Home A múlt rejtélyei Még mindig rejtély, mi történt az HMS Terror nevű hajóval

Még mindig rejtély, mi történt az HMS Terror nevű hajóval

0

175 év után is még mindig talány annak a hajónak a rejtélye, amely az északnyugati átjárót vette célba 1845-ben. A hajó kapitánya Sir John Franklin volt, akinek eltökélt szándéka volt átjutni a kanadai sarkvidéken az HMS Terror és az HMS Erebus nevű hajókkal. A probléma akkor kezdődött, amikor a jég túl vastagnak bizonyolut és a hajók a jégbe fagyva reménytelenül ottragadtak.

A legénység úgy döntött, hogy gyalog folytatják útjukat, azonban a rettenes hideg útjukat állta és soha többé nem látták őket élve. Az HMS Terrort végül 2020-ban fedezték fel a Vilmos Király Szigethez közeli partokon a tenger mélyén. Mivel mind a két hajó fel volt szerelve akkor korszerű felszereléssel és ellátmánnyal, nem világos, miért fulladt ennyire kudarcba a küldetés. Egyes kutatók szerint elképzelhető, hogy a legénység ólommérgezést kapott a konzervektől, mások a vezetés szakszerűtlenségét okolják a tragédiáért.

A további, roncs körüli kutatásokat el kellett halasztani a koronavírus járvány miatt, a közeljövőben történő kutatások remélhetőleg felfedik a válaszokat.

Claire Warrior, a Londoni Tengerészeti Múzeum munkatársa reméli, hogy a hajó dokumentumai épségben megmaradtak zárt dobozokban a tenger fenekén. Ezek közül a legfontosabb a hajónapló lehet, amely választ kell, hogy adjon a kérdésekre – már ha megfelelően ki van töltve.

Pezibear képe a Pixabay -en.