Home Cikkek Majdnem repül? csészealjat épített az USA

Majdnem repül? csészealjat épített az USA

0

Földönkívüliek létezéséről nem tudunk, az viszont egészen biztos, hogy az Egyesült Államok légiereje repülő csészealjat akart építeni. A történelmi dokumentumokat kezelő National Archives nemrég nyilvánosságra hozott egy vázlatot, amely az 1950-es években megtervezett furcsa repülő szerkezetet mutatja be.

A Project 1794 néven futó katonai programban az USA légiereje szerződést kötött egy ma már nem működő kanadai céggel, hogy az építse meg a szokatlan formájú repülőgépet. A leírások alapján igen lenyűgöző lett volna  gép tudása. A sztatoszférában közlekedve a csúcssebessége elérte volna a 4000 kilométer per órát, de igen rövid ideig tudott volna a levegőben maradni, mert csak 1600 kilométeres hatótávolságot terveztek neki. A repülő csészealj függőlegesen emelkedett volna a levegőbe.

Nem volt nagy a projekt költségvetése, mai értékén számolva körülbelül 26,6 millió dollárt szántak a fejlesztésekre. Rengeteg probléma volt a tervek megvalósíthatóságával: a tervezett 30 ezer méteres utazómagasságot meg sem tudták közelíteni, a csészealj csak néhány méterre tudott felemelkedni. A hadsereg ezért már 1960-ban leállította a projektet.

3402590_0e7fbca3648bcc27bb3f371a5fcef9d8_wm.jpg
Index