Home Cikkek Megfejtették a manchesteri szobor titkát?

Megfejtették a manchesteri szobor titkát?

8

Clipboard01Egy brit mérnök állítása szerint megoldotta a Manchesteri Múzeum vitrinjében magától megforduló ókori egyiptomi szobor rejtélyét. Szerinte látogatók lépése és a közlekedés zaja által keltett rezgések okozták a mozgást.

Steve Gosling mérnök az ITV televízió Mystery Maps című sorozatában jelentette be felfedezést, miszerint a 3800 éves kőszobor forgását az utcai forgalom és a járókelők lépése által előidézett apró rezgések okozták.

“Beszereltünk egy gyorsulásmérőt, amely megmutatta, hogy a közúti forgalom és a múzeumon belül járkálók lépése keltette a rezgést, ami miatt mozgott a szobor” – fejtette ki Gosling. A szakértő szerint a 25 centiméteres szobor tömege egyenlőtlenül oszlik el, nincs teljes egyensúlyban, ezért különösen érzékeny a mikrorezgésekre is.

“Egy ilyen kemény anyagból készült, üvegpolcra helyezett tárgy esetében a két anyag között nagyon alacsony a súrlódás, így könnyen elmozdul” – mondta Gosling. Az időszámítás előtt 1800-ból származó szobrot egy síremlékben találták. Ozirisz, a túlvilág egyiptomi istene tiszteletére ajánlották fel. A történelmi emléket magángyűjtő adományozta a múzeumnak nyolcvan éve.

A múzeum egyiptológusa, Campbell Price korábban egyiptomi átokról beszélt. Az ókori Egyiptomban ugyanis úgy tartották, ha egy halott múmiáját megbolygatják, a mellé temetett szobor átveheti a szerepét, és otthont adhat a lelkének. “Talán ez okozza a mozgást” – vélekedett az egyiptológus. A Manchesteri Egyetemen fizikát tanító Brian Cox már ekkor is az “eltérő súrlódást” okolta a jelenségért.

Price vette észre, hogy a szobor elfordult. Mint mondta: nagyon különösnek találta, mert csak neki van kulcsa a tárolóhoz, amelyben a szobor áll. Visszafordította, de másnapra a szobor megint elfordult, ezért ráirányítottak egy kamerát. A felvételekből kiderült, hogy bár a mozgást szabad szemmel nem lehet követni, a szobor valóban magától fordult meg.

És hogy mit gondolunk mi?

l-1378

metropol / HVG / paranormal

8 COMMENTS

  1. Csak. Mert a mérnök úrnak most jutott az eszébe. Mert csak mostanában mennek akkora látogatók, hogy reng a föld. Meg egyébként is.
    Meg a szobor sem, és a materialista tudomány sem állhat egy helyben….