Home Cikkek Létezik-e egyszerű magyarázat a halálközeli élményekre?

Létezik-e egyszerű magyarázat a halálközeli élményekre?

345
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 5 percig tart

Sokan szeretnek hivatkozni Occam Borotvájára, melyet úgy lehetne a legjobban összefoglalni, hogy a legegyszerűbb magyarázat a legjobb. Ha tehát az történik, hogy a fáról a fejünkre esik egy alma, akkor az nem azért van, mert Isaac Newton szelleme a fejünkre ejtette, hanem a gravitáció az oka.

Occam Borotvája azonban nem egy törvény (és nem zárja ki a bonyolult magyarázatokat sem az eseményekre), csupán a nyilvánvaló magyarázatokat helyezi előtérbe, mielőtt a színfalak mögé kellene néznünk. Ezt a szemléletet előszerettel alkalmazzák a szkeptikusok.

De vajon hogyan közelítenék meg a halálközeli élményeket? Az ilyen tapasztalásokban a személy azt érzékeli, hogy testétől elszakad és fentről figyeli magát (a legtöbb esetben). Ezt követően áthaladnak egy alagúton egy fehér fény felé, amely a szeretetet és a tudást tartalmazza. Vannak akik ezt a jelenséget Jézussal, Allah-al vagy más istenekkel azonosítanak, de sokan csak egyszerűen elfogadják egy különálló valamiként.

Akik átélik ezt a jelenséget, gyakran számolnak be az életük áttekintésével, ennek elszámolásával, melyet 3D-ben néznek végig, megállva egyes pontokon, ahol cselekedeteik hatással voltak másokra, legyen az akár pozitív, akár negatív. Mindez egy szempillantás alatt. A tapasztalás nem ítéletről szól, hanem inkább tanulásról. Egyes esetekben vissza akarnak térni, más esetben maradnának, de vissza kell térniük az életbe, ha vannak még dolgok melyek befejezésre várnak. Ekkor felébrednek a műtőasztalon.

Amikor a visszatértek visszaidézik emlékeiket, többnyire nehéz szavakba foglalniuk mert annyira eltérő, nem evilági dolgot tapasztaltak. Akárhányszor megpróbáljáj újra és újra felidézni mit tapasztaltak, mindig nehézségeik akadnak a megfogalmazással. A beszámolók szerint a nyelv nem alkalmas arra, hogy le lehessen írni ezt a tapasztalást. Az irodalmi nyelvezet is csupán árnyéka annak, amit átéltek ezek a személyek.

Mindez persze nem elég ahhoz, hogy a tudósok elfogadják a tapasztalásokat egy másik valóságként. A testtől való elszakadás azonban több kell, hogy legyen mint egyszerű hallucináció. Gondoljunk csak arra, amikor a páciens képes beszámolni a kórteremben vagy a baleset helyszín lévő részletekről annak ellenére, hogy a klinikai halál állapotában voltak. Az pedig, hogy látták a saját testüket, szintén elgondolkodtató.

Amikor egyesek visszaidézik, hogy saját magukat, gyakran elcsodákoznak, hogy nem is így képzelték el magukat, nem is gondolták volna, hogy így néznek ki a valóságban. Mert ugyebár mi csak képekről és videókról látjuk magunkat, 2D-s formában. Így azonban egész más a helyzet, hiszen ezek az emberek 3D-ben látták önmagukat. Néha ez annyira sokkoló, hogy először fel sem ismerik a páciensek önmagukat.

De mi az üzenete az odaátnak?

Akik megtapasztalták ezt az utazást, úgy hiszik hogy két fő dolgot kell tenni ebben az életben:

  • Szeretetet mutatni mások fel
  • Növelni a tudást

De vannak, akik pszichikus képességekkel térnek vissza.

A jelenség tapasztalásakor sokan hangot is érzékelnek. Ez egy zümmögő, búgó hang, amely átvezet ennek a valóságnak a következő lépcsőfokára. Ugyanezt tapasztalták már DMT-s utazások során is. Lehet, hogy ez a hang az ami felszakítja a másik valóság külső rétegét? A másik dolog ami tapasztalható, hogy az érzékelés nem az érzékszerveinkkel történik, hanem az elménkkel. Mint ahogy a kommunikáció is.

Az abszolút értelemben vett tudás pedig elérhető abban a dimenzióban.

De mit mond mindezekre a tudomány? A következő okokkal magyarázza a jelenséget:

  • Drogok okozhatják (ha történt drogfogyasztás)
  • Az érzékelés megszűnik, de így az agy hamis ingereket állít elő
  • Cerebral anoxia ? oxigénhiány az agyban
  • Erős vallásosság (a vallás tanainak gondolati beidegződése)
  • Deperszonalizáció ? a test a halálfélelem miatt elálasztja magát az elmétől
  • A halál megtagadása (az agy hallucinációt állít elő, hogy ezáltal könnyebb legyen elfogadni a halált)

Ezek lehet, hogy valóban közrejátszik néhány magyarázat. De nem minden tapasztalatra adnak magyarázatot. Occam Borotvája alapján tehát mi lenne annak az egyszerű magyarázata, hogy elkülönülünk a testünktől, találkozunk halott rokonainkkal, áttekintjül elmúlt életünket és találkozunk a szeretet fényével?

Az elv szerint a magyarázat az lenne, hogy amikor meghalunk, egy másik dimenzióba jutunk.

A halál utáni élet azért nem elfogadott, mert nincs rá bizonyíték. A fentebb említett tudományos magyarázatok jóllehet egyszerűek, nem mindegyik tapasztalást képesek megmagyarázni. Csupán egyszerűbben próbálják megmagyarázni a rejtélyt.

Mindez nem jelenti azt, hogy elvetik halál utáni élet létezését ? egyszerűen cask azt, hogy nincs rá bizonyíték. Amíg nem találjuk meg, addig az Occam Borotvája szerinti magyarázat is érvényben marad, de ezek mellett komoly kutatásokra lenne szükség,hogy több információt kapjunk erről a jelenségről. Sajnos azonban az ilyen kutatások csak a háttérben vannak, nem tartják fontosnak.

De miért?

Daily Grail | Seres Gábor ? paranormal.hu