Home Megmagyarázhatatlan Magyarázat született a Djatlov incidensre

Magyarázat született a Djatlov incidensre

0

Tudósok úgy hiszik, hogy végre választ találtak a 20-dik század egyik legnagyobb rejtélyére. Az incidens kilenc egyetemi tanulót foglal magába, akik 1959 január 23-án túrázni mentek az Urál hegységbe Igor Djatlov vezetésével, majd megmagyarázhatatlan módon meghaltak.

Mivel távozásuk után nem jeentkeztek többé, mentőcsapatot küldtek utánuk, akik meg is találták a táborhelyüket a Kholat Syakhi hegy lejtőjén. Ami különös volt, hogy a sátraik belülről voltak kivágva, holmijaik szanaszét hevertek a táborhely körül és a lábnyomok arra utaltak, hogy nagy sietségben hagyták el a sátraikat, hátrahagyva még a csizmáikat is.

A mentőcsapat tagjai 5 holttestet találtak 1.5 km-re a táborhelytől. A testeken igen komoly fizikai sérülések voltak betört koponyától kezdve hiányzó nyelven át törött bordákig. Egyes testeken radioaktivitást is mértek.

A további négy tag holtteste csak két hónappal később került elő, melyeket a közeli erőben találtk meg. A nyomozás a halál okának “ismeretlen természetű erőt” jelölt meg.

Egy mostani tanulmány, melyet a Communications Earth and Environment (Eszmecsere a Földről és a Környezetről) című újságban publikáltak azt állítja, hogy a hegymászók halálát egy úgynevezett késleltetett lavina okozta. Az elméletet Johan Gaume lavinaszakértő és Alexander Puzrin környezetmérnök nevéhez fűződik.

Szóval az elmélet szerint amikor a hegymászók leverték a sátraikat a lejtőn a hóba, maga a lejtő destabilizálódott. Mivel azon az éjszakán nem volt friss hófal a lejtőn, a leáramló szelek lefújták a havat a hegy magasabb területeiről a lejtőre, amely így instabillá vált.

Így magyarázható meg a kilenc óra különbség aközött, hogy felállították a tábort és a haláluk időpontja között, melyet végül a lavina okozott.

Az elméletet megerősíti Freddie Wilkinson hegymászó is, aki meg van győződve arról, hogy az esetnek így kellett történnie, hogy a balesetet a szél és a hó okozta és a táborhelyük nem éppen szerencsés helyen volt. Wilkinson állítása szerint maga is többször elkövette már ezt a hibát.

Akár történhettek a dolgok így is, az elmélet még tisztázhatja a részleteket. Amíg azonban nincs válasz a többi megvlszolatlan kérdésre, nem tudhatjuk biztosra, mi is történt azon az éjszakán.

A kép forrása: Szovjet Hatóságok