Home A tudomány rejtélyei Majdnem az univerzummal egyidős egy most felfedezett bolygó

Majdnem az univerzummal egyidős egy most felfedezett bolygó

0

Csillagászok az elmúlt időszakban fedeztek fel egy olyan bolygót, amely nem csak hasonlít a Földre, de egyben ősrégi is. A bolygó 280 fényévre van a Földtől és egy narancssárga törpecsillag, a TOI-561 körül kering. A bolygó sziklákból és kőztekből áll és másfélszer akkora mint a Föld. Korát 10 milliárd évesre becsülik.

Ez alapján elmondhatjuk, hogy kétszer olyan idős mint a Naprendszer és majdnem olyan idős, mint az univerzum. A TOI-561b nem valószínű, hogy hordoz életet, mivel 10.5 óra a keringési ideje és kötött a tengelyforgása: egyik oldala mindig a csillag felé néz.

A felfedezés rámutat arra, milyen sokáig fennmaradhatnak földszerű bolygók és ad némi sugallatot arra, hogy a Föld jövője is hosszú lehet, amennyiben a Nap engedi.

Lauren Weiss (University of Hawaii) csillagász elmondta, hogy a bolygó bizonyíték arra, hogy az univerzum már a kezdetektől fogva formáz kőzetbolygókat.

Ha pedig több ilyen bolygó létezik, ahol szintén adottak az élet körülményei, akkor több milliárd éves életet is hordozhatnak más bolygók, ahol már fejlett intelligencia lehet jelen – idősebb mint a miénk.

kalhh képe a Pixabay -en.