alatti élő szervezetek, még ha az “élet” szóról a létformájuk esetében nem is nagyon beszélhetünk. Tekintettel a szélsőségesen alacsony hőmérsékletre, minden létfunkciójuk a minimálisra csökken és csupán vegetálnak. Vagyis kissé lélegeznek és a DNS-en esett hibákat javítják. Így néhány százezer éve léteznek. A vastag jég és kőzet takarók számukra még a halálos UV-sugárzás ellen is védelmet nyújtanak, amely egyébként károsítja a genetikai információkat és a tulajdonképpen az egyedüli tényező, amely a ” megkövült” mikrobák életét lerövidíti. A szibériai fagyott földben 60 méter mélyen fellelt baktériumok élet korát 3 millió évre becsülik. Rendkívül hasonló okok, vagyis az élet lelassult metabolizmusa a sötétben -állnak az állat világ életkor – csúcstartóinak hátterében is. Az Arcticaislandica nevű tengeri sellő kagyló, amelyet Izland partjainál fogtak ki 400 év körüli volt.

3. évezred magazin