Home A tudomány rejtélyei Már lassan egy éve van pályán a titkos X-37B

Már lassan egy éve van pályán a titkos X-37B

0

Az amerikai hadsereg titokzatos X-37B jelzésű űrrepülőgépe közel egy éve kering az űrben, hogy titkos küldetését teljesítse.A napenergiával működő űrrepülő, amely sokkal inkább úgy néz ki mint a NASA űrrepülőinek kicsinyitett mása, eredetileg azért lett kifejlesztve, hogy műholdakat javítson. Ezt a projektet azonban elvetette a NASA és átadta az Amerikai Védelmi Minisztériumnak 2004-ben.

Keveset tudunk arról, mi a pontos célja az X-37B-nek kivéve azt, hogy képes évekig pályán keringeni egy adott küldetésen anélkül, hogy visszatérne a Földre.

Legutóbbi tevékenysége majdnem egy éve kezdődött, pontosabban 2017 szeptember 7-én.

Az egyedüli komponens amit az űrrepülő hordoz, az az Advanced Structurally Embedded Thermal Spreader (ASETS-11) névre keresztelt eszköz, amely kísérleti elektronikát és hőcső-technológiát tartalmaz.

Ami még érdekes az űrrepülővel kapcsolatban az az, hogy pontosan ez lehet az a titkos végső katonai eszköz, melyről Trump elnök jelentette be, hogy az Amerikai Űrvédelem fejleszteni fogja.

“Irónikus, hogy az X-37B az a program – teret adva Amerikábak az űrben -, amely látszólag egy űrvédelmi erő létrehozását sürgeti, melynek kifejlesztése éppen folyamatban van.” – mondta Joan Johnson-Freese, a Newporti Haditengerészeti Főiskola egyik professzora.

Space.com | paranormal.hu