Home Cikkek Létezhet a Multiverzum

Létezhet a Multiverzum

0

Egy nemrégiben elvégzett kvantumfizikai kísérlet alátámasztja a párhuzamos valóságok létezését.

A kísérlet Eugene Wigner egy kérdését szándékozta megválaszolni, amely az 1960-as években született.

A probléma ?Wigner barátjaként? vált ismertté a fizikában. Ez egy olyan szituáció, amelyben a megfigyelő egy laboratóriumban, elkülönített körülmények között méri a fotonok fénytörését.

Kezdetben a foton állapota szuperpozícióban van ? amely azt jelenti, hogy a fénytörés lehet horizontális és vertikális is egyaránt. Amikor a laboratóriumban lévő megfigyelő megméri a fénytörést, a foton rögzített állapotba kerül, vagyis eldől, merre lesz a fénytörés szöge, azonban a laboratórium külső megfigyelője számára a foton még mindig a szuperpozíció állapotában lesz, hiszen nem tudja a mérés eredményeit.

Így mindkét megfigyelő valósága különböző ugyan, de technikailag mégis helytálló.

Most, több évtizeddel később, a tudósok végre képesek voltak kísérletet végrehajtani erre a szituációra alapozva bebizonyítva azt, hogy a multiverzum létezik.

Ehhez a kísérlethez komoly elmélet volt szükséges ahhoz, hogy a gyakorlatban is megvalósítsák azt. A kísérleti oldalnak fejlett technológiára volt szükséges ahhoz, hogy a kvantumrendszereket kiértékelje.

Az eredmények arra utalnak, hogy Wigner megfigyelései helyesek. Martin Ringbauer, a kísérlet egyik munkaktársa elmondta azt is, hogy szemben a klasszikus fizikával, az eredmények nem tekinthetők abszolút igazságnak, hanem attól függnek, ki volt a megfigyelő és a mérést végrehajtó személy.

Live Science | paranormal.hu