Home A tudomány rejtélyei Létezik-e a legendás kilencedik bolygó?

Létezik-e a legendás kilencedik bolygó?

0
UKT2 / Pixabay

Egy rejtélyes bolygó lehetséges létezése saját Naprendszerünkben évek óta izgatja a csillagászokat.

Senki sem tudja pontosan, hogy hol van, mekkora, vagy egyáltalán létezik-e. Amikor azonban 2016-ban a California Institute of Technology kutatói felfedték, hogy a Naprendszerünkben egy kilencedik bolygó létezése nagyon is reális lehetőség, komolyan elkezdődött a vadászat e rejtélyes új világ után.

A feltételezések szerint a kilencedik bolygó, ha létezik, akár tízszer akkora tömegű lehet, mint a Föld, és keringési ideje akár 20 000 év is lehet, valahol a Neptunusz pályáján túl helyezkedik el.

Megtalálása azonban olyan, mintha egy tű parányi töredékét keresnénk egy nagyon nagy szénakazalban.

Legutóbb a kutatók hat év távcsöves adatait felölelő tanulmányt végeztek, amelyben megpróbáltak bizonyítékot találni arra, hogy ez a rejtélyes világ valóban létezik.

A chilei Atacama Cosmology Telescope (ACT) segítségével rögzített megfigyelések a déli féltekéről látható éjszakai égbolt 87%-át fedték le.

Annak ellenére azonban, hogy a kutatók 3000 potenciális fényforrást azonosítottak a megfelelő távolságon belül, nem tudták egyértelműen megerősíteni, hogy ezek közül bármelyik bolygó lenne.

Bár az eredmények csapást jelenthetnek azok számára, akik a kilencedik bolygó felfedezésének hírét remélik, a tanulmány legalább elér valamit – leszűkíti az égbolt azon részeit, amelyeket még ellenőrizni kell.

Ha a bolygó valóban létezik, lehetséges, hogy valamikor a közeljövőben megtalálják.