Home Cikkek MEGDÖBBENTŐ XXI. SZÁZAD

MEGDÖBBENTŐ XXI. SZÁZAD

324
0
Megosztás

Ennek a cikknek az olvasása 5 percig tart

BABONA MIATT HALNAK MEG ? Afrika, India, Nepál – csak néhány hely a sok közül, ahol szinte bármiért rásüthetik az ott élőkre a bélyeget, hogy boszorkányok.

Ha ez megtörténik, akkor az áldozatnak nem sok esélye van a fanatikusokkal szemben. Megkövezés, kitaszítás, de embertelen kínzások, eleven elégetés vagy akár élve eltemetés is sújthatja őket. Bűnük pedig csupán annyi, hogy kicsit tehetősebbé váltak, netán szemük fehérje kipirosodott, esetleg másképp viselkednek, mint az átlag, vagy alacsony kasztba születtek.

BOSZORKÁNYÜLDÖZÉSEK NAPJAINKBAN

Ghánai boszorkánytáborNehéz elhinni, de sajnos egyes országok fejletlenebb térségeiben még mindig léteznek boszorkányüldözések, a probléma néhol oly méretű, hogy a politikának is be kellett avatkoznia, és az iskolai tananyagba is belevették, hogy a boszorkányüldözés ostobaság. Ennek ellenére Közép és Dél-Afrikában, ha valakit olyan szerencse ér, hogy alkalma nyílik a falujából felköltözni valamely városba dolgozni, akkor később már nem biztos, hogy vissza mer térni oda, ahonnan indult. Ennek az oka pedig az, hogy a szerencséjét, tudását, szorgalmát el nem ismerve, a falu lakói azt gondolják, varázslás műve, hogy tehetősebbé ?ne adj isten? gazdaggá vált.

boszorkanyok_001

Tehát ha nagyobb házat tud építeni, vagy még ?súlyosabb? esetben mondjuk egy terepjárót is képes venni és fenntartani, akkor egész biztosan a fekete mágiát használja, ami gonosz, és ártó szándékkal is bír. Limpopo tartomány rendőrségi szóvivője, Hangwani Muladzi elmondása szerint a lincselésekért és kínzásokért letartóztatott személyek általában fiatalok. Tizenévesek vagy a húszas évek elején járók. Ez a tény világosan megmutatja, hogy az oktatás és a felvilágosítás hiánya is mélyen okolható a gondolkodásmódjukért. Kelet-Afrika területein pedig az a sokkoló adat került pár éve napvilágra, hogy az idősek majd ötven százalékát boszorkánynak kikiáltva meggyilkolják.

Ez a statisztikák élére repíti a bűncselekmények okaként megjelenő boszorkányüldözést. Raymond Fishman, a Columbia Egyetem professzora szerint valójában nem a babona áll a háttérben, hanem az, hogy az áldozatok már öregek, és csak terhére vannak a fiatalabbaknak, akik sokszor így igyekeznek megszabadulni a vénektől. Ezért a terméketlen vidékek szegény falvaiban nagyobb a probléma. Fishman úgy véli, ez már nem csak emberjogi, hanem gazdasági kérdés is egyben, mely megoldását a nyugdíj bevezetése jelenthetné.

Van, ahol az elnök tartja rettegésben a népet – A kontinens nyugati részén még rosszabb a helyzet. Itt ugyan is maga az állam vezetője, Alhajy Yahya Jammeh idéz elő áldatlan állapotokat régóta. Néhány éve azonban teljesen elszabadult a pokol. A nyugat-afrikai köztársaság vezetője a gambiaiak szerint a legsötétebb rettegés államát alakította ki. Véres boszorkányüldözések, kínzások, és hallucinogén anyagokkal történő kényszerkúra is gyakran előfordul a ?praxisában?.

boszorkanyok_002

Sőt, a vaskezű elnök 2009-ben valóságos hajtóvadászatot rendezett élőhelyének környezetében. Az akció keretében mint egy ezer nőt és férfit hurcolt el falujából titkos helyekre, ahol egy dögszagú folyadék megivására kényszerítették őket, hogy ?megszabaduljanak? a gonosztól. Az ismeretlen összetételű anyag nem csak hatalmas gyomorfájdalmat, illetve veseproblémákat idézett elő, de zavarodottá is tette a foglyokat.

?Volt aki lyukat akart ásni a kővel burkolt padlóba, míg mások falra másztak, néhányan pedig meg is haltak? – számolt be a szemtanúk állítása alapján az Amnesty International jogvédő szervezet. Az államfő állítólag mind ezt azért rendelet el, mert úgy vélte, hogy nagynénjének halála boszorkányok mesterkedéseinek műve volt.

Boszorkányüldözések a Himalája területén

boszorkanyokA dalitok kasztja a szigorú hindu kasztrendszer legalsó foka. Őket ?érinthetleneknek? is szokták nevezni. Nepálban az ebből a rétegből származó nők százai kénytelenek elviselni az őket érő támadásokat, kínzásokat. A hatóságok azonban nem tesznek semmit a boszorkányüldözések ellen, ugyan is úgy tartják, a dalit nők üldözése falun belüli ügy?

A WOREC helyi nő jogi csoport szerint évente átlagosan 40-45 nőt kínoznak meg, azonban a kisebb testi és lelki bántalmazások száma ennél jóval magasabb. E mellett a szervezet azt állítja, a babona csupán ürügyként szolgál a gazdaságilag és szociálisan is súlyosan sérülékeny nők bántalmazására, akik hátrányos helyzetük miatt válnak könnyen áldozatokká.

Indiában is elhatalmasodott problémaként kezelik a boszorkányüldözést, mely ellen az oktatás segítségével kívánják felvenni a harcot. A hatóságok ugyan is abban látják a megoldást, ha már az általános iskolásokat is megtanítják arra, hogy boszorkányok márpedig nincsenek.

444444444444300000000000000000

Becslések szerint az elmúlt tíz évben India keleti részén – Asszámban és Nyugat-Bengáliában a több mint 800 áldozat – túlnyomó többsége idős asszony volt -, akiket az éhezés és a szegénység okozóinak kiáltottak ki. A gyilkosságokat követően olyan is előfordult, hogy a ?boszorkány? levágott fejét trófeaként hordozták körbe az utcákon, ezzel demonstrálva, hogy mi vár társaira.

Hát ezek vagyunk mi emberek, így a XXI- század tájékán! Még magunk közt sem tudunk rendet teremteni, de idegen világokat keresünk, kutatunk! Azt hisszük erősek vagyunk és minden tudók, de még mindig le vagyunk ragadva a babonák világánál. Egy az űrből érő támadás ellen semmik vagyunk, hisz világunkban sincs egység, egymást égetjük, kínozzuk, mint a középkorban, de XXI.-századot írunk!

Forrás:Like magazin

Beküldte: Oltyán Edit