Home Pszichikus képességek LSD ? a tudat gyógyszere?

LSD ? a tudat gyógyszere?

0

Társadalmunk régóta tiltja az olyan szerek nagy részét, melyek tudatmódosító hatással bírnak. Az olyan kivételek azonban, mint az alkohol, koffein, nikotin, törvényesek maradtak és a mai napig élvezeti cikként játszanak szerepet mindennapi életünkben.

Az olyan anyagok azonban, mint a heroin, kokain vagy crack, azonban nem csak végzetes hatásúak lehetnek a szervezetre, de a kereskedelmük és felhasználásuk büntetőjogi következményeket von maga után. Mindezen árnyoldalak mellett azonban van egy igen érdekes, és komplex jelenség, amely a hallucinogén drogok fogyasztása során tűnik fel.

Mielőtt azonban túlságosan előremennénk a témában, vegyük át, milyen hatásai is vannak például az LSD-nek. Ezt a drogot utcanyelven bélyegnek nevezik, melyet általában papírdarabból nyelnek fel. Már 200-250 mikrogramm LSD-nek is lehet érzékelni a hatását. Miután a szervezetbe kerül, fél óra múlva kezd hatni. Ekkor megváltozik az érzékelés: a felhasználó kiszakad a térből és időből, mozogni látja a tárgyakat, leírhatatlanul összetett fényjelenségeket, elképesztő színeket, mintákat, formákat vél látni, melyet képtelenség megfogalmazni. Nem egyszer más valóságokból származó lényeket, embereket érzékelni és látni, és hallani, a felhasználó spirituálisan megnyílik és mintha kitágulna az érzékelése. Sok személy halálközeli élményeket élt át, halott rokonaival, hozzátartozóival beszélgetett, túlvilági lényekkel találkozott.

psychedelic-lsd_00353680

A szer előidézi, hogy a használója kiszakad a térből és időből, néha bizonyos lényeket érzékel és lát, kommunikál velük. Sok esetleírásban egyszerűen nem tudják megfogalmazni a tapasztaltakat. Jellemző a spirituális megnyílás, utazás egy másik dimenzióba.

Úgy tűnik, hogy itt nem arról van szó, hogy az ember pusztán megőrül. Itt inkább valami más, valami sokkal mélyebb, és a megértésünk határán túli dolog rejlik a háttérben. Valami olyasmi, melyet alaposan ki kellene vizsgálni és hosszú időn át elemezni, hogy többet megtudjunk ezekről a jelenségekről. Mert mi van, ha a szer valójában megnyit agyunkban egy olyan csatornát, amitől előjön paranormális érzékelésünk? Mi van, ha az, amiről azt mondjuk, nem a valóság, igenis az a valóság? Gondoljunk csak bele abba, vajon miért van ennyire lekorlátozva az idegrendszerünk? Nem kell messzire menni: például nem halljuk az ultrahangokatm nem látunk infravörös tartományban, hát még ha hallanánk mások gondolatait, vagy érzékelnénk a szellemeket. Talán nem véletlenül működik idegrendszerünk csökkentett módban, hiszen ha a valóság egy nagyobb szeletét is képesek lennénk érzékelni, akkor könnyen lehet, hogy tényleg megőrülnénk.

Ezzel szemben az LSD egyszerre nyithatja fel ezeket a képességeket, mintha egy bomba robbana az agyunkban s egyszerre omlanának le azok a falak, melyek lekorlátozzák az érzékelésünk tágabb tartományát. Nem is csoda, ha a felhasználó nem képes kontrollálni önmagát egy-egy utazás során, hiszen ez olyan, mintha fegyvert adnánk egy kisgyermek kezébe. Az sem meglepő, hogy sokan nem tudnak lejönni a szerről, mert előhozott az illetőnél valamilyen addig lappangó elmezavart, így a szer használója örökre szanatóriumba kerül.

Feltételezhető, hogy amit a szer hatása alatt látunk, az mindaz, ami tényleges ott is van, csak az idegrendszerünk nem képes érzékelni. Felfoghatjuk a dolgot úgy is, hogy egyfajta médiumot csinál mindenkiből. S bár az aktív felhasználók közül sokan vannak egy páran, akik állításuk szerint tapasztaltak és képesek irányítani önmagukat a szer hatása alatt, véleményem szerint korántsem ismerik azokat a rejtett képességeinket, melyek ott vannak elfojtva elménk legmélyebb szintjein.

Talán szükségszerű lenne olyan vizsgálat, amelyben LSD hatása alatt részletesen elemzik az agytevékenységet és a kapot eredményeket össze lehetne vetni klinikai halál állapotában lévő személyek agytevékenységével, de hogy még pontosabbak legyünk, olyan emberekével, akikn ek halálközeli élménye vam. Ez a vizsgálat csak akkor lenne elfogadható, ha a páciens a visszatérés után arról számolna be, hogy valóban járt odaát. Ekkor kiderülne, hogy vajon az LSD hatása alatti agytevékenység megegyezne-e a klinikai halál perceiben történt agyi folyamatokkal. Ez megerősítené azt az elképzelést, miszerint az LSD képes az agyat (és vele együtt a tudatot) más, létező valóságokba elvinni.

A keleti bölcsek szerint tudatunk sokkal több annál, mint aminek gondoljuk. Jelen valóságunkból csak egy apró szeletet látunk, mintha egy homoksivatagban egyetlen porszem lenne figyelmünk középpontjában. Meditációval, hipnózissal némileg kismértékben ki tudjuk tágítani elménk határát, de olyannyira, hogy teljes egészében lássunk más valóságokat, aligha lennénk képesek. Ugyanakkor ezek a szerek úgy tűnik, mégiscsak képesek előttünk felnyitni ezeket a dimenziókat.

Graham Hancock, brit újságíró és több könyv szerzője, az évezred elején ellátogatott Dél-Amerikába, egy olyan indián törzshöz, akik előszeretettel fogyasztanak egy máig misztikus, titkokkal övezett növényt, az ayahuasca-t. Ennek a növénynek a leveleit teaként megfőzik és úgy fogyasztják, de kizárólag szertartásos keretek között, tapasztalt sámán jelenlétével. Az őslakosok a növénynek mágikus hatalmat tulajdonítanak. A növény természetfeletti erővel bír, amely a fogyasztójának megmutatja belső ösvényét, felfedi igazi személyiségét és pontos képet ad ittlétünkről és célunkról. Az újságíró részese volt egy ilyen beavatásnak és ki is fejtette, milyen élményekben volt része a tea fogyasztása során.

?A teát csak igen nagy kínszenvedéssel tudtam meginni, az íze förtelmes volt, de aztán mégiscsak sikerült megbirkóznom vele, mert már nagyon kiváncsi voltam, milyen élményekben lesz részem. A tea fogyasztását követő húsz percben nem történt velem semmi különös, már-már kezdtem kételkedni a hatásában, amikor úgy éreztem, hogy zsibbadni kezdenek a végtagjaim. Le kellett feküdnöm egy ágyra, mert egyre képtelenebb voltam mozogni. Ekkor azt éreztem, mintha valamiféle ismeretlen erő lehúzna magával egy sötét, feneketlen mélységbe, majd megpillantottam egy félig ember, félig állatszerű lényt, amely leginkább valamiféle párduchoz hasonlított. A tekintetében ott volt minden visszatükröződő érzésem, a múltamtól kezdve a jelenen át egészen a lehetséges jövőkig. Azt hiszem a párduc önmagamat mutatta meg és tökéletes képet adott arról, milyen ember is vagyok. Ennek tudatában millió és millió életutat pillantottam meg egyetlen másodperc alatt, mely szinte elképzelhetetlen az éber ember számára. Minden egyes jövőm összes lehetséges hatását is megfigyelhettem a tegnaptól a holnapig. Amikor órákkal később kijózanodtam, már nyoma sem volt ennek a képességemnek, csupán ezt a hangyányi, apró részletet tudom megemlíteni.?

A teát rendszeresen használó sámánok valószínűleg pontosan tudják, mi lehetett a párduc és hogyan nyitja fel önmagunk tudatalattiját a növény.

De tekintsük át, hogyan működnek a hallucinogének tudományos szempontból? Hogyan működik az LSD? Pontos idegrendszerre gyakorolt hatásmechanizmusa mai napig nem ismert, de struktúrája arra utal, hogy képes kötődni bizonyos agyi ingerület-átvívő anyagokhoz, mint például a dopamin, de LSD befolyásolja az agy szerotonin háztartását is.

Az LSD pályafutása sikeresen indult: feldedezője, Albert Hofman “a lélek gyógyszerének” nevezte, a Beatles többször megemlítette dalaiban sőt, hatása miatt titkos katonai kísérleteket is végeztek vele. Az 1960-as években azonban betiltották, mondván, hogy káros a hatása és többé nem lehetett kapni kereskedelmi forgalomban. Napjainkban azonban ismét előtérbe került a szer, új megvilágítást kapott: tudósok állítják, hogy képes betegségeket gyógyítani, mert feltárja önmagunkat és képesek leszünk megtalálni a betegség forrását.

Egyre több kutatás igazolja azt is, hogy a rák mentális eredetű. Jane Roberts médium, a szellemvilágból kapott bölcseletek egyike megemlíti, hogy a rák szinte mindig akkor alakul ki, ha az egyén megtorpan a szellemi fejlődésben és a rák, mint maga a daganat fejlődése lesz a végzete. A vágyak meg nem valósítása, az érzelmek elfolytása mind-mind betegség kialakulásához vezet, mert ha a vágy nem valósul meg, akkor valamilyen  módon akkor is materializálódnia kell ? betegség formájában.

De ha önmagunkba nézzük kellően mélyen és rájövünk, mi a megoldás, hogyan lehet feloldani belső, rejtett konfliktusainkat, vágyaink felszabadítására, akkor a betegség visszahúzódik.

Vajon hány komoly kutató gondolkodott már el azon, hogy az LSD képes lehet-e gyógyítani a rákot? Amennyiben valóban mentális eredetü betegségről van szó, akkor mi van, ha a szer képes felnyitni azokat a tudatalatti dimenzióinkat, ahol maga a betegség oka is húzódik?

Minden jel arra mutat, hogy érdemesebb lenne behatóbban vizsgálni a pontosabb hatásmechanizmust, tudományos és ezoterikus keretek között. A szer által megtapasztalt spirituális élmények tartós pozitív hatással lehetnek mindennapi életünkre. Természetesen helyes értelmezés esetén. De a társadalom valószínűleg egy jó ideig még méregként fog tekinteni erre a titokzatos anyagra.

A CIA és az LSD

Az 1950-es és 60-as években az amerikai hadsereg megbízására kísérletek folytak szintetikus drogok hatásairól. Köztük szerepelt az LSD is, melyet katonáknak adtak, hogy megfigyeljék, hogyan viselkednek harctéri körülmények között. A kísérletet folytató személyek igencsak mglepődtek: a katonák a háborús helyzet közepén eldobták fegyvereiket, boldoggá váltak és megszűnt az erőszak legapróbb jele is. Feltűnően kommunikatívvá váltak egymással és szokatlanul örültek a körülöttük lévő természetnek, mint például fák, bokrok, melyekkel páran ?eggyé is váltak?. AZ MKULTRA nevű akcióba bevontak polgárokat is, majd feljegyezték viselkedésüket. A drogokról később elmúlt a hadsereg érdeklődése. Valószínűleg azért, mert nem teszi hatékonyabbá a katonát.

A COHEN KÍSÉRLET

Dr. Sidney Cohen pár évtizeddel ezelőtt átlagos polgárokkal végzett kísérleteket, hogyan hat rájuk az LSD. Miután meghírdette kísérletét, a rendelőjébe került egy középkorú hölgy, akinek a viselkedéséről felvételt is készítettek. Az családszerető anya a szer elfogyasztását követően arról számol be, hogy milyen gyönyörűek az atomok és a minket körülvevő molekulák, melyekkel ő maga is eggyé vált. Elmondta, hogy ő maga már nem funkcionál önálló egyénként és minden csodálatos. Amikor a tudós közölte vele, hogy ő nem látja ezeket, az asszony sajnálatát fejezte ki, miközben szemeiben lehetett látni az őszinte lelkesedés nyomait.

 

S.G – paranormal.hu