Home Cikkek Megalitikus építmények

Megalitikus építmények

0

Óriási, kőből készült építmények évszázadok óta izgalomban tartják az embereket. Sokszor felmerült már a két legfontosabb kérdés, miszerint miért és hogyan építették ezeket? A hagyományos felfogás szerint őseink egyszerű eszközök segítségével hosszú időn át építették őket. Mégis, az a tény, hogy ekkora építményeket képesek voltak megalkotni, már többször átírta a velük kapcsolatos elképzeléseinket: valójában sokkal fejlettebbek lehettek, mint korábban gondoltuk.

Istenek és csillagok

A hagyományos vélekedés szerint ezek az építmények szent helyek voltak és az Istenek tiszteletére, vagy temetkezési célból építették őket. A tudósoknak vannak elméleteik, hogyan építhették fel ezeket a struktúrákat, melyek leginkább a szerszámhasználatot helyezik előtérbe. Mégis, ezek az elméletek nem eléggé meggyőzők, mivel kevés, de sok esetben egyetlen szerszámra utaló nyomot sem találunk ezeknek az építményeknek a közelében. Lehetséges, hogy őseink maguktól az Istenektől szerezték a tudást az építéshez, És ha igen, kik voltak ezek az Istenek?

Nehéz azt is elképzelni, hogy az ősi kultúrák kapcsolatban álltak egymással, ugyanakkor az építmények hasonlósága és építéseinek módjai hasonlóak: mintha mégis kapcsolatban álltak volna egymással, megosztva a tudást. Pedig óriási távolság választotta el a kultúrákat egymástól. Egy kereskedelmi útvonal is legfeljebb csak 2500 km hosszú lehetett. Találunk azonban fáraók sírjában olyan növényeket, melyek kizárólag Dél Amerikában fordulnak elő. Hogyan lehetséges ez? Elképzelhető, hogy mégis volt valamiféle kapcsolat a kultúrák között?

Az a feltételezés, miszerint az ősi építmények kapcsolatban álltak egymással, sok tudós képzeletét megmozgatja. Ezek az ősi építmények szorosan kapcsolódnak a csillagokhoz és vele együtt a csillagászathoz is. A csillagászat azonban már az ókorban is kapcsolódott a filozófiához és a valláshoz. A csillagokban az Istenek születési helyét látták, ami az általános vélekedés szerint egy másik oka annak, miért emelték ezeket az építményeket.

Mert őseink megmutatták nekünk, mennyire tisztelték a csillagokat. Gondoljunk csak a Nacza Vonalakra Peruban, a Chechen Itzara és még sok más szent helyre. Több megalitikus építény található Angliában és Japánban is, melyek közül mindegyiknek van valamilyen kapcsolata az éggel. Aki először néz rá a Stonehengere, valószínűleg az lesz az első kérdése, hogyan építették fel ezt a nehéz kövekből álló építményt? A kutatók időszámításunk előtt 2500-ra becsülik a korát, de vannak arra utaló jelek is, hogy időszámításunk előtt 8000-ben os voltak már fából és kőből álló létesítmények itt. A céljával kapcsolatban felmerült már reális magyarázat és fantasztikus is egyaránt. Akad olyan elmélet, amely szerint ősi naptárról van szó vagy temetkezési helyről, de vannak akik szerint Merlin hozta létre ezt az építményt, vagy idegenek leszállóhelyeként szolgált.

A Stonehenge

A Stonehenge egyik jellegzetessége, hogy nyári napéjegyenlőség idején a Nap sugarai látványos vonalban jelennek meg a kőépítményben. Ez is oka annak amiért olyan sokan látogatják a helyet ez idő tájékán. Lehetséges hogy emiatt a Stonehenge egy időszakos szent hely volt?

A Newgrange

Ahhoz, hogy hasonló építményeket találjunk, nem kell messzire mennünk: Írországban, Meath megyében találjuk a Newgrange nevű helyet, amely fehér kövekből van kirakva. Ez az építmény szintén óriási munkával járhatott és ugyanúgy felmerül a kérdés, hogy mire használhatták. Sajnos a hely kissé feledésbe merült, amikor a Tudorok megszállták Írországot, napjainkban azonban egyre többen látogatják. Ennek a helynem az az érdekessége, hogy a föld alatt egy járatot találunk, amely nagyon nagy odafigyeléssel lett kialakítva. Óriási kövek szegélyezik a járatot és ennek az a különlegessége, hogy egyrészt le lehet zárni, másrészt a téli napforduló idején bevilágító napfény csodálatos látványt nyújt, ahogy a folyosót beteríti a fény. A folyosón erre a célra réseket hagytak, amin keresztül természetes megvilágítás jön létre. Mivel nehéz eljutni oda, ráadásul épp a téli napforduló idején, ezért a Newgrange személyzete mesterséges megvilágítást alakított ki, így bárki megcsodálhatja azt.

Az embereket mindig érdekelte az Univerum és annak mélysége. A csillagokat és a bolygókat mindig is valamilyen rejély övezte. A mai teleszkópok és obszervatóriumok pedig ugyyanúgy tovább fürkészik az eget, mint ahogyan azt feltehetően őseink tették hatalmas, megalitikus építményeikkel.

paranormal.hu | Walkerssk képe a Pixabay -en