Home Cikkek Még mindig rejtély övezi a Plútóból áradó titokzatos röntgensugárzást!

Még mindig rejtély övezi a Plútóból áradó titokzatos röntgensugárzást!

285
0
Megosztás

Mint ismeretes a Chandra röntgentávcső felvételei felvételei szerint a Plútó titokzatos módon röntgensugarakat bocsájt ki. A röntgensugarak eredetére számtalan elmélet és teória született, de még mindig nem sikerült megfejteni, hogy pontosan mi lehet, vagy hogyan hogyan képes ezt produkálni az égitest.

Egyre fokozódik a rejtély a Plútó körül. Az égitest a megfigyelések szerint ugyanis különös sugárzást bocsájt ki a felszíne alól, mellyel nem tudnak mit kezdeni a szakemberek és a csillagászok.

Egyszerűen nem akadnak a sugárzás forrására, pedig nem egy nagyméretű bolygóról van szó.

1

A röntgen kibocsájtás elég tág fogalom, és sok mindennel magyarázható. Általában a mágneses mezővel és térrel rendelkező égitestek képesek arra, hogy ilyen, vagy ehhez hasonló sugarakat juttassanak a világűrbe.

A Plútó azonban rejtélyes módon úgy képesek ezeket kibocsájtani, hogy nem rendelkezik sem mágneses mezővel, sem pedig mágneses illetve elektromos erőtérrel.

2

Éppen ezért zavarba ejtő, hogy mégis folyamatosan röntgen impulzusokat bocsájt ki, melynek egyelőre ismeretlen a forrása.

A Naprendszerben csak a Szaturnuszon észleltek ehhez hasonlót, de ott sem maga a Szaturnusz bocsájtotta ki a sugarakat, hanem az azt körülvevő gyűrű.

Több különböző elmélet is felmerült azóta a röntgensugárzással kapcsolatosan. Egyes vadabb elképzelések szerint a Plútó legbelső magjából jön ez a sugárzás, és az égitest valójában nem más, mint egy mesterséges tárgy, melynek közepében egy szerkezet ?ketyeg? folyamatosan, és ez felel az űrből is észlelhető sugárzásért.

3

Egy másik felvetés szerint a Plútó csak visszaveri ezeket a sugarakat, és egyfajta tükörként funkcionál, bár erre semmiféle bizonyítékot nem találtak még a csillagászok, és az egész jelenség mibenléte is erősen megkérdőjelezhető.

Nem tudni azt sem, hogy a sugárzás már évek óta jelen van-e vagy csak az utóbbi időben keletkezett, mert ha ez utóbbi az igaz, akkor szintén a mesterséges eredetre utal, vagy egy olyan belső folyamatra, ami miatt változás állt be az égitesten, és esetleg az idézte elő a röntgensugarakat.

4

A Plútó belső magja elég hőt tartalmazhat még ahhoz, hogy a külső, jeges burok alatt, mélyen a kéregben képlékeny halmazállapotban maradjanak fenn a dolgok, ami kelthet mágneses erőteret, de akkor a Vénusznak, és más bolygóknak is rendelkezniük kéne a röntgensugárzás kibocsájtásának képességével.

A röntgensugárzás sokkal intenzívebb annál, mint ami megengedett és megmagyarázható volna egy ilyen jelenség hatására – pláne egy Kuiper-övben fekvő objektum esetén.

5

Egy másik elképzelés szerint a tapasztalt röntgensugarakat a bolygóközi mágneses mező válthatja ki, de ha így is van, akkor azt kellene megmagyaráznia a tudománynak, hogy miért vonz magához a Plútó több töltött részecskét, mint ami normális lenne?

A rejtély tehát továbbra is megfejtetlen, és a tudósok nemhogy közelebb kerültek volna annak megoldásához, csak újabb kérdések merülnek fel, és egyre nagyobb a homály a Plútó körül.

avilagtitkai.com