csütörtök, december 13, 2018
Home A múlt rejtélyei Machu Picchu – Öreg csúcs

Machu Picchu – Öreg csúcs

415
0
Megosztás

A Machu Picchu − Öreg csúcs az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban. A spanyolok 1562 óta tudtak egy Picho nevű hely létezéséről. A hagyomány szerint az 1460-as években − az inka király − Pachacutec Inca építtette. A város fél évszázadig virágzott, majd kb. 400 évig “pihent”, míg 1911-ben újra felfedezték, elkülönítve a világtól, több nagy távolságra a többi falutól.

MacchupicchuHétezer méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, egy kis domb tetején, az Andok-hegység hegycsúcsai között, Soars felett, Urabamba völgy alatt. Régészek becslése szerint mintegy 1200 ember élt a a környéken. Egyesek szerint, nagy valószínűséggel, csak a visszavonuló inka uralkodó élt itt, nagy messzeségben elkülönítve a többi falutól.

macchu_picchu_010

macchu_picchu_005.jpg Mezőgazdasági teraszok, gránitból épült házak, valamint vallási és szertartási célokat szolgáló épületek találhatók a területen. Délen a mezőgazdasági rész földteraszokból áll, amelyek csatornával rendelkeztek, melyeknek a vizet egyetlen forrás szolgáltatta, kihasználva a víz természetes esését. A földteraszok lépcsőzetesen alakítják a hegyek oldalát, magasságuk kb. 4 méter.

A teraszok alkalmazásával megnőtt a művelhető földterület és megakadályozták a hegyoldal erózióját. Az altalajt kavics és agyagrétegekkel alakították ki, amelyre termékeny talajt hordtak a folyóból. A szinteket kőből épített támfal tartja. A támfalba ékelt kiálló kövek voltak a lépcsők.

macchu_picchu_005

Az épületek − tetejüket kivéve − mind fennmaradtak. az inkák kiváló építőmérnökök és nagyszerű útépítők voltak. Olyan szinvonalon építkeztek, mint a Rómaiak. Macchu Picchu felhőben. Az építkezés során nem használtak habarcsot, masszív kőtömböket faragtak ki és azokat építették egymásra.

A kb. 300 teraszon kokacserjét, burgonyát, kukoricát és édesburgonyát termeltek. Kapásművelést alkalmaztak. Eszközük a „chaquitaclla”, ami egyben eke, kapa és csákány is volt. Lámát, alpakát és vikunyát tenyésztettek. A földek tulajdonosa az Inka volt, használatra adta az embereknek és a termés egy részét le kellett adni érte, míg a másik részéből éltek.

Latogatok.hu